Υπό την πίεση του χρόνου ενόψει της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και της ανάγκης να κλείσει γρήγορα η ελληνική «εκκρεμότητα» λόγω προσφυγικού, κάθονται σήμερα για τελευταία (;) φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επί Αθηναϊκού εδάφους η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Στόχος είναι να συμφωνήσουν απόψε επί του πακέτου των μέτρων και δράσεων που θα ανοίξει το δρόμο για την επιτυχή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup τις 22ας Απριλίου, με τις έως σήμερα διεργασίες να ενισχύουν την εκτίμηση πως οδεύουμε για δύο «κείμενα συμφωνίας» με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών και με το ΔΝΤ. Στο πρώτο θα καταγράφονται αφενός τα απαιτούμενα μέτρα που θα οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 με βάση κοινά αποδεκτές παραδοχές της Ε.Ε και της ελληνικής κυβέρνησης, και στο δεύτερο θα επισημαίνονται οι διαφοροποιήσεις του ΔΝΤ τόσο στο μείγμα των μέτρων όσο και στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Θέση του Ταμείου, η οποία μένει να φανεί πως θα αποτυπώνεται στα τελικά κείμενα, είναι πως τα προτεινόμενα μέτρα θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και κατά συνέπεια βάζει στο τραπέζι είτε περισσότερα και σκληρότερα μέτρα (π.χ. ΦΠΑ στο ρεύμα και το νερό, μισθολογικές περικοπές κλπ.) ή σε μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.