Με τους πρόσφυγες διασκορπισμένους σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, σε πρόχειρους καταυλισμούς και χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε και αν θα μπορέσουν να φύγουν, η κρίσιμη ημερομηνία για την χώρα είναι η 7η Μαρτίου, καθώς στην Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα συμμετέχει και Τουρκία, θα ληφθούν οι αποφάσεις για την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.
Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι εικόνες των απελπισμένων προσφύγων που αναζητούν διέξοδο για την Ευρώπη και οι οποίες ήδη κάνουν τον γύρο του κόσμου. Το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να αποφύγει την επισημοποίηση του κλεισίματος των συνόρων που αποφάσισαν οι πέντε χώρες Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ την εβδομάδα που μας πέρασε. Σε μία τέτοια περίπτωση όπως έχει προειδοποιήσει θα ασκήσει βέτο, αν και εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί.
Ακόμη και χωρίς επίσημη απόφαση όμως η κατάσταση είναι απελπιστική, αφού τα σύνορα έχουν κλείσει. Ήδη μέσα στην χώρα περιφέρονται από τα νησιά μέχρι την Ειδομένη περί τους 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αν η ροή από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, 2000-3000 πρόσφυγες την ημέρα, ο αριθμός αυτός μέχρι την Δευτέρα 7 Μαρτίου θα έχει διπλασιαστεί. Η Ελλάδα ήταν απροετοίμαστη για το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια, όπως μαρτυρούν οι εικόνες των προσφύγων που περπατούν στην εθνική οδό ή ξεχειλίζουν τα κέντρα υποδοχής στην Αθήνα και στην Μακεδονία αλλά και οι πρόχειροι καταυλισμοί που στήνονται ανά την Ελλάδα και κατά μήκος της εθνικής οδού, με σκοπό να επιβραδύνουν την μετακίνησή τους προς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Στην Ειδομένη και στην ουδέτερη ζώνη συνωστίζονται περί τα 6.000 άτομα. Οι απελπισμένοι πρόσφυγες προχώρησαν για μία ακόμη φορά χθες σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμή, καθώς είναι ο μόνος τρόπος πίεσης που διαθέτουν. Οι αρχές των Σκοπίων πάντως δεν επιτρέπουν να περνούν ούτε τα 500 άτομα την ημέρα που ήταν η απόφαση που πήραν οι αστυνομικές αρχές των πέντε χωρών την περασμένη εβδομάδα.
Στο πλαίσιο αυτό όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας στον Σκάι έχει αποφασιστεί, σε περίπτωση που δεν βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στη διαχείριση του προσφυγικού, να υπάρξει ισοκατανομή προσφύγων σε όλη τη χώρα. Είπε χαρακτηριστικά: «Ο καλύτερος τρόπος να αντεπεξέλθουμε είναι η ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα, για αυτό δεν αποκλείεται να στείλουμε πλοία και στη Θεσσαλονίκη. Ήδη στέλνουμε στην Καβαλά που σηκώνει αρκετό βάρος». Σημείωσε ότι έχει γίνει συνεννόηση με τις ναυτιλιακές εταιρίες, τα τρία πλοία να φορτώσουν και να φιλοξενήσουν κόσμο στα νησιά πριν αναχωρήσουν αλλά αυτό δεν έχει ακόμα χρειαστεί. Ανέφερε επίσης ότι το Σάββατο το βράδυ έφθασαν στα νησιά 2.156 πρόσφυγες, ενώ βρίσκονται εκεί ήδη άλλοι 6.000. Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι προς το παρόν, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.