Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει πως εκατό φορτηγά της είναι έτοιμα να αναχωρήσουν για πολιορκούμενες πόλεις της Συρίας, για να παραδώσουν τρόφιμα και φάρμακα. Η Ρωσία αναφέρει πως η συμφωνία του Μονάχου «ξεκινά να υλοποιείται» ενώ η Τουρκία επανέρχεται σε αίτημα για «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, κάτι που το η Μόσχα αποκλείει χωρίς συμφωνία Δαμασκού και ΟΗΕ.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ερυθράς Ημισελήνου που επικαλείται το Reuters, «αυτοκινητοπομπή 100 φορτηγών, γεμάτων με τρόφιμα, αλεύρι και φάρμακα, θα αναχωρήσει σήμερα για τις πολιορκούμενες περιοχές».
Συγκεκριμένα, σχεδόν 40 φορτηγά θα πάνε στη Μουανταμίγια αλ-Σαμ, πόλη που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς κοντά στη Δαμασκό και πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Περίπου 35 φορτηγά θα πάνε στις πόλεις Μαντάγια και Ζαμπαντάνι, που επίσης είναι κοντά στη Δαμασκό και τις οποίες έχουν περικυκλώσει κυβερνητικά στρατεύματα.
Είκοσι φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα κατευθυνθούν επίσης στις δύο σιιτικές περιοχές Φούα και Καφράγια της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, τις οποίες πολιορκούν οι αντικαθεστωτικοί.
Κινητή νοσοκομειακή μονάδα θα σταλεί επίσης στη Μαντάγια, μια πόλη όπου κάτοικοι πεθαίνουν από την πείνα και η οποία έγινε σύμβολο των δεινών του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων πολέμου στη Συρία.
Ζώνη ασφαλείας ζητά η Τουρκία – Ρωσία: «Εφαρμόζεται το Μόναχο»
Όπως ανέφερε την Τετάρτη ο αναπληρωτής πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογάν,
η Τουρκία επιθυμεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας 10 χιλιομέτρων στη συριακή πλευρά της μεθορίου, που θα περιλαμβάνει την πόλη Αζάζ, ώστε «να αποτραπούν προσπάθειες να αλλάξει η δημογραφική δομή», όπως υποστήριξε.
Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, έχουν προωθηθεί προς τα τουρκικά σύνορα. Μαχητές της κουρδικής YPG -τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί συνεργάτες του PKK- έχουν επωφεληθεί και καταλαμβάνουν εδάφη από σύρους αντάρτες -που ήταν και η αιτία των τουρκικών πυρών πέραν της μεθορίου τις τελευταίες ημέρες.
Η Τουρκία υποστηρίζει πως οι κουρδικές πολιτοφυλακές ότι επιδιώκουν την «αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης» της βόρειας Συρίας με τον αναγκαστικό εκτοπισμό τουρκμενικών και αραβικών κοινοτήτων.
Από την πλευρά της Ρωσίας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε την Τετάρτη πως η συμφωνία του Μονάχου «ξεκίνησε να υλοποιείται».
Η συμφωνία της περασμένης Παρασκευής, υπενθυμίζεται, προέβλεπε παύση εχθροπραξιών και παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γκενάντι Γκατίλοφ ανέφερε πως στρατιωτικοί αξιωματούχοι παό ΗΠΑ και Ρωσία θα συναντηθούν την Παρασκευή στην επιτροπή για την επιτήρηση της συμφωνίας του Μονάχου.
Παράλληλα, απέρριψε τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία «χωρίς τη συμφωνία της Δαμασκού και του ΟΗΕ».
Δοκιμασία η αποστολή βοήθειας, λέει ο ΟΗΕ
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Δαμασκό από το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε από τη συριακή κυβέρνηση την άδεια να οργανώσει την αποστολή αυτοκινητοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια στις πολιορκούμενες πόλεις.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) διευκρίνισε στη συνέχεια ότι οι αυτοκινητοπομπές θα κατευθύνονταν σε επτά περιοχές: Ντέιρ Εζόρ (βορειο-ανατολική Συρία), Μαντάγια, Ζαμπαντάνι, Μουανταμίγια αλ-Σαμ και Καφάρ Μπάτνα, Φούα και Καφράγια, κοντά στη Δαμασκό. Στις δύο τελευταίες πόλεις θα σταλούν και ιατρικές ομάδες.
Υπενθυμίζοντας το «καθήκον» της Δαμασκού «να επιτρέπει στον ΟΗΕ την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας» στον άμαχο πληθυσμό, ο Στέφαν ντε Μιστούρα δήλωσε ότι η σημερινή αυτοκινητοπομπή συνιστά «δοκιμή».
Η Δαμασκός αντέδρασε έντονα στη δήλωσή του, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήνει τον απεσταλμένο του ΟΗΕ ή οποιονδήποτε άλλο να κάνει λόγο για «δοκιμή» της σοβαρότητας της Συρίας. «Η συριακή κυβέρνηση χρειάζεται τώρα να δοκιμάσει την αξιοπιστία του απεσταλμένου του ΟΗΕ» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.