SOS από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα αλλά και για την τήρηση των συμφωνηθέντων από την Τουρκία. Την ώρα που στους προσφυγικούς καταυλισμούς η κατάσταση είναι εκρηκτική, σε Ειδομένη, Πειραιά, Χίο με επεισόδια σε καθημερινή βάση, πετροπόλεμο και μαχαιρώματα η Υπατη Αρμοστεία κάνει λόγο για θλιβερές συνθήκες και μεγάλα κενά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Η επικεφαλής του οργανισμού Μελίσα Φλέμινγκ ζήτησε να υπάρξουν εχέγγυα πριν ξεκινήσει η επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία.
Η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει ότι είναι απολύτως αναγκαία η περαιτέρω στήριξη των ελληνικών υπηρεσιών ασύλου από την ΕΕ. Αναφορά γίνεται και στις συνθήκες που επικρατούν στη Σάμο και τη Λέσβο, στα επεισόδια και τα μαχαιρώματα.
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζητά πρόσβαση και ελέγχους στην Τουρκία για τους πρόσφυγες-μετανάστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα ώστε να διασφαλιστεί η προστασία τους από τους διεθνείς οργανισμούς και να αποτραπεί ο κίνδυνος απέλασής τους από την Τουρκία.
«Καίγεται» η Αθήνα για τις επαναπροωθήσεις
Η κυβέρνηση «καίγεται» να ξεκινήσουν από Δευτέρα οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία με τις Τουρκικές αρχές να έχουν δηλώσει ότι σε αυτήν τη φάση μπορούν να δεχθούν μόνο 500 μετανάστες. Αυτήν τη στιγμή πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση κανενός αιτήματος ασύλου αφού ο σχετικός νόμος αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η καταγραφή τους και η εξέταση των αιτημάτων ασύλου (εντός 14 ημερών προβλέπει η συμφωνία) προσφύγων και μεταναστών που αυτήν τη στιγμή είναι στον αέρα.
Η βοήθεια σε προσωπικό από την Ευρώπη δεν έχει φτάσει ακόμη ενώ η υπηρεσία ασύλου δεν έχει ακόμη κλιμάκια σε όλα τα νησιά. Αύριο Σάββατο αναμένεται να φτάσουν στα νησιά του Αιγαίου 400 αστυνομικοί της Frontex. Σε αυτό που ελπίζει τώρα η κυβέρνηση είναι αν ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία προκειμένου να λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε όσους επιθυμούν να περάσουν το Αιγαίο. Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, δεν είναι αισιόδοξος αφού χθες, μιλώντας στη Διάσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια συμφωνία «με μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίησή της».
Γενικευμένη έκρηξη στα hotspots
Χθες Σύροι και Αφγανοί έκαναν στην κυριολεξία γυαλιά καρφιά το ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου στη Χίο με αποτέλεσμα οι οργάνωση να ανακοινώσει την αποχώρησή της από το κέντρο κλειστού τύπου στο νησί. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, στα χθεσινά επεισόδια καταστράφηκε το ιατρείο και τα μηχανήματα που υπήρχαν σε αυτό, με τις ζημιές να υπολογίζονται στα 30.000 ευρώ.
Mεμονωμένες ομάδες για άγνωστο λόγο ήρθαν σε αντιπαράθεση με αποτέλεσμα δύο άτομα να μαχαιρωθούν και να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο ενώ πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά σε κεφάλι και πόδια. Από την καταστροφική τους μανία δεν ξέφυγαν ούτε οι υποδομές του hotspot αφού έσπασαν ότι βρήκαν μπροστά τους. Σε μία απέλπιδα προσπάθεια διακοπής των επεισοδίων και προκειμένου να αποφευχθούν επιπλέον τραυματισμοί η Αστυνομία επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ. με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. Να σημειωθεί ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου έχει ζητήσει ήδη από την Αθήνα συνδρομή με διμοιρία ΜΑΤ, αίτημα που έγινε αποδεκτό.
52.046 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα
Συνολικά 52.046 πρόσφυγες και μετανάστες καταμετρήθηκαν σήμερα το πρωί, ενώ οι νέες αφίξεις στα νησιά ήταν 339.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 5.720 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων η πλειονότητα παραμένει στη Λέσβο (3.311). Στην Αττική μετρήθηκαν 14.608 άτομα, εκ των οποίων τα 5.377 στο λιμάνι του Πειραιά. Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.577 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη βόρεια Ελλάδα φθάνουν τους 28.813, εκ των οποίων οι 11.318 καταλύουν στην Ειδομένη.