«
Τυπική, ψυχρή και σύντομη ήταν η συνάντηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό και ηγέτη των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ.
Υπενθυμίζεται ότι ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος Στ’ έδωσε στον ηγέτη των σοσιαλιστών την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και εκείνος ξεκίνησε άμεσα τις επαφές με όλους. Στόχος του, να παρουσιάσει τις προγραμματικές του δηλώσεις στις αρχές Μαρτίου.
Η συνάντηση κράτησε μόλις 30 λεπτά χωρίς χαμόγελα στις κάμερες. Mάλιστα, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας El Mundo, πριν τη συνάντηση τα επιτελεία των δύο αρχηγών ασχολούνταν με το ποιος θα κάνει πρώτος δηλώσεις μετά.
«Λες και επρόκειτο για σύνοδο κορυφής Ρίγκαν και Γκορμπατσόφ» παρατήρησε.
Το πιο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο ήταν όταν ο Ραχόι αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στον Σάντσεθ για μια χειραψία. Την ώρα που ο Σάντσεθ άπλωσε το χέρι, εκείνος θυμήθηκε να κουμπώσει το σακάκι του.
Μάλιστα, το PSOE με tweet σχολίασε: «Γνωρίζαμε ότι ο Ραχόι δεν είναι αξιοπρεπής πολιτικός. Τώρα γνωρίζουμε ότι δεν έχει και τρόπους.»
υπηρεσιακός πρωθυπουργός δήλωσε μετά στους δημοσιογράφους ότι συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την τρομοκρατία, τις σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας, το προσφυγικό, τη συνταγματική μεταρρύθμιση και το ζήτημα του Συμφώνου Σταθερότητας (οι Βρυξέλλες γκρινιάζουν ήδη για το έλλειμμα της Ισπανίας).
Θα αναρωτιόταν βέβαια κανείς, αν στα 30 λεπτά της συνάντησης συζητήθηκε το ζήτημα του σχηματισμού κάποιας κυβέρνησης ή το μέγα θέμα της διαφθοράς που συγκλονίζει το κόμμα του Ραχόι και θέτει σε αμφισβήτηση το προβάδισμά του στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο Σάντσεθ από την πλευρά του ζήτησε από τον Ραχόι να «μαζέψει» τους υπουργούς του και να σταματήσουν την «εκστρατεία φόβου» για το ποιος θα έρθει στην κυβέρνηση.
Επανέλαβε μάλιστα τη θέση των σοσιαλιστών: «Το Λαϊκό Κόμμα είναι πολύ σημαντικό για την Ισπανία και πρέπει να περάσει στην Αντιπολίτευση για να αναγεννηθεί». Σαφής αναφορά στην ανάγκη κάθαρσης της κεντροδεξιάς από τα δεκάδες σκάνδαλα διαφθοράς που αποκαλύπτονται τα τελευταία χρόνια.
Προφανώς, ούτε ο Ραχόι ούτε ο Σάντσεθ επιθυμούν «μεγάλο συνασπισμό», τη μόνη κυβέρνηση που θα μπορούσε να πάρει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θεωρητικά τουλάχιστον, καθώς ούτε οι βουλευτές ούτε η βάση των δύο κομμάτων επιθυμεί ένα τέτοιο σχήμα. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από πρόσφατη δημοσκόπηση.
Ποιον θέλουν οι Ισπανοί να κυβερνήσει
Ο Ραχόι επιθυμεί την αποτυχία του Σάντσεθ, ώστε να έρθει η δική του σειρά να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Το επανέλαβε, άλλωστε, ότι δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να πάρει εντολή, προτού προκηρυχθούν οι νέες εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, είτε ευδοκιμήσει μια κυβέρνηση των Σοσιαλιστών είτε μία του Ραχόι, θα είναι μειοψηφίας στο Κοινοβούλιο.
Επί συνόλου 350, τo PP του Ραχόι έχει 123 έδρες, το PSOE 90, οι Podemos 69 και οι Ciudadanos 40 έδρες.
Για να πάρει μια κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, έστω και με τη σχετική πλειοψηφία που προβλέπει το Σύνταγμα, απαιτείται η αποχή κάποιου κόμματος από την β’ ψηφοφορία, ώστε να μην αθροίζονται αρκετά «κουκιά» κατά της κυβέρνησης.
Ο Ραχόι απορρίπτει το ενδεχόμενο να πάρει τους 123 βουλευτές και να αποχωρήσει, όπως το ίδιο έχει απορρίψει κατ΄επανάληψη και ο Σάντσεθ.
Κατά τα άλλα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός συνεχίζει τις ζυμώσεις του για τη δημιουργία κυβερνητικού σχήματος.
Ο ίδιος δεν απορρίπτει κανέναν, γεγονός που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των Podemos, που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση το κόμμα του Άλμπερτ Ριβέρα.
«Μιλώ με όλους. Με τους Podemos, τους Ciudadanos και άλλους σχηματισμούς. Υπάρχουν οι βάσεις για μια προοδευτική κυβέρνηση» δήλωσε.