Το συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. ενέκρινε χθες δέσμη συστάσεων 50 σημείων, με την οποία δίνεται διορία τριών μηνών (έως τα μέσα Μαΐου) στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.
Η χθεσινή απόφαση λήφθηκε με ειδική πλειοψηφία, δεδομένου ότι η Ελλάδα την καταψήφισε, ενώ η Κύπρος και η Βουλγαρία απείχαν.
Όλες οι άλλες χώρες ψήφισαν υπέρ της εισήγησης της Κομισιόν, η οποία βασίζεται σε επιτόπια αιφνιδιαστική αποτίμηση της κατάστασης που έγινε στη χώρα μας τον περασμένο Νοέμβριο.
Τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η χώρα μας δεν αφορούν μόνο τα θαλάσσια σύνορά της, αλλά κάθε μέρος που θεωρείται αναγκαίο προκειμένου να διαφυλαχθεί η ομαλή λειτουργία της συνθήκης Σένγκεν.
Μεταξύ των μέτρων είναι η κατασκευή και λειτουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης των υποψήφιων προσφύγων, η επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών στις χώρες τους, η χρησιμοποίηση της βάσης δεδομένων Σένγκεν και η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων σε συνεργασία με τη Frontex.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις συστάσεις οι υποψήφιοι πρόσφυγες που θα εισέρχονται στην Ελλάδα δεν θα έχουν το δικαίωμα πλέον να ζητήσουν να μεταφερθούν στη χώρα της προτίμησής τους, η τύχη τους θα αποφασίζεται στη συνέχεια στο πλαίσιο της μετεγκατάστασής τους σε άλλες χώρες.
Προς το παρόν η μετεγκατάσταση δεν λειτουργεί λόγω της απροθυμίας των κρατών-μελών, δεδομένου ότι από τους 66.400 που έχουν δεσμευθεί να πάρουν από τη χώρα μας έχουν πάρει μόλις 218!
Οσοι χαρακτηρίζονται οικονομικοί μετανάστες και δεν έχουν δικαίωμα ασύλου θα πρέπει να κρατούνται σε κλειστά κέντρα μέχρι την απομάκρυνσή τους από την επικράτεια της Ε.Ε. και την επαναπροώθησή τους.
Οπως τονίζεται, πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία που έχει υπογράψει η χώρα αυτή με την Ελλάδα.
Η χώρα μας καλείται ακόμη να ενεργοποιήσει ένα σύστημα επιτήρησης που θα υποστηρίζεται από περιπολικά σκάφη για τον εντοπισμό πλοίων, μικρών – μεγάλων, στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, προκειμένου να εντοπίζονται οι διακινητές με τους υποψήφιους πρόσφυγες.
Τέλος, θα γίνεται έλεγχος στα λιμάνια ακόμη και σε κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής που έρχονται από τρίτες χώρες.
Η παραπάνω απόφαση επιτεύχθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών και εγκρίθηκε ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση) χθες από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.
Η έγκριση των συστάσεων προς την Ελλάδα επιτρέπει νόμιμα πλέον στις άλλες χώρες και κυρίως στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σουηδία να παρατείνουν τους προσωρινούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα Σένγκεν.
Οι έλεγχοι μπορούν να παραταθούν μόνον εάν διαπιστωθεί αδυναμία μιας χώρας να φυλάξει τα εξωτερικά της σύνορα.
Πάντως, η Ελλάδα κατέθεσε «συνημμένη δήλωση» στα πρακτικά με την οποία προβάλλει τη διαφωνία της, ωστόσο καθιστά σαφές ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους οργανισμούς και τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πιέσεων.
Δήλωση Ελλάδας
«Η Ελλάδα δεν είναι δυστυχώς σε θέση να δώσει τη συγκατάθεσή της όσον αφορά την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη σύσταση του συμβουλίου για την αντιμετώπιση των “σοβαρών” ελλείψεων που εντοπίστηκαν κατά την αξιολόγηση του 2015 της εφαρμογής του κεκτημένου Σένγκεν στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων από την Ελλάδα, ήτοι στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.
Η Ελλάδα επιθυμεί να επαναλάβει τη θέση της ότι τα συμπεράσματα της αιφνιδιαστικής επίσκεψης αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου 2015 δεν συνιστούν “σοβαρές ελλείψεις” και δεν παρέχουν καμία απόδειξη ότι “η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της”.
Η Ελλάδα υπογραμμίζει περαιτέρω ότι η μαζική μικτή μεταναστευτική ροή είναι τέτοιας φύσεως που θα έθετε υπό σοβαρή πίεση τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων οποιουδήποτε κράτους-μέλους και επιπλέον ότι έχει λάβει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Επιπλέον, οι προσπάθειες αυτές πραγματοποιούνται με σημαντικό εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
Λαμβανομένων υπ’ όψιν των ανωτέρω, η Ελλάδα εμμένει στα επιχειρήματα και τις παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στα έγγραφα που διανεμήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Σένγκεν και στα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν εκ νέου στο πλαίσιο της ομάδας “Θέματα Σένγκεν” και στο πλαίσιο της ΕΜΑ.
Τέλος, η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τα θεσμικά όργανα, τους οργανισμούς και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δυσανάλογη μεταναστευτική πίεση, να κινητοποιήσει πόρους και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια πρωτίστως για την προστασία των προσφύγων που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο».
Η θέση της Ν.Δ.
Ενημέρωση από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο για το προσφυγικό αλλά και για τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών είχε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η επίσημη θέση της Ν.Δ. παραμένει, πάντως, υπέρ της εμπλοκής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, παρά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν στο εσωτερικό της.
«Στις σημερινές έκτακτες συνθήκες, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ με τον σκοπό να συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών προς την πατρίδα μας, κινείται στη σωστή κατεύθυνση» επανέλαβε αμέσως μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Καμμένου ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, αποκρούοντας έτσι τις κατηγορίες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μεταβάλλει στάση λόγω εσωτερικών διαφωνιών.
«Το κρίσιμο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα πήρε δραματική μορφή εξαιτίας προβληματικών κυβερνητικών ενεργειών και απαράδεκτων παραλείψεων. Είναι αυτονόητο ότι κάθε τέτοια διεθνής δράση πρέπει να σέβεται την εθνική κυριαρχία και τα -σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο- δικαιώματα και αρμοδιότητες της χώρας» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη συμβολή της Ατλαντικής Συμμαχίας ενισχύει μεν, αλλά δεν υποκαθιστά τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης -και ειδικότερα της FRONTEX- στη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων, που είναι και σύνορα της Ευρώπης».
Σαφείς αποστάσεις από την επίσημη θέση της Ν.Δ. πήρε, όμως, ο πρώην μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος με δηλώσεις του προειδοποίησε ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ μπορεί να οδηγήσει σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο.
«Η λύση στην κρίση δεν είναι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό, ευρωπαϊκό και ανθρωπιστικό. Και βασικός υπεύθυνος φορέας για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Και αρμόδιος ευρωπαϊκός φορέας για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων είναι η Frontex» συμπλήρωσε.
Υψηλούς τόνους για το θέμα είχε κρατήσει όμως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος προχθές το βράδυ διερωτήθηκε σε υψηλούς τόνους «αν η κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα να έρθει δύναμη του ΝΑΤΟ υπό γερμανική διοίκηση».
Στον κ. Δένδια απάντησε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος έκανε λόγο για δύο γραμμές στο εσωτερικό της Ν.Δ.
«Η Ν.Δ. δεν έχει επικοινωνία μεταξύ της» κατήγγειλε ο κ. Καμμένος και ανέφερε ότι ο ίδιος επικοινώνησε με την αρμόδια τομεάρχη Ντόρα Μπακογιάννη επί 35 λεπτά και την ενημέρωσε για όλο το κείμενο που είναι απόρρητο.
Κύκλοι της Ν.Δ. διέψευσαν πάντως ότι υπήρξε τέτοια επικοινωνία.
Οι λύσεις «περνούν» από την Αθήνα
Του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]
Μέσα από την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στο Αιγαίο θα είναι πλέον πιο δύσκολο για την Τουρκία να αποποιείται των ευθυνών της ως προς τον έλεγχο των διακινητών, επισημαίνουν στη «Ν» γερμανικές πηγές.
Εκτιμούν δε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή λειτουργεί εποικοδομητικά για την υπέρβαση των προσχωμάτων που έθεταν στην επιχειρησιακή συνεργασία των δύο πλευρών οι ιδιαιτερότητες των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημερώθηκε έγκαιρα από την καγκελάριο Μέρκελ για την πρόταση εμπλοκής του ΝΑΤΟ, στην οποία ο ίδιος εμφανίστηκε πραγματιστής υπό το πρίσμα της καλύτερης δυνατής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η Γερμανία δεν τρέφει ψευδαισθήσεις ότι θα είναι εύκολη η διαχείριση της κατάστασης στα τουρκικά παράλια, αν και τελευταία υπάρχει πιο θετική διάθεση από τις τουρκικές αρχές, σύμφωνα με τις πηγές της «Ν», οι οποίες ερωτώμενες αν υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση ή απόπειρα σύνδεσης του μεταναστευτικού ζητήματος με το πεδίο της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα, διακηρύττουν πως δεν υπάρχει η παραμικρή τέτοια ένδειξη και ότι κανείς δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα.
Αναφορικά με την πορεία εκπλήρωσης των ελληνικών υποχρεώσεων, απέναντι στον χώρο Σένγκεν, το Βερολίνο διαπιστώνει κάποια πρόοδο το τελευταίο διάστημα, εκφράζοντας άλλωστε ικανοποίηση για την ενεργότερη συμμετοχή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στη διαδικασία.
Υπογραμμίζεται, πάντως, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάει μέχρι τέλους στην εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν, με άξονες τη δημιουργία δικτύου χώρων υποδοχής, τη λήψη αποτυπωμάτων από τους διερχόμενους μετανάστες και την υψηλότερη απορροφητικότητα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Ειδάλλως;
Δεν υπάρχει θέμα αποκλεισμού της Ελλάδας από τον χώρο Σένγκεν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οποίες πάντως αναφέρονται συγκεκριμένα στην πιθανότητα διορθωτικών κινήσεων ενίσχυσης των εσωτερικών συνόρων, στα πρότυπα των σημερινών, που θεωρείται ίσως η επικρατέστερη εκδοχή για την αμέσως επόμενη φάση, τουλάχιστον με τις τωρινές ενδείξεις.
Η προσδοκία στο Βερολίνο είναι ότι, παρ’ όλες τις δυσκολίες, η κυβέρνηση τελικά θα νομοθετήσει το νέο ασφαλιστικό, κινούμενη στον δρόμο που χάραξε με την υπογραφή της συμφωνίας.
Στέκεται πάντως στην ανάγκη να καταγράψει η Ελλάδα ουσιαστική πρόοδο στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Γερμανικοί κύκλοι προτρέπουν άλλωστε, μιλώντας στη «Ν», για τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση αξιόλογων τεχνοκρατών στη διακυβέρνηση της χώρας.
«Εντός εκατό ετών η μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα»
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Αυξάνεται ο κίνδυνος εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών εντός της ελληνικής επικράτειας, καθώς η Βιέννη πιέζει τα Σκόπια να κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, προσφέροντας μάλιστα και βοήθεια!
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Bruegel επικρίνει δριμύτατα την Ε.Ε., λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα χρειαστούν 100 χρόνια για να μετεγκατασταθούν με τους σημερινούς ρυθμούς οι πρόσφυγες από την Ελλάδα, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για τη δημιουργία εκρηκτικών καταστάσεων αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα.
«Συμφωνήσαμε ότι η Αυστρία θα στηρίξει τη χώρα σας, όχι μόνο με στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό, αλλά και με εξοπλισμό προκειμένου να μπορέσει η πΓΔΜ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στα Σκόπια με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι.
Ο Αυστριακός υπουργός εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτικός σχετικά με τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, επικαλούμενος «την άσχημη εμπειρία με την Ελλάδα, η οποία αρνείται κάθε βοήθεια».
Το ινστιτούτο Bruegel, ένα από τα κυριότερα think taks των Βρυξελλών, επισημαίνει τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες δημιουργώντας εκρηκτική κατάσταση, επικρίνοντας δριμύτατα την Ε.Ε. για τους χειρισμούς της.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με τους ρυθμούς που εφαρμόζεται η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. για μετεγκατάσταση στις χώρες-μέλη συνολικά 160.000 προσφύγων σε μια διετία, θα χρειαστούν 100 χρόνια για να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και 47 από την Ιταλία!
«…Tα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο να στείλουν συνοροφύλακες στην πΓΔΜ(…)να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα(…)… το νέο επίκεντρο είναι η παγίδευση χιλιάδων προσφύγων σε μία χώρα η οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τη χειρότερη οικονομική κατάσταση στην Ε.Ε., δημιουργώντας πιθανά μία εκρηκτική κατάσταση» επισημαίνει μεταξύ άλλων το ευρωπαϊκό ινστιτούτο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι ορισμένες χώρες της Ε.Ε. ενδέχεται να δεχτούν να φιλοξενήσουν περισσότερους πρόσφυγες από όσους προβλέπεται μέχρι σήμερα, με αντάλλαγμα η Τουρκία να κάνει περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση.
«Υπάρχει μία ομάδα χωρών της Ε.Ε. που θα μπορούσαν να δηλώσουν έτοιμες να δεχτούν σε εθελοντική βάση και άλλους πρόσφυγες» είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Βερολίνο μετά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος άφησε ακόμη να νοηθεί ότι οι χώρες αυτές, τις οποίες δεν κατονόμασε, μπορεί να βοηθήσουν οικονομικά την Τουρκία, πέραν των 3 δισ. ευρώ που έχει ήδη εγκρίνει η Ε.Ε. ως βοήθεια προς την Αγκυρα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.
Εκπρόσωποι των χωρών αυτών θα συναντηθούν με εκπροσώπους της Τουρκίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. την προσεχή Πέμπτη-Παρασκευή.
«Η Τουρκία επιβάλλει θεσμική ισοτιμία»
Ισχυρές επιφυλάξεις, για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με αφορμή το προσφυγικό, διατύπωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και προειδοποίησε ότι αυτό δεν διασφαλίζει ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ (Βήμα 99,5).
Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο κ. Βενιζέλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
* Υπάρχουν πολλά πράγματα που με ανησυχούν, υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία αναμφίβολα.
Θα σταματήσει η ενοχοποίηση και η στοχοποίηση της Ελλάδας, γιατί είναι πια αντιληπτό ότι η ελληνική ακτογραμμή είναι ευρωπαϊκή ακτογραμμή και είναι πάρα πολύ δύσκολο να φυλάς θαλάσσια σύνορα, δεν έχει καμία σχέση η φύλαξη θαλάσσιων συνόρων με τόσα νησιά και τέτοια πολύπλοκη ακτογραμμή με το να φυλάς χερσαία σύνορα.
* Η Τουρκία αποδέχεται ότι έχει ευθύνη γι’ αυτούς που φεύγουν από τις ακτές.
Εχουμε μία αποδοχή εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας ότι το προσφυγικό δεν είναι μόνο ελληνικό ή μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά αφορά τη διεθνή κοινότητα.
* Βλέπουμε την πολιτική ανεπάρκεια της Ε.Ε., η οποία, όταν τα πράγματα γίνονται σκληρά και δύσκολα, καταφεύγει σε άλλου τύπου σχήματα και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ.
* Η Τουρκία επιβάλλει τη θεσμική της ισοτιμία.
* Το παλιό σενάριο των κοινών περιπολιών στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εφαρμόζεται εκ του πλαγίου, μέσω αυτής της νατοϊκής δύναμης.
Φοβάται εισβολή ο Ασαντ
Εισβολή της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας φοβάται ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος δηλώνει ότι θέλει διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση αλλά ταυτόχρονα με την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
«Από την έναρξη της κρίσης πιστεύουμε ακράδαντα στις διαπραγματεύσεις και την πολιτική δράση. Πάντως, το να διαπραγματευόμαστε δεν σημαίνει ότι σταματά η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Αυτές οι δύο πτυχές είναι εκ των ων ουκ άνευ στη Συρία (…). Η πρώτη είναι ανεξάρτητη από τη δεύτερη» ανέφερε ο Ασαντ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Σύρος πρόεδρος είπε ακόμη ότι υπάρχει κίνδυνος για χερσαία επέμβαση της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας στο συριακό έδαφος, επαναλαμβάνοντας πως στην περίπτωση αυτή ο στρατός της Συρίας θα αντισταθεί.
«Είναι μια πιθανότητα την οποία δεν μπορώ να αποκλείσω, για τον απλό λόγο ότι ο Ερντογάν είναι αδιάλλακτος, ριζοσπάστης, υπέρ των Αδελφών Μουσουλμάνων, ζει το οθωμανικό του όνειρο (…) Δεν ισχύει το ίδιο για τη Σαουδική Αραβία. Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια ενέργεια δεν θα είναι εύκολη γι’ αυτούς και ασφαλώς θα αντισταθούμε», ανέφερε.
Χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε ότι οι μετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη στο Μόναχο για τη Συρία κατέληξαν σε συμφωνία για «κατάπαυση των εχθροπραξιών», χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πώς η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί στην πράξη.
Ο ίδιος ο Τζον Κέρι παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι η συνάντηση του Μονάχου κατέληξε σε δεσμεύσεις μόνο στα χαρτιά.
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, λέγοντας ότι η κατάπαυση των εχθροπραξιών δεν αφορά το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Νούσρα, «θυγατρική» της Αλ Κάιντα.
Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ελέγχουν μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογάν δήλωσε χθες ότι περίπου 100.000 άμαχοι βρίσκονται στους καταυλισμούς που έχουν διαμορφωθεί στη Συρία κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.