Ομόφωνα ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφαση που επεκτείνει σημαντικά τις διεθνείς κυρώσεις εις βάρος της Βορείου Κορέας. Τα νέα μέτρα είναι τα σκληρότερα κατά της Πιονγκγιάνγκ εδώ και δύο δεκαετίες.
Η απόφαση εγκρίθηκε μετά την πυραυλική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρειος Κορέα τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με τις κυρώσεις, όλα τα φορτία που εισέρχονται και εξέρχονται από την χώρα θα ελέγχονται, ενώ 16 άτομα και 12 οργανισμοί προστέθηκαν στη μαύρη λίστα.
Παράλληλα, απαγορεύεται η πώληση και μεταφορά ελαφρύ οπλισμού στη Β.Κορέα και η απέλαση διπλωματών της Βορείου Κορέας που εμπλέκονται σε «παράνομες δραστηριότητες».
«Σήμερα, η διεθνής κοινότητα, μιλώντας με μία φωνή, έστειλε στην Πιονγκγιάνγκ ένα απλό μήνυμα: η Βόρειος Κορέα πρέπει να εγκαταλείψει αυτά τα επικίνδυνα προγράμματα και να επιλέξει ένα καλύτερο μονοπάτι για τον λαό της» σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Διεστραμμένη πραγματικότητα» χαρακτήρισε η αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ τη στάση της Βορείου Κορέας, λέγοντας ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για την ανάπτυξη του πυρηνικού και πυραυλικού της προγράμματος παρά για να καλύψει τις βασικές ανάγκες των πολιτών της.
Οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί της στη Δύση και η Ιαπωνία πίεζαν για νέες κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ. Ωστόσο, η Κίνα, σύμμαχος της Βορείου Κορέας επέμενε ότι δεν ήθελε να εφαρμόσει μέτρα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στη Βόρειο Κορέα.
Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ σημείωσε ότι δεν θέλει να δημιουργήσει «αρνητικές ανθρωπιστικές συνέπειες» για τους πολίτες, οι οποίοι βιώνουν οικονομική κρίση και έλλειψη τροφίμων.
Νωρίτερα, η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όπου εξετάζονται οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Βόρειο Κορέα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Β.Κορέας Ρι Σου-γιονγκ κατηγόρησε το Συμβούλιο για «πολιτικοποίηση, επιλεκτικότητα και διπλά μέτρα και σταθμά».