Στην αναγκαιότητα λήψης έκτακτων μέτρων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε άρθρο του στην γερμανική «Die Zeit», παρέχοντας παράλληλα τη διαβεβαίωση ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών.
Σύμφωνα με τον Ντράγκι η ΕΚΤ θα παραμείνει ανεξάρτητη και θα ενεργεί πάντα εντός των ορίων της εντολής της, κάτι που όπως επεσήμανε κάποιες φορές σημαίνει πως η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κινείται πέραν από τα τυπικά εργαλεία της νομισματικής πολιτικής.
«Όταν οι αγορές είναι κατακερματισμένες ή επηρεάζονται από παράλογους φόβους, η νομισματική πολιτική δεν φθάνει στους πολίτες ομοιόμορφα σε όλη τη ζώνη του ευρώ. Πρέπει να διορθώσουμε αυτά τα προβλήματα για να εξασφαλιστεί η ενιαία νομισματική πολιτική και, συνεπώς, η σταθερότητα των τιμών για όλους τους πολίτες της ζώνης ευρώ. Αυτό μπορεί μερικές φορές να απαιτεί έκτακτα μέτρα. Αλλά αυτή είναι η ευθύνη μας ως η κεντρική τράπεζα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της», υπογράμμισε ο Ντράγκι.
Ο Ιταλός τραπεζίτης συμπλήρωσε ότι η ΕΚΤ δεν είναι ένα πολιτικό όργανο, αλλά είναι αποφασισμένη να αναλάβει τις ευθύνες της ως θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Εκείνοι που θέλουν να πάνε πίσω στο παρελθόν παρανοούν η σημασία της ζώνης του ευρώ. Εκείνοι που ισχυρίζονται ότι μόνο μια πλήρης ομοσπονδία μπορεί να είναι βιώσιμη βάζουν τον πήχη πολύ ψηλά. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σταδιακή και δομημένη προσπάθεια για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ. Αυτό θα δώσει τελικά στο ευρώ τα σταθερά θεμέλια που του αξίζουν» ανέφερε.
Τόνισε ακόμα ότι δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ των άκρων για να έχουμε ένα σταθερό ευρώ, και σημείωσε πως αν και πολλοί ανησυχούν για την πορεία της Ευρώπης, ωστόσο οι λύσεις που προτείνονται φαίνεται ότι δεν είναι ικανοποιητικές.
Όπως υποστήριξε, η Ευρωζώνη δεν έχει ακόμα πλήρως πετύχει ως οντότητα: «Το ευρώ παρουσιάστηκε σαν ένα νόμισμα χωρίς κράτος για να διατηρηθεί η κυριαρχία και πολυμορφία των κρατών μελών.
» Αλλά όπως έδειξαν οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, αυτό το θεσμικό πλαίσιο άφησε την Ευρωζώνη χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία για να διασφαλίσει υγιείς οικονομικές πολιτικές και αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων.»
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε λόγο για την ανάγκη μιας νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη και αναφερόμενος ειδικά στη Γερμανία είπε ότι θα πρέπει να παραμείνει η άγκυρα ενός ισχυρού νομίσματος, στο επίκεντρο μιας ζώνης νομισματικής σταθερότητας και σε μια δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία της Ευρωζώνης.
Για την αλλαγή αρχιτεκτονικής εξήγησε ότι δεν απαιτεί την προΰπαρξη μιας πολιτικής ένωσης, τονίζοντας πως η οικονομική ενοποίηση και η πολιτική ενοποίηση μπορούν να αναπτυχθούν παράλληλα.
«Δεν χρειαζόμαστε συγκέντρωση όλων των οικονομικών πολιτικών. Αντ’ αυτού, μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα με ρεαλιστικό τρόπο: εάν αναρωτηθούμε ποιες είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί η οικονομική και νομισματική ένωση.
» Και με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώσουμε ότι όλα τα αναγκαία μέτρα είναι μέσα στις δυνατότητες μας.»
ΠΗΓΗ: in.gr