19 Δεκ 2025

Δείτε επίσης

Image Not Found
Image Not Found

Μενού Μεγάλης Τρίτης: Ρεβιθάδα στο φούρνο και ντολμαδάκια γιαλαντζί

Image

Για τη Μεγάλη Τρίτη, κατά την οποία η παράδοση θέλει νηστίσιμα φαγητά (χωρίς κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά), αλλά συνήθως επιτρέπεται το λάδι, ιδού ένα πλήρες νηστίσιμο μενού για την ημέρα:

Πρωινό: Πορτοκαλοκέικ Νηστίσιμο με Ελαιόλαδο

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1/2 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C.
  2. Ανακατεύεις όλα τα υγρά υλικά και το ξύσμα.
  3. Προσθέτεις σιγά σιγά το αλεύρι με τη σόδα και την κανέλα.
  4. Ψήνεις σε λαδωμένη φόρμα για 40-45 λεπτά.

Σερβίρεις με λίγες σταφίδες ή ξηρούς καρπούς από πάνω.


Μεσημεριανό: Ρεβιθάδα στον Φούρνο

Υλικά:

  • 500 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1-2 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση:

  1. Βράζεις τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τα βάζεις σε γάστρα με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Ψήνεις στους 180°C για 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν.

Βραδινό: Ντολμαδάκια γιαλαντζί (νηστίσιμα)

Υλικά:

  • 250 γρ. αμπελόφυλλα
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • Μαϊντανός, δυόσμος
  • Αλάτι, πιπέρι, λεμόνι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Περιχύνεις με λάδι και λεμόνι και τα σιγοβράζεις για 40 λεπτά.

Σοτάρεις τα κρεμμύδια και προσθέτεις το ρύζι και τα μυρωδικά.

Τυλίγεις μικρά ντολμαδάκια και τα στρώνεις στην κατσαρόλα.

An_article_end_1

An_article_end_2

Δείτε επίσης

Μενού Μεγάλης Τρίτης: Ρεβιθάδα στο φούρνο και ντολμαδάκια γιαλαντζί – staging.anatropinews.gr