H ασφάλεια των προσφύγων, η συνοχή της Σένγκεν και το μέλλον του κοινού Ευρωπαϊκού ονείρου θα πρέπει να διασφαλίζονται στη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.
Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στάνισεφ τόνισε σε δήλωσή του, μετά τη Σύνοδο των ηγετών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως παρατηρητής, ότι η διαδικασία επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμφισβητεί τα δικαιώματα ή την ασφάλειά τους και να είναι συμβατή με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Επιπλέον, εξέφρασε την αλληλεγγύη της πολιτικής ομάδας με την Ελλάδα και κάλεσε τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να δείξουν «ανθρωπιά» και να «μοιραστούν την ευθύνη» της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.
Τέλος, επισήμανε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δε θα πρέπει να συνδεθεί με την προσφυγική κρίση.
Κατά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά παρουσίασε έναν οδικό χάρτη οκτώ σημείων άμεσης δράσης, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην επιδιωκόμενη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, ζητώντας από τους Σοσιαλιστές συναδέλφους της να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα ώστε να μην παραδοθούν τα κλειδιά της Ευρώπης στην Τουρκία και να μην αγνοηθούν θέματα αρχής, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των κρατών-μελών, της διεθνούς έννομης τάξης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε αυστηρή κριτική στην έλλειψη αλληλεγγύης που επιδεικνύεται από κάποια κράτη – μέλη που ακολουθούν πολιτική κλειστών συνόρων υπονομεύοντας το καθεστώς Σένγκεν και δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα.
Τα οκτώ σημεία στα οποία αναφέρθηκε η κ. Γεννηματά να υιοθετήσουν οι σοσιαλιστές ηγέτες είναι τα εξής:
υλοποίηση της διαδικασίας επαναπροώθησης μεταναστών/προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία.
μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα
αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και δημιουργία Μόνιμων Μηχανισμών Μετεγκατάστασης και Επανεγκατάστασης
οικονομική στήριξη, όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και της Ιορδανίας και Λιβάνου που φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων.
σύσταση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής ώστε να απεμπλακεί σταδιακά το ΝΑΤΟ από τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων
δημιουργία ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση των επιστροφών με την αναβάθμιση του ρόλου της Frontex
οικονομική στήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τις προσφυγικές ροές
δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για ευπαθείς ομάδες αλλά και στήριξη τους στους τόπους διαμονής τους (επαναφορά της πρότασης της Επιχείρησης «Κιβωτός» που είχε προτείνει η κ. Γεννηματά στην προσύνοδο της Μάλτας τον περασμένο Νοέμβριο).