Έξτρα μέτρα, αναθεώρηση δημοσιονομικών στόχων, νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και συνέχιση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Για πρώτη φορά στα χρονικά, το Ταμείο δηλώνει ότι αδυνατεί να κάνει αξιόπιστες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας “των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές πάνω στους δημοσιονομικούς στόχους σε ένα νέο πιθανό πρόγραμμα προσαρμογής”.
Σε άλλο σημείο της έκθεσης των συνολικά 230 σελίδων, το Ταμείο υπογραμμίζει ότι ακόμα και οι βασικές προβλέψεις που κάνει για την ελληνική οικονομία τελούν υπό αναθεώρηση, δεδομένης της αβεβαιότητας σε σχέση με πιθανές σημαντικές αυξητικές προσαρμογές” και μιλάει για “δημοσιονομικά μέτρα που μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα”.
Οι συγκεκριμένες φράσεις με τις οποίες τοποθετείται το Ταμείο στην έκθεση του για την χώρα μας είναι μία ακόμα απόδειξη της πίεσης που ασκεί το ΔΝΤ ώστε να αναθεωρηθούν και να επανεξεταστούν συνολικά όσα μέτρα και στόχοι συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, σε συνέχεια των όσων έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί προς την κατεύθυνση αυτή οι Λαγκάρντ-Τόμσεν καθώς και ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις στις κατά καιρούς ενημερώσεις προς τους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.
Πάντως η αναφορά στην έκθεση του Ταμείου σε ένα “νέο πρόγραμμα προσαρμογής” προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, επιτείνοντας – αν όχι επιβεβαιώνοντας- την εικόνα που έχει διαμορφωθεί ότι το ΔΝΤ φέρεται πλέον να θεωρεί το πρόγραμμα που υπέγραψε η Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι λίγο-πολύ ως ξεπερασμένο ως προς τους στόχους, τα χρονοδιαγράμματα και τα μέτρα που αυτό προβλέπει ζητώντας νέα επιπλέον μέτρα που θα ανταποκρίνονται σε ρεαλιστικούς στόχους.
Σημειώνεται ότι από την έκθεση προκύπτει πως σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις που προκύπτουν από το μνημόνιο, το Ταμείο θεωρεί η Ελλάδα δεν θα έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς τα έτη 2016 και 2017 καταγράφοντας ελλείμματα της τάξεων των 0,2% και 0,3% αντίστοιχα, γεγονός που καταδεικνύει και την άποψη του Ταμείου με τα υπάρχοντα δεδομένα στόχων και μέτρων του μνημονίου του περασμένου καλοκαιριού η Ελλάδα δε θα μπορέσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Σύμφωνα πάντως με τις προσωρινές εκτιμήσεις του ΔΝΤ η ελληνική οικονομία προδιαγράφεται να συρρικνωθεί έτι περαιτέρω το 2015 και να παραμείνει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2016 με την ελπίδα να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά το 2017, γεγονός που από μόνο του αντιβαίνει στην αισιοδοξία της κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάπτυξη από τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.
Την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι ρεαλιστικές και ότι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν σε ένα πρόγραμμα που θα βγάζει τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα εξέφρασε πριν λίγο ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Όπστφελντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Ελλάδα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου από την αμερικανική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της εαρινής συνόδο του Ταμείου. Απέφυγε να κάνει νύξη για το ύψος της ελάφρυνσης χρέους που θα χρειαστεί η Ελλάδα, και είπε ότι το χρέους από κοινού με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το συνταξιοδοτικό πρέπει να μπουν στο τραπέζι. Τέλος χαρακτήρισε τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση ως εποικοδομητικές.