O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην έναρξη των κοινών δηλώσεών του με τον επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, χαρακτήρισε τον κ. Πιτέλα ως ένα σοσιαλιστή με ξεκάθαρες θέσεις για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση, τόσο στο οικονομικό πεδίο, όσο και σε εκείνα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών και της κρίσης ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Αναφερόμενος στις εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων, έκανε λόγο για κρίση που λαμβάνει ανθρωπιστικές διαστάσεις, επισημαίνοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών νησιών, βλέπουν μια Ευρώπη «σε νευρική κρίση», αλλά και μια Ευρώπη που κλείνει σύνορα και στην οποία αναπτύσσονται ακραίες ξενοφοβικές απόψεις, «μια μισαλλόδοξη ρητορεία από ακροδεξιές δυνάμεις».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συμφώνησε με τον Τζιάνι Πιτέλα, στην αναγκαιότητα «οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να υψώσουν το δικό τους τείχος απέναντι στα τείχη της ντροπής που υψώνουν στα σύνορα οι δυνάμεις που είναι επηρεασμένες από την ρητορική της ακροδεξιάς».
Απέδωσε την εξεύρεση εδάφους από την ακροδεξιά ρητορεία στην επικράτηση τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη των πολιτικών της λιτότητας που οδηγούν στην φτώχεια και στην περιθωριοποίηση. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αναγκαιότητα, «περισσότερο από ποτέ», αλλαγής πορείας της Ευρώπης, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αλλαγής πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη. Χαρακτήρισε την σύγκρουση στην Ευρώπη ως «σύγκρουση πολιτική και όχι μεταξύ κρατών», ως σύγκρουση «ανάμεσα στις προοδευτικές και τις συντηρητικές δυνάμεις, ανάμεσα στην Δεξιά και την Αριστερά, μια σύγκρουση δυστυχώς, ίσως χωρίς ενδιάμεσες εκδοχές και βολικές, αλλά ανιστόρητες, υπεκφυγές».
Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της έναρξης ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης «ανεξαρτήτως σε ποιά πολιτική οικογένεια ανήκουν», με τον διάλογο αυτό να είναι προσανατολισμένο στην ανάγκη επαναπροσέγγισης εκ μέρους της Ευρώπης, των ιδρυτικών της αρχών και αξιών.
«Χρειάζεται να επανιδρύσουμε την Ευρώπη στην βάση των αρχών του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της συνοχής, και βεβαίως της πολιτικής ισοτιμίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ» είπε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθησή του ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη – ούτε καν με την σημερινή της μορφή – χωρίς απόλυτο σεβασμό στους κοινούς κανόνες και στις κοινές ευθύνες και δεσμεύσεις».
Χαρακτήρισε τις μονομερείς πρωτοβουλίες, «ιδίως όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα σαν το προσφυγικό», τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη-μέλη της ΕΕ, ως «υποσκάπτουσες τα θεμέλια και τις διαδικασίες ευρωπαϊκής ενοποίησης».
Επισήμανε μετ’ επιτάσεως, ότι «η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δεν μπορεί να τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης και οι δημοσκοπήσεις, δεν μπορεί να είναι μια ρητορική που σταματά όταν είμαστε μπροστά σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι κάθε δύναμη που αισθάνεται ότι ανήκει στο δημοκρατικό μπλοκ «έχει μόνο να χάσει αν υιοθετήσει την ρητορική της ακροδεξιάς, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψει την άνοδο της ακροδεξιάς σε επικείμενες εκλογές».
«”Όταν υιοθετείς την ατζέντα της ακροδεξιάς, της κάνεις το μεγαλύτερο δώρο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Εξέφρασε την πεποίθηση για την δυνατότητα εξεύρεσης κοινού βηματισμού, κοινού τόπου και κοινού στόχου μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, στην κατεύθυνση «να υψώσουμε τείχη στις δυνάμεις που υψώνουν τείχη και διχάζουν την Ευρώπη σήμερα».
«Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, ο ελληνικός λαός ήδη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα να αναδείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης, δίνοντας από το υστέρημά του, προκειμένου να συμπεριφερθούμε με ανθρωπιά σε κυνηγημένους και κατατρεγμένους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Είπε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει και η Ευρώπη στο σύνολό της να έχει τέτοια συμπεριφορά, με την χώρα μας να διεκδικεί και να απαιτεί επίσης η αλληλεγγύη να είναι βασική αρχή της ΕΕ, να τηρούνται οι κοινές αποφάσεις και κυρίως να διεκδικεί «να μοιραστούν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ την ευθύνη απέναντι σε μια κρίση που μας υπερβαίνει».
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί αν το μέλημά μας είναι ο καθένας να τα βγάλει πέρα μόνος του στην χώρα του. Η ΕΕ μπορεί να έχει μέλλον και προοπτική, όταν είναι μια ένωση συνευθύνης και δίκαιου υποχρεωτικού διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης απέναντι και στα καλά και στα δύσκολα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας με τη διαπίστωση πως «την σημερινή δυσκολία πρέπει να την περάσουμε όλοι μαζί, ή όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε».
Από την πλευρά του ο κ. Πιτέλα είπε ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ευρωπαϊκή πολιτική και τόνισε ότι η χώρα μας δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, ούτε στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ούτε στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της.
Υπενθυμίζοντας ότι το προηγούμενο έτος η Ελλάδα δέχθηκε 800.000 πρόσφυγες, αριθμός που, τηρουμένων των αναλογιών, ισοδυναμεί με υποδοχή εκ μέρους της Γερμανίας 7.000.000 προσφύγων, ο κ. Πιατέλα ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό για την στάση τους, τονίζοντας ότι οι πολίτες της Μυτιλήνης και της Λαμπεντούζα είναι άξιοι του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.
«Σήμερα επισκέφθηκα το Σχιστό και είδα ότι οι Αρχές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια. Τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης να εκτελέσει το καθήκον της. Υπάρχουν δύο αρχές μη διαπραγματεύσιμες: η αρχή της αλληλεγγύης και η αρχή του καταμερισμού των υποχρεώσεων, ενώ υπάρχει και μια τρίτη αρχή, ότι οι κανόνες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού, γιατί έγιναν δεκτοί όταν υπήρξε είσοδος σε αυτήν την οικογένεια, σε αυτά τα θεσμικά όργανα» πρόσθεσε.
Ο κ. Πιτέλα έστειλε «ηχηρό μήνυμα, ενδεχομένως το τελευταίο, στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, στον πρωθυπουργό της Πολωνίας, στον Πρόεδρο της Τσεχίας, στον Πρόεδρο της Σλοβακίας, σε όλους εκείνους τους επικεφαλής κρατών που μέχρι τώρα υιοθέτησαν διαφορετικές απόψεις από αυτές που αποφασίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εμπόδισαν την μετεγκατάσταση των προσφύγων – και θέλω να τονίσω: χαιρόμαστε που η Πολωνία βρίσκεται στην ΕΕ, μας χαροποιεί που η Σλοβακία, η Ουγγαρία είναι στην ΕΕ, είμαστε φίλοι των Πολωνών, των Σλοβάκων, των Τσέχων, αυτό όμως που δεν είναι δυνατό σε καμία περίπτωση, είναι να βρίσκεται κανείς σε μια οικογένεια και οι κανόνες να είναι μόνο για μερικά μέλη αυτής».
«Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα υψώνοντας τείχη» υπογράμμισε ο κ. Πιτέλα.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κάλεσε σε εφαρμογή των κοινών αποφάσεων και υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα ένα πελώριο στρατόπεδο συγκέντρωσης». Αναφορικά με την Συνθήκη Σένγκεν, χαρακτήρισε την αντίληψη περί αντιμετώπισης του προβλήματος ορθώνοντας εσωτερικά σύνορα, ως «κουταμάρα και τρέλα».
Σε ότι αφορά την οικονομία, ο κ. Πιτέλα είπε πως η Ελλάδα εφαρμόζει μια συμφωνία, αλλά θα πρέπει όλα τα μέρη να πράξουν το καθήκον τους, προσθέτοντας ότι «τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, έχουν συνείδηση ότι υφίστανται οι συνθήκες για την πρώτη αξιολόγηση». Απευθύνθηκε στο ΔΝΤ και το κάλεσε να «κάνει εποικοδομητικά το έργο του και να μην παρεμποδίζει τα πράγματα, διαφορετικά θα δικαιώσει εκείνους που λένε ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα μπορούν να τα βγάλουν πέρα και μόνα τους».
Ο κ. Πιτέλα είπε ότι υπάρχουν οι συνθήκες έτσι ώστε η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα των Καθολικών και «μετά θα πρέπει να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους».
Σε ότι αφορά το μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο κ. Πιτέλα, προς «αποφυγή παρεξηγήσεων», είπε ότι γνωρίζει την διαφορετική από την δική του πολιτική ιστορία του κ. Τσίπρα, ενώ εξίσου γνωρίζει πως το «ιστορικό κόμμα του ελληνικού σοσιαλισμού, το ΠΑΣΟΚ» και η πρόεδρός του, Φώφη Γεννηματά, καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς όφελος της χώρας της.
Είπε ότι γνωρίζει πως «4 βουλευτές μου που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι και εκείνοι επιτελούν το καθήκον τους».
Τόνισε ότι βρίσκεται εδώ ως σοσιαλιστής για να πει «στον Αλέξη και στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις: ‘’Ας συνεργαστούμε’’. Αυτό δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι τίθεται θέμα προσχώρησης της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα».
«Η προσχώρηση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν ζητήθηκε – και αν είχε ζητηθεί δεν θα ήταν δική μου δουλειά να το αποφασίσω» είπε ο κ. Πιτέλα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «υπάρχει κάτι περισσότερο, καθώς μπροστά στις προκλήσεις, οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν».
«Και λέω και κάτι περισσότερο: Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν. Αυτό το νόημα έχει η παρουσία μου εδώ και θέλησα να ξεκαθαρίσω οποιαδήποτε παρανόηση: Με τον Αλέξη δίνουμε έναν αγώνα ζωής ή θανάτου. Σήμερα τίθεται υπό συζήτηση η ύπαρξη αυτού που ονομάζουμε ΕΕ, ως σύνολο αξιών και αρχών» κατέληξε ο κ. Πιτέλα.