Ασφαλιστικό και δημοσιονομικό είναι ο βασικός σκόπελος για την επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ύστερα και από το χθεσινοβραδινό ΚΥΣΟΙΠ.
Σε μέτρα άνω των πέντε δισ. ευρώ έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την Τρόικα, όπως προκύπτει από τα λόγια του.
«Τελικά δεν πάμε για μέτρα 4,5% που θέλει το ΔΝΤ, αλλά 3% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 5,5 δισ.» ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ.
Ο χρονικός ορίζοντας – το νέο deadline ορίζεται η 15η Απριλίου, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, καθώς ακολουθεί η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ ενώ 2 ημέρες νωρίτερα (13/4) η σύνοδος των G20. Ως εκ τούτου πρέπει να έχουν κλείσει “μέτωπα” που έχουν τεθεί υπό διαβούλευση εδώ και καιρό. Οι δανειστές φαίνεται πως έχουν συμβιβαστεί με μέτρα που υπολογίζονται στο 3% του ΑΕΠ, ήτοι 5,5 δισ. περίπου και όχι 4,5% του ΑΕΠ που ήθελε το ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται πάντως πως προ ημερών ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε προσδιορίσει ως “ημέρα κρίσης” τις 22 Απριλίου.
Παράλληλα κατώτατη σύνταξη 380 ευρώ απαιτεί το ΔΝΤ για 15 χρόνια ασφάλισης αντί για 392 που ορίζει το μνημόνιο, πιέζοντας για χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης που οδηγούν σε περαιτέρω μείωση των νέων συντάξεων έως και 30%.
Ένα βήμα πίσω έχει κάνει η κυβέρνηση, αντιπροτείνοντας νέους συντελεστές που οδηγούν σε μειώσεις 10% έως 20%.