Τι απαντά ο τότε διευθυντής του Μαξίμου Κώστας Μπούρας- Σάλος από τις αποκαλύψεις
Για παρέμβαση του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ώστε να μην φθάσουν στην Ελλάδα τα στοιχεία με τους Έλληνες καταθέτες στην UBS, τα οποία ήθελαν να προσφέρουν οι αρχές της Ρηνανίας- Βεστφαλίας, κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποκάλυψη εγγράφων του υπουργείου Εξωτερικών και ιδιαίτερα σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ του προξένου μας στο Ντίσελντορφ και της κεντρικής υπηρεσίας στην Αθήνα.
Στα έγγραφα αναφέρεται ρητώς ο τότε διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Κώστας Μπούρας, ο οποίος, ωστόσο, με σημερινή παρέμβασή του μιλά για αθλιότητες και απειλεί με μηνύσεις και αγωγές.
Η υπόθεση
Έγγραφο του προξένου της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ αποκαλύπτει πως η λίστα Μπόργιανς προσφέρθηκε στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2012, αλλά ύστερα από «τηλεφωνικές οδηγίες» του διευθυντή του γραφείου του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Μπούρα, η κυβέρνηση δεν θέλησε να την παραλάβει. Το έγγραφο απέστειλε στη Βουλή το υπουργείο Εξωτερικών.
Στο «εμπιστευτικό», όπως χαρακτηρίζεται, έγγραφο του Έλληνα προξένου στο Ντύσσελντορφ Νίκου Πλεξίδα αναφέρεται:
«Στη συνέχεια των τηλεφωνικών οδηγιών που έλαβα από τον κ. Κ. Μαυραγάνη, απέρριψα ευγενικά προς τον Υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας κ. Dr. Walter-Borjans την πρότασή του για ενδεχόμενη συνεργασία στο γνωστό θέμα.
Ο κ. Dr. Walter-Borjans επανήλθε σήμερα με επιστολή του, την οποία σας επισυνάπτω προς ενημέρωση και κατά την κρίση σας ενέργειες, σύμφωνα με την οποία η πρότασή του παραμένει ανοικτή ευελπιστώντας στη θετική ανταπόκριση της δικής μας κυβερνήσεως. Προς επίρρωση, μάλιστα, επικαλείται την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργού Δρα W. Schauble σε αυτή του την πρωτοβουλία.
Θα βρίσκομαι στη διάθεσή σας για κάθε νεώτερο δύναται προκύψει».
Το έγγραφο εστάλη στη Βουλή από το υπουργείο Εξωτερικών ως απάντηση σχετικής ερώτησης 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Χρήστος Καραγιαννίδης, Ελένη Αυλωνίτου, Στάθης Γιαννακίδης, Αννέτα Καββαδία, Εύη Καρακώστα, Αστέριος Καστόρης, Βασιλική Κατριβάνου, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Κώστας Μορφίδης, Θέμης Μουμουλίδης, Κώστας Μπάρκας, Χρήστος Μπγιάλας, Γιώργος Ντζιμάνης, Γιώργος Πάντζας, Κατερίνα Παπανάτσιου, Δημήτρης Ρίζος, Μπέττυ Σκούφα, Μαρία Τριανταφύλλου, Γιώργος Ψυχογιός.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στις 8 Οκτωβρίου 2012 ο Β. Μπόργιανς απηύθυνε έγγραφη πρόσκληση να συναντηθεί με τον πρόξενο της Ελλάδας στις 22 Οκτωβρίου 2012 και να συζητήσουν περί «οικονομικής κρίσεως και CD με στοιχεία καταθετών-φοροφυγάδων». Για την πρόταση ενημερώθηκαν η πρεσβεία του Βερολίνου, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών.
Δελτίο Τύπου από τον ΣΥΡΙΖΑ
Δυστυχώς για όσους βιάστηκαν να μιλήσουν, η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών έρχεται να ανατρέψει την αφήγηση όλων όσοι μας κατηγόρησαν για λασπολόγους.
Τα έγγραφα, δε, που συνοδεύουν την απάντηση του ΥΠΕΞ, «καίνε» την τρικομματική συγκυβέρνηση του 2012, υφυπουργός Εξωτερικών της οποίας ήταν ο κ. Κούρκουλας.
Γίνεται προφανές ότι οι ηγεσίες των Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών ήταν ενήμερες για την ύπαρξη της λίστας Βεστφαλίας-Ρηνανίας ή λίστας Μπόργιανς.
Ο Γενικός Πρόξενος του Ντίσελντορφ, ήδη από τις 8 Οκτωβρίου 2012, ενημέρωσε τις εθνικές αρχές ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Βεστφαλίας – Ρηνανίας Dr Norbert Walter – Borjans, τον προσκάλεσε για να συζητήσουν «θέμα οικονομικής κρίσεως και CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων», ζητώντας σχετικές οδηγίες. Σε επόμενη επικοινωνία, στις 19 Νοεμβρίου, ο Γενικός Πρόξενος απευθύνθηκε εγγράφως στον τότε Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, ενημερώνοντάς τον ότι απέρριψε ευγενικά την πρόταση «στη συνέχεια τηλεφωνικών οδηγιών» που έλαβε από τον Διευθυντή του Πολιτικού γραφείου του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κ. Κωνσταντίνο Μπούρα.
Τα ερωτηματικά που γεννιούνται είναι πολλά:
1. για ποιους λόγους ο Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, προφανώς κατόπιν εντολών του ίδιου, δεν αποδέχθηκε την πρόταση για παραλαβή της λίστας Borjans, που είχε νομίμως αγοραστεί από τις αρμόδιες αρχές της Β. Βεστφαλίας-Ρηνανίας;
2. για ποιους λόγους η τρικομματική κυβέρνηση, αν δεν είχε εικόνα του ποίοι περιλαμβάνονται σε αυτήν, συγκάλυψε τους εμπλεκόμενους στη λίστα; Τι φοβήθηκε;
3. για ποιους λόγους η τρικομματική απέρριπτε προτάσεις για διερεύνηση ενδεχόμενων πηγών εσόδων και επέλεξε τον δρόμο της δραματικής μείωσης συντάξεων, την ώρα που.
Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλουν απαντήσεις. Γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου, δε μιλάνε για σκοινί.
Χρήστος Καραγιαννίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δράμας
Αννέτα Καββαδία, βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας
Η τότε “τριπλέτα” του Μαξίμου (από αριστερά) Κ. Μπούρας, Χρ. Λαζαρίδης και Γ. Μουρούτης
Τι αποκαλύπτει με ρεπορτάζ της η Εφημερίδα των Συντακτών
(από δημοσίευμα στο efsyn.gr)
Ηταν σε μία από τις συναντήσεις του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο που μερίδα του Τύπου είχε παρουσιάσει ως εικόνα της αυστηρής δασκάλας προς τον «κακό» της μαθητή.
Κι ήταν μόλις δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, τον Νοέμβριο του 2014, που ο τότε Ελληνας πρωθυπουργός προσήλθε στο Βερολίνο για ακόμη μια συνάντηση με προσδοκίες στήριξης από την Ανγκελα Μέρκελ, την οποία ωστόσο ποτέ δεν έλαβε.
Τα ντοκουμέντα της απόρρητης αλληλογραφίας, που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.», αποτελούν ίσως μία από τις αιτίες της συμπεριφοράς της καγκελαρίου.
Η γερμανική κυβέρνηση από το 2012 ακόμη είχε προσφέρει στην κυβέρνηση Σαμαρά, μέσω του δρος Μπόργιανς και με τη στήριξη του Β. Σόιμπλε, συνεργασία για επεξεργασία cd με ονόματα και Ελλήνων φοροφυγάδων, με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό, και με προφορική εντολή του γραφείου του τότε πρωθυπουργού ουδέποτε παρελήφθησαν.
Η εντολή για τη μη παραλαβή δόθηκε στον πρόξενό μας στη Γερμανία από τον τότε διευθυντή του γραφείου του Αντ. Σαμαρά, Κ. Μπούρα, όπως αποκαλύπτεται από την απόρρητη αλληλογραφία που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.».
Ερωτηθείς από την εφημερίδα μας ο και νυν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αντ. Σαμαρά δήλωσε πως «δεν ξέρει καν αυτή τη λίστα. Αλλωστε, τέτοιου τύπου ενημερώσεις γίνονται διά της υπηρεσιακής οδού». Πράγματι, δεν υπήρχε η «λίστα», αλλά υπήρχαν τα cd.
Ο πρόξενος όμως φρόντισε να καταστήσει γραπτώς ενήμερους και τον τότε υφυπουργό, υπεύθυνο για τις δαπάνες, Γ. Μαυραγάνη -ο οποίος επίσης δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι δεν είχε καμία ενημέρωση- και βεβαίως τους προϊστάμενους του στο ΥΠΕΞ. Κατά συνέπεια, εγείρονται πελώρια ερωτήματα. Κυρίαρχο, οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση Σαμαρά, διά του γραφείου του ίδιου του πρωθυπουργού, με προφορική εντολή αρνήθηκε να συνεργαστεί για τα επίμαχα cds.
Η εύκολη ερμηνεία θα μπορούσε να είναι ότι γνώριζε πως ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός δεν είχε τη δυνατότητα να τα διερευνήσει. Με τη μόνη διαφορά, όπως προκύπτει από όσα αργότερα είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι οι Γερμανοί προσέφεραν και τεχνική υποστήριξη στη διερεύνηση του όλου θέματος. Και αυτή όμως αγνοήθηκε.
Οι λόγοι της άρνησης παραμένουν, λοιπόν, αδιευκρίνιστοι. Βεβαίως σήμερα έχει αποκαλυφθεί ότι ο στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου, βρέθηκε, μέσω της λίστας Λαγκάρντ, με 5,4 εκατ. ευρώ στην HSBC Γενεύης και αναγκάστηκε να καταβάλει 3,3 εκατ. προκειμένου να «κλείσει» η υπόθεση.
Γεγονός όμως παραμένει ότι λίγους μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου- Κουβέλη και στη συνέχεια Σαμαρά – Βενιζέλου στην πορεία από το 2012 ώς το 2015 προχώρησε, κατ’ εντολή των δανειστών, ανάμεσα στα άλλα σε κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, αύξηση φόρων, περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ επί των ημερών τους τουλάχιστον ένα εκατομμύριο, νέοι κυρίως, άνθρωποι προστέθηκαν στις στρατιές των ανέργων.
Το μόνο που μετρούσε εκείνη την εποχή ήταν η επίτευξη του περίφημου πρωτογενούς πλεονάσματος. Η ευημερία των αριθμών εναντίον της ευημερίας των ανθρώπων.