Ισχύει ακόμη ο στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, ο οποίος περιλαμβάνεται στη συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι, τονίζει το Βερολίνο -επιστρέφοντας άραγε στην σκληρή γραμμή του σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μνημονίου;-.
«Σε ό,τι μας αφορά αυτό το μνημόνιο είναι ακόμη σε ισχύ» υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του Β.Σόιμπλε, διαψεύδοντας επί της ουσίας τον υπουργό Οικονομίας Γ.Σταθάκη που υποστήριξε ότι ο στόχος έχει πλέον κατέβει στα 15 δισ. ευρω, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να πέσει ακόμη χαμηλότερα.
Για τη Γερμανία, η συμφωνία που επετεύχθη πέρυσι το καλοκαίρι, η οποία περιλαμβάνει έσοδα 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις ισχύει ακόμη, ξεκαθάρισε σήμερα, Τετάρτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Αθήνα είχε συμφωνήσει με τους πιστωτές της, όπως αναφέρεται και στο μνημόνιο που υπεγράφη, για έσοδα 50 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις.
«Σε ότι μας αφορά, αυτό το μνημόνιο είναι ακόμη σε ισχύ», υπογράμμισε.
Προφανώς το Βερολίνο έκρινε τη διευκρίνιση αυτή αναγκαία μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ότι ο αρχικός στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι μη ρεαλιστικός και πως τώρα ο στόχος είναι 15 δισ. ευρώ, που όμως μπορεί να μειωθεί και άλλο τελικά.
Τις δηλώσεις αυτές ο υπουργός έκανε χθες (Τρίτη) κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ελληνο-Γερμανικό Business Forum «Restoring Confidence and Navigation for new trade, investment and startups» του Economist, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.
Πάντως, η ουσιαστική διάψευση των λεγόμενων του υπουργού από το Βερολίνο, μάλιστα λίγες ώρες μετά την συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ, ευλόγως δημιουργεί υποψίες για το αν έφτασε στο τέλος της η σχετική «επιείκεια» που έδειχνε τον τελευταίο καιρό η Γερμανία σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος.
Οι δύο κυρίες μπορεί να διαφωνούν ως προς το πώς πρέπει να διευθετηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, συμφωνούν όμως απολύτως ότι στην Ελλάδα χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά για να κλείσει η αξιολόγηση και κυρίως για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία.
Εστιάζοντας λοιπόν σε αυτά που τους ενώνουν παρά σε αυτά που τους χωρίζουν προκειμένου να σώσουν την αναγκαία -κυρίως για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους της Γερμανίας- σχέση ΔΝΤ-Βερολίνου ίσως οι αναφορές Σόιμπλε σε πρόοδο της Ελλάδας και η έκφραση συγκρατημένης αισιοδοξίας να πρέπει να κοπούν μαχαίρι δίνοντας τη θέση τους στον γνώριμο σκυθρωπό και αρνητικό Σόιμπλε που πάντα μιλά για δυσκολίες και ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις….τώρα μάλιστα που μπορούν να ευαγγελίζονται ότι έχουν βάλει σε μια σειρά και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.