Τον μεγαλύτερο εσωκομματικό «πονοκέφαλο» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνιστά η χαρακτηριστική αδράνεια ενός σημαντικού αριθμού μελών της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εν μέσω της κρίσιμης πολιτικής συγκυρίας που διανύουμε. Την ώρα που οι συντονιστές και οι τομεάρχες επιδίδονται σε έναν συνεχή ανταγωνισμό προκειμένου να δώσουν όσο το δυνατόν πιο ισχυρό στίγμα στον ηγετικό πυρήνα, οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους επιχειρούν διακριτικά μεν, σαφώς δε να περάσουν τα μηνύματά τους.
Οπως λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, βασική αιτία της αδιαφορίας που παρατηρείται στις τάξεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι είτε η μη αξιοποίηση κάποιων εξ αυτών στο νέο οργανόγραμμα είτε η πολιτική απόσταση που τους χώριζε από την προεκλογική κιόλας περίοδο για τις «γαλάζιες» κάλπες από τη νέα ηγεσία. Περίοπτη θέση στη σχετική λίστα κατέχουν και πάλι οι προερχόμενοι από τον στενό κύκλο συνομιλητών του Κώστα Καραμανλή, όπως ο βουλευτής Αττικής Γιώργος Βλάχος (παρά το γεγονός ότι η πλευρά Μητσοτάκη έκανε συμβολικό «άνοιγμα» προς αυτόν, δίνοντάς του ρόλο γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής του επικείμενου συνεδρίου), ο βουλευτής Ευβοίας Ευάγγελος Μπασιάκος, ο βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός, o βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός.
Επίσης, μια σειρά βουλευτών της λεγόμενης «παλαιάς φρουράς», η συντριπτική πλειονότητα της οποίας είχε στηρίξει, ως γνωστόν, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο λόγος για στελέχη όπως ο Γεράσιμος Γιακουμάτος από τη Β’ Αθήνας, ο Γιάννης Τραγάκης από τη Β’ Πειραιά και ο πρώην γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάσης Μπούρας από την Περιφέρεια Αττικής.
ΠΡΟΦΙΛ
Ακόμα πιο εμφανής είναι η δυσαρέσκεια των νεότερων ηλικιακά και κοινοβουλευτικά στελεχών, που, παρά τη στάση που κράτησαν στις «γαλάζιες» κάλπες, ευελπιστούσαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τους έδινε γήπεδο, στη βάση της προσπάθειας για συνολική ανανέωση του κομματικού προφίλ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, ο Γιώργος Στύλιος από την Αρτα, ο βουλευτής Α’ Πειραιά Κώστας Κατσαφάδος (στον οποίο πάντως καταλογίζουν σφοδρή και ενίοτε unfair πολεμική κατά του κ. Μητσοτάκη), ο Βασίλης Γιόγιακας από τη Θεσπρωτία και ο Γιάννης Αντωνιάδης από τη Φλώρινα.
Οι τελευταίοι είναι λογικό να αισθάνονται ότι χάνουν έδαφος σε σχέση με τους συναδέλφους τους της νέας γενιάς, καθώς έμειναν εκτός οργανογράμματος, παρά την αξιοποίηση της πλειονότητας των βουλευτών που εισήλθαν στην εσωκομματική εξίσωση από το 2012 και μετά. Στην κατηγορία των δυσαρεστημένων και, κατ’ επέκταση, νωχελικών σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ανήκουν και οι Γιώργος Βαγιωνάς από τη Χαλκιδική, Μανώλης Κόνσολας από τη Ρόδο, Κώστας Κουκοδήμος από την Πιερία και Κώστας Κοντογεώργος από την Ευρυτανία, ο οποίος είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κινούμενος στην ίδια γραμμή με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη.
Προβληματισμός υπάρχει στη Συγγρού και για μια σειρά ακόμα πιο… προβεβλημένων στελεχών, όπως ο Μάριος Σαλμάς από την Αιτωλοακαρνανία, η Ελενα Ράπτη από την Α’ Θεσσαλονίκης και, βεβαίως, ο απογοητευμένος από την περιθωριοποίησή του από το σύστημα Μητσοτάκη (πληρώνοντας τη σκανδαλώδη, όπως λένε συνομιλητές του νέου προέδρου, εύνοιά του προς τον κ. Μεϊμαράκη) βουλευτής Λασιθίου και υπηρεσιακός αρχηγός Γιάννης Πλακιωτάκης. Την ίδια ώρα, εντελώς ξένο σώμα δείχνει ο πρώην υπουργός Επικρατείας και εκ των διαχρονικών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης, τη στάση του οποίου ερμηνεύουν πολλοί ως ενδεικτική του γενικότερου κλίματος που επικρατεί στο περιβάλλον του Μεσσήνιου.
Αναλόγως πράττει και ο Κώστας Τασούλας από τα Ιωάννινα, ο οποίος, αν και έχει μακρά θητεία στο Κοινοβούλιο, και μάλιστα ως γραμματέας της Κ.Ο. (ενώ εσχάτως τέθηκε επικεφαλής της Ν.Δ. όσον αφορά τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος), φαίνεται πως υπερθεματίζει σε αναφορές τόσο στον πρώην πρωθυπουργό όσο και στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Σύμφωνα με τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η οικειοθελής απομάκρυνση του Β. Μεϊμαράκη από τη «γαλάζια» καθημερινότητα, αλλά και τη Βουλή (όπου δεν έδινε καν το «παρών» στις Διασκέψεις των Προέδρων, ενώ παραιτήθηκε και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στον απόηχο της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου-Τσατάνη) έχει προκαλέσει έντονο σκεπτικισμό στο περιβάλλον Μητσοτάκη. «Αφενός εκπέμπονται αντίστοιχα μηνύματα σε μια ομάδα βουλευτών που τον στήριξε με σθένος και αφετέρου δεν είναι λίγοι εκείνοι που ερμηνεύουν τη στάση του ως εντολή Καραμανλή, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά παρασκηνιακά ζητήματα αναφορικά με τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», τονίζουν έμπειροι κομματικοί παράγοντες.
Τα πρώτα τετ-α-τετ με δυσαρεστημένους
Προκειμένου να μη χάσει τον έλεγχο του κόμματος σε μια κομβική κοινοβουλευτικά περίοδο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκης, ξεκίνησε ήδη κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους βουλευτές (ανά Κοινοβουλευτική Επιτροπή), πρωτοβουλία που θα ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. «Στόχος είναι να υπάρχει άμεση επαφή, ενώ δεν αποκλείεται με τους παντός είδους παραπονούμενους να υπάρξουν και τετ-α-τετ του Κ. Μητσοτάκη, ώστε να καταδειχθεί η εμπιστοσύνη του απέναντί τους. Σε αυτή τη φάση, λόγω της γενικότερης κατάστασης, αλλά και των λίγων μηνών που έχουν παρέλθει από τις εσωκομματικές εκλογές, δεν υπάρχουν ακραίες συμπεριφορές και προβλήματα. Ωστόσο, αν δεν βρεθεί λύση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέλλον», λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις μεταξύ τους συζητήσεις, αποτυπώνοντας ανάγλυφα το κλίμα που επικρατεί. Αλλωστε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», οι συναντήσεις της «γαλάζιας» ηγεσίας με τους βουλευτές έχουν ακόμα μία στόχευση: Την πιο αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ τομεαρχών και συντονιστών του ίδιου αντικειμένου (και την εξάλειψη των φιλονικιών που υφίστανται σε κάποιες περιπτώσεις), αλλά και την ενεργοποίηση όσων εξ αυτών επιδεικνύουν… ανεξήγητη χαλαρότητα. «Δεν φθάνουν οι ανακοινώσεις» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται μεταξύ άλλων από τη Συγγρού.
Του Θανάση Φουσκίδη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ