Λίγο έξω από την Γενεύη, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας, βρίσκεται το μεγαλύτερο κέντρο πυρηνικών ερευνών στον κόσμο. Το CERN αποτελεί πόλο έλξης για τους περισσότερους επιστήμονες, έχοντας εντυπωσιάσει όλο τον πλανήτη.
Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς φυσικός για να ενθουσιαστεί από το μεγαλείο του CERN. Για την ακρίβεια, δεν χρειάζεται να καταλάβει ακριβώς τι ψάχνουν τα μέλη του προσωπικού του. Μια… γενική ιδέα αρκεί. Οι τεράστιοι, σχεδόν ατελείωτοι επιταχυντές, τα μηχανήματα που φαίνονται σαν να είναι βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, οι αίθουσες με εκατοντάδες οθόνες και χιλιάδες δεδομένα, μπορούν από μόνα τους να προκαλέσουν τις εντυπώσεις, φανερώνοντας την σοβαρότητα του ερευνητικού κέντρου.
Αν επισκεφτεί κάποιος το CERN, οι χώροι που μπορεί να δει είναι περιορισμένοι. Χωρίς ειδική άδεια, μόνο σε περιοχές… μουσειακού χαρακτήρα είναι επιτρεπτή η είσοδος. Ακόμα και σε εκπαιδευτικά επιστημονικά προγράμματα που γίνονται όμως, κάποια μέρη παραμένουν κλειστά. Οι τεράστιοι επιταχυντές, που βρίσκονται σε βάθος έως και 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, είναι αποκλειστικά για τους επιστήμονες που εργάζονται πάνω σε κάποιο πείραμα. Αυτό είναι άλλωστε και το πιο φυσιολογικό, αφού ένας επισκέπτης θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στο πείραμα, αλλά και κινδύνους στον εαυτό του. Οι συνθήκες των πειραμάτων δεν είναι και οι πιο ασφαλείς για τους μη ειδικούς.
Μέχρι στιγμής, οι πιο εντυπωσιακοί εξοπλισμοί του CERN μας ήταν γνωστοί μόνο μέσω φωτογραφιών ή μικρών βίντεο. Το BBC όμως, επισκέφτηκε το σπουδαίο ερευνητικό κέντρο και με ένα βίντεο 360 μοιρών, μας έδωσε την δυνατότητα να περιπλανηθούμε ανάμεσα στους χώρους του πιο εντυπωσιακού πειράματος στον κόσμο.
Ενα βίντεο που μας μεταφέρει κατευθείαν στα υπόγεια του CERN, εκεί που βρίσκεται ο επιταχυντής των 27 χιλιομέτρων που ανακάλυψε το σωματίδιο του θεού.