Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοκκαλιάρη
(από το Έθνος)
Στο «κόκκινο» βρίσκεται το ΙΚΑ, που χρειάζεται ένα επιπλέον ποσό της τάξης του 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ για να καταβάλει κανονικά συντάξεις και άλλες παροχές μέχρι το τέλος του έτους…
Με βάση τα στοιχεία που έχει στη…
διάθεσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ τα έσοδα από εισφορές είναι μειωμένα, ενώ στον αντίποδα η μαύρη εργασία έχει φτάσει σε ύψη-ρεκόρ.
Το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας έχει ήδη εισπράξει το 75% της κρατικής χρηματοδότησης και αν δεν πάρει πρόσθετα χρήματα -και συγκεκριμένα 1,4 δισεκατομμύρια- δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Είναι ενδεικτικό πως κάθε μήνα ακολουθεί τη μέθοδο του εσωτερικού δανεισμού από τα επικουρικά ταμεία (240 εκατομμύρια ευρώ), ωστόσο και πάλι δεν επαρκούν τα χρήματα.
«Αγκάθι» για την πορεία του ταμείου είναι η απώλεια εσόδων από εισφορές λόγω της μείωσης των μισθών και της αύξησης του ποσοστού της ανεργίας.
Εσοδα από εισφορές
Συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα του ΙΚΑ από εισφορές -δεν υπολογίζονται χρήματα που πηγαίνουν στον ΕΟΠΠΥ και άλλους οργανισμούς- με βάση στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους εκπρόσωποι των εργαζομένων:
-Τον Μάιο μειώθηκαν κατά 122 εκατομμύρια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2011 και
-Τον Ιούνιο μειώθηκαν κατά 141 εκατομμύρια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς.
Την ίδια στιγμή η εισφοροδιαφυγή έχει πλέον φτάσει το 37% από 28% που ήταν πέρσι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι απώλειες του ΙΚΑ να υπολογίζονται σε 5 δισεκατομμύρια, ποσό που αν μπορούσε να εξοικονομηθεί δεν θα χρειάζονταν νέες περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ Νίκος Χατζόπουλος, τονίζει στο «Εθνος» πως:
«Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να χτυπήσουμε την εισφοροδιαφυγή και να εισπράξουμε τα χρήματα που χρωστάνε οι εργοδότες. Στην αντίθετη περίπτωση θα ενταθούν τα οικονομικά προβλήματα του ταμείου, με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα με την πληρωμή των συνταξιούχων».
Σημειώνεται πως κρίσιμη είναι η κατάσταση και στα άλλα ταμεία, τα οποία έχουν απορροφήσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης.
Ειδικότερα ο ΟΓΑ έχει χρησιμοποιήσει το 79,4% της ετήσιας πίστωσής του, το ΤΑΠ ΟΤΕ το 75% και ο ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) το 64,4%.