Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε στην Ιερουσαλήμ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ολοκληρώνοντας την διήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ.
Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, όπως τόνισαν πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι κράτησε πάνω από την προγραμματισμένη μία ώρα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή και διεθνή θέματα με επίκεντρο τις συγκρούσεις στη Συρία και την επακόλουθη προσφυγική ροή προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, αλλά και την τρομοκρατική δράση του Ισλαμικού Κράτους.
Στον τομέα των διμερών σχέσεων, Παυλόπουλος και Νετανιάχου συζήτησαν τη δραστηριότητα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Εξετάσθηκε επίσης η πολύ εποικοδομητική τριμερής συνεργασία Ελλλάδάς- Κύπρου-Ισραήλ, με επίκεντρο τον τομέα της ενέργειας
Στη λέσχη του Στρατή Τσίρκα
Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επισκεφθεί την περίφημη λέσχη της ελληνικής κοινότητας στην Ιερουσαλήμ, όπου μίλησε στους Έλληνες που κατοικούν στην πόλη. Στη λέσχη αυτή, όπου έγραψε ο Στρατής Τσίρκας την περίφημη τριλογία του «Ακυβέρνητες Πολιτείες» και που η ελληνική σημαία κυματίζει από το 1902, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η καρδιά της Ελλάδας χτυπά όπου υπάρχουν Έλληνες και ειδικά στην Ιερουσαλήμ που αποτελεί ένα μοναδικό σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών.
«Η ευρύτερη περιοχή ήταν το μεγάλο λίκνο του πολιτισμού της ανθρωπότητας» τόνισε ο ΠτΔ και πρόσθεσε: «Ο πολιτισμός οφείλει όμως στο ελληνικό πνεύμα όχι μόνο για την προσφορά γνώσης και επιστήμης στην ανθρωπότητα, αλλά κυρίως γιατί θεωρητικοποίησε τη γνώση. Να είστε υπερήφανοι που συνεχίζετε το παράδειγμα του ελληνικού πνεύματος».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Αναστάσης Δαμιανός επισήμανε ότι «η ελληνική κοινότητα ήταν και θα είναι πάντα στο πλευρό της πατρίδας σε όλες τις δύσκολες στιγμές της». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε τέλος με Έλληνες επιζώντες του Ολοκαυτώματος που ζουν στο Ισραήλ. Ο κ.Παυλόπουλος τόνισε ότι το Ολοκαύτωμα διδάσκει ακόμη και σήμερα την ανάγκη για τον σεβασμό στον Άνθρωπο.
«Στους καιρούς που ζούμε συνειδητοποιούμε και πάλι ότι οι ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες είναι πάντα το ζητούμενο» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.