Ένα βήμα πιο κοντά στη χρήση του χεριού ως οθόνης αφής βρίσκεται ο κόσμος της τεχνολογίας, χάρη στη δουλειά επιστημόνων στη Βρετανία, και συγκεκριμένα στο University of Sussex.
Ειδικότερα, οι εν λόγω επιστήμονες ήταν σε θέση να «παράγουν» την αίσθηση την αφής, μέσω χρήσης υπερήχων που αποστέλλονταν μέσα από το χέρι.
Την έρευνα χρηματοδότησαν το Nokia Research Centre και του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, και, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου, είναι η πρώτη που επιτρέπει στους χρήστες να νιώθουν τι κάνουν όταν αλληλεπιδρούν με οθόνες οι οποίες προβάλλονται στο χέρι τους.
Αυτό λύνει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τις εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας που «βλέπουν» το ανθρώπινο σώμα, και ειδικά το χέρι, ως την ιδανική «επέκταση» οθονών για τη νέα γενιά smartphones και άλλων «έξυπνων» συσκευών.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία, ονόματι «SkinHaptics», στέλνει αισθήσεις στην παλάμη από την άλλη πλευρά του χεριού, αφήνοντας την παλάμη έτσι ελεύθερη για να προβάλλεται σε αυτήν η οθόνη. Όπως αναφέρεται σχετικά, χρησιμοποιείται επεξεργασία «time-reversal» για την αποστολή κυμάτων υπερήχων μέσα από το χέρι. Η τεχνική αυτή λειτουργεί πρακτικά σαν τους κυματισμούς στην επιφάνεια του νερού, αλλά αντίστροφα- τα κύματα γίνονται πιο στοχευμένα καθώς ταξιδεύουν στο χέρι, καταλήγοντας σε ένα ακριβές σημείο στην παλάμη.
Ο συγκεκριμένος τομέα τεχνολογικής έρευνας ονομάζεται haptics (απτική): πρόκειται για την επιστήμη της εφαρμογής της αίσθησης της αφής για την αλληλεπίδραση με υπολογιστές και τεχνολογικά μέσα. Κατά τον καθηγητή Σριράμ Σουμπραμανιάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, οι τεχνολογίες αναπόφευκτα θα πρέπει να «συναντήσουν» και άλλες αισθήσεις, καθώς εισερχόμαστε σε αυτό που αρκετοί σχεδιαστές χαρακτηρίζουν «eye-free» εποχή της τεχνολογίας.