Την διαβεβαίωση ότι ο πρόχειρος καταυλισμός στην Ειδομένη θα έχει διαλυθεί μέσα στον επόμενο μήνα χωρίς την χρήση βίας, έδωσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική Γιάννης Μουζάλας.
Κατά την συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για το προσφυγικό, ο κ. Μουζάλας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μέσα στον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία». Μάλιστα είπε ότι θα μπορούσε να έχει διαλυθεί νωρίτερα αλλά εξήγησε ότι «αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με μαγικά ραβδιά», ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργηθούν καλές συνθήκες στην Ειδομένη ώστε να μην μετατραπεί σε «καμπ» σαν το Καλαί της Γαλλίας.
Αναφερθείς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι «παρά τα ελαττώματά της αυτή η πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία είναι καλή» και ζήτησε την συμπαράταξη των πολιτικών δυνάμεων «για να υλοποιηθεί μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία». «Δεν χρειάζονται αντιδικίες. Να βάλουμε πλάτη όλοι αυτή τη δύσκολη συμφωνία να μπορέσουμε να την υλοποιήσουμε», τόνισε με έμφαση ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ ο κ. Μουζάλας είπε ότι «δεν θέλαμε να έρθει το ΝΑΤΟ αλλά έπρεπε να έρθει όταν τα πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν αλλιώς». Όπως είπε «το ΝΑΤΟ δεν είχε αποτέλεσμα να μειωθούν οι ροές, είχε όμως αποτέλεσμα ότι το blame game ενάντια στην Ελλάδα καταρρίφθηκε και το βάρος έπεσε στην Τουρκία». «Μην φορτώνετε την πιθανή αποτυχία του ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση. Το ΝΑΤΟ αποδεικνύει ότι η ροή αυτή μπορεί να σταματήσει μόνο στην Τουρκία και αλλάζει το παιχνίδι ενοχών ότι φταίει η Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στην Αμυγδαλέζα λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν την έκλεισε και ότι ήταν πάντα σε λειτουργία αλλά με λιγότερο κόσμο καθώς είχε υποστεί καταστροφές, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του στο προσφυγικό-μεταναστευτικό από την εποχή της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, είπε ότι «δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε “ελάτε σας περιμένουμε”», αλλά κράτη της Ευρώπης που ζητούσαν εργατικά χέρια. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην έκθεση του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων που ζητούσε 1.200.000 μετανάστες. «Αν νομίζετε πως ό,τι βλακεία και να πω εγώ μπορώ να καλέσω 850.000 πρόσφυγες (σ.σ. όσοι πέρασαν από την Ελλάδα), κάνετε λάθος», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την διαχείριση του προβλήματος εντός της χώρας είπε ότι «δίνουμε τάξη στο χάος». «Χτίζουμε 500 με 1000 θέσεις την ημέρα. Ήδη έχουμε 36.000 θέσεις», ενώ αναφορικά με την εκταμίευση κονδυλίων από την Ε.Ε. τόνισε ότι είναι «φοβερά δύσκολη». Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει κονδύλι για σκυλιά: «Έχουμε ένα ποσό για σκυλιά. Ε, δεν θέλουμε σκυλιά. Θέλουμε φαί», ανέφερε. Χαρακτήρισε δε «κλειδιά» τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην διαχείριση του προβλήματος, όπως και τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κριτική από ΝΔ αλλά σε χαμηλούς τόνους
Η ΝΔ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό ωστόσο επέλεξε χαμηλότερους τόνους. Είναι ενδεικτικό ότι δεν τέθηκε εκ νέου του θέμα της παραίτησής την οποία είχε ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή το θέμα που προκλήθηκε για το Σκοπιανό.
Ο Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι μπορεί να φέρει σε πέρας μια ούτως ή άλλως δύσκολη και ασαφή συμφωνία», ενώ την κατηγόρησε ότι αν «υιοθετούσε εγκαίρως κάποιες παρατηρήσεις και προτάσεις της αντιπολίτευσης ίσως η κατάσταση να μην είχε φτάσει στο τραγικό αυτό σημείο».
«Είναι κατ’ αρχήν θετικό ότι υπήρξε συμφωνία, όμως είναι πολύπλοκη, σύνθετη και ανησυχητικά ασαφής. Θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη», ανέφερε για την Σύνοδο Κορυφής, ενώ έκανε λόγο για «επιπόλαιες θριαμβολογίες του κ. Τσίπρα που εμφανίζεται να μην έχει πλήρη εικόνα των κειμένων που υπέγραψε».
Αναφερθείς στην εμπλοκή των Τούρκων διερωτήθηκε «ποια αρμοδιότητα θα έχουν» και σε «ποιες δομές θα ενταχθούν» αφού η χορήγηση ασύλου αφορά το κράτος. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η εικόνα της χώρας είναι χώρας υπό διεθνή επιτήρηση». «Είστε υπερήφανοι; Σε όλα τα μέτωπα καταγράφετε ήττες», πρόσθεσε.
Όσον αφορά δε τον τούρκο αστυνομικό με ταξιδιωτικά έγγραφα που έφεραν την σφραγίδα του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους είπε στον κ. Μουζάλα με δηκτικό πνεύμα: «Ελπίζω ότι εν τη ρύμη του λόγου δεν θα την πείτε “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”». Όπως είπε, εξάλλου, «η Τουρκία αν είχε την πολιτική βούληση θα μπορούσε να ελέγξει τις ροές».
«Πόση πολιτική γενναιότητα χρειάζεται για να έχουμε συμφωνία στο προσφυγικό; Μπορούμε να βρούμε έναν κοινό τόπο», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής.