Μέχρι πρότινος αρκετοί πολιτικοί στην Ελλάδα έβλεπαν την γερμανίδα καγκελάριο ως ενσάρκωση του κακού. Ωστόσο εν μέσω προσφυγικής κρίσης έχει γίνει ξαφνικά μία στενή – και ενδεχομένως η μόνη – σύμμαχος της χώρας. Ένα γεγονός που αποτελεί μία αξιοσημείωτη στροφή.
Πολιτικοί και ειδικοί από την Ελλάδα εκτιμούν ότι η Άγκελα Μέρκελ είναι η μόνη από τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιμένει σε μία κοινή ευρωπαϊκή λύση. Με άλλα λόγια, η μόνη που δεν επιτρέπει να γίνει η Ελλάδα «αποθήκη» μεταναστών.
Το γεγονός ότι επέκρινε τη γερμανίδα καγκελάριο ακόμη και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δυναμώνει τα επιχειρήματα των ελλήνων υποστηρικτών της Μέρκελ εντός της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Ο Τουσκ είχε ευχαριστήσει τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων χαιρετίζοντας έτσι την πολιτική του κλεισίματος των συνόρων.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε τη νέα στάση της κυβέρνησης για να εξαπολύσει νέες επιθέσεις ενάντια στον έλληνα πρωθυπουργό. Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι η θέση του Τουσκ μαρτυρεί αποδοχή εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα της πολιτικής του κλεισίματος των συνόρων στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
Τότε ακριβώς έσπευσε σε βοήθεια η γερμανίδα καγκελάριος: «Αυτή δεν είναι η λύση του προβλήματος» είπε σε μια συγκέντρωση του κόμματός της στην πόλη Μπαντ Νόιναρ. «Δεν μπορεί να γινόμαστε αρεστοί σε 27 χώρες και να αφήνουμε μια χώρα μόνη της με το πρόβλημα».
Η εφημερίδα «Αυγή» χαιρέτισε την «καθαρή απάντηση» της Μέρκελ, αν και εδώ και καιρό η ίδια έχει αλλάξει στάση απέναντι στην αρχική πολιτική της των ανοιχτών συνόρων. Καμία σχέση με τη εποχή που η εφημερίδα απεικόνιζε τη γερμανίδα καγκελάριο με στρατιωτική περιβολή επάνω σε πάντσερ.
Και τώρα; Με όποιον πολιτικό και αν μιλήσει κανείς στην κυβέρνηση ακούει κανείς μόνο ευγενικά λόγια για την Άγκελα Μέρκελ. Οι περισσότεροι συμφωνούν με εκείνο που δήλωσε στον Spiegel ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας: «Η Γερμανία είναι αυτή τη στιγμή η φωνή της λογικής στην Ευρώπη».
Σε κυβερνητικούς κύκλους η άποψη είναι ότι η προσέγγιση ανάμεσα στην Άγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα δε στηρίζεται μόνο στη συμφωνία τους όσον αφορά την προσφυγική κρίση. Αντίθετα θεωρείται πως η χημεία μεταξύ των δύο πολιτικών ήταν καλή από την αρχή. Ο έλληνας πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη για τη γερμανίδα πολιτικό κατά την πρώτη τους συνάντηση τον Φεβρουάριο του 2015, ακόμη κι αν δεν ενέκρινε την πολιτική της λιτότητας.
Ποια είναι όμως η εικόνα που έχουν οι έλληνες πολίτες για την Άγκελα Μέρκελ; Θα πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι ποτέ η γερμανίδα καγκελάριος δεν ήταν τόσο μισητή στην Ελλάδα όσο νομίζεται. Ακόμη και στο ζενίθ της κρίσης το καλοκαίρι του 2015 –που αποτελούσε και το ναδίρ των ελληνογερμανικών σχέσεων– ένας στους τέσσερις Έλληνες είχε θετική γνώμη για την Άγκελα Μέρκελ σύμφωνα με σχετική έρευνα.
Ωστόσο πολλοί Έλληνες είναι λιγότερο ενθουσιασμένοι από την πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό, καθώς γνωρίζουν ελάχιστα για την αρχική πολιτική της των ανοιχτών συνόρων ή για το γεγονός ότι στη Γερμανία βρίσκονται αυτή τη στιγμή ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Ενώ άλλοι θεωρούν ότι οι Γερμανοί επωφελούνται οικονομικά από την έλευση των προσφύγων. Τέλος δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Αυστρία και οι χώρες το Βίζεγκραντ έχουν αναλάβει την άχαρη δουλειά στο όνομα της Γερμανίας.
Ίσως η γερμανίδα καγκελάριος να κέρδισε τον Αλέξη Τσίπρα – ωστόσο ο δρόμος μέχρι να κερδίσει τους Έλληνες είναι ακόμη μακρύς.