Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 1,4 ΔΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΑ
Νέο θρίλερ ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής της Τρόικα που καταφτάνουν στην Αθήνα την Παρασκευή για το πρόγραμμα περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ.Στο “παραπέντε” των κρίσιμων συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και της συνάντησης Στουρνάρα-Σόιμπλε αύριο στο Βερολίνο,…
η Τρόικα φαίνεται πως απορρίπτει περικοπές ύψους 1,4 δισ. που προτείνει η κυβέρνηση και ζητάει άλλες.
Το πρόβλημα που έχει ανακύψει απειλεί να ακυρώσει και τις εξαγγελίες για διάσωση των μισθών των ενστόλων, όπως αναμένεται να ενημερώσει τους εκπροσώπους τους ο υπουργός Οικονομικών σε συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο γραφείο του στην Πλατεία Συντάγματος. Σε περίπτωση διαφωνίας με την Τρόικα για τα προτεινόμενα μέτρα περικοπών, ανοίγει ο δρόμος και για μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά σχεδόν 10% (30 ευρώ το μήνα) με στόχο την εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ως τώρα επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια, οι ξένοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν προβληματισμό για πολλές από τις σχεδιαζόμενες περικοπές λειτουργικών δαπανών, τις οποίες -όπως λένε- έχουν ακούσει ξανά να κόβονται στο παρελθόν χωρίς να γίνει ποτέ τίποτα.
Κατά τις ίδιες πηγές η Τρόικα φαίνεται να αμφισβητεί την αξία μέτρων όπως:
– της περικοπής φαρμακευτικών δαπανών κατά 450.000.000 ευρώ. Η Τρόικα θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει νέες περικοπές επειδή ήδη τα χρέη του ΕΟΠΠΥ προς τους φαρμακοποιούς και τα νοσοκομεία έχουν εκτοξευτεί και από φόβο να μην προκληθούν η πλήρης κατάρρευση του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νέος γύρος κινητοποιήσεων ή και κοινωνικών αναταραχών.
– της περικοπής 500.000.000 ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες. Το εγχείρημα θεωρείται αμφίβολο καθώς πρέπει να βρεθεί τρόπος να δεχτούν οι προμηθευτές τη μετάθεση πληρωμών για τα εξοπλιστικά προγράμματα, παρότι τα συμβόλαια που υπογράφει η χώρα έχουν δρακόντειους όρους για περιπτώσεις αθέτησης πληρωμών.
– της περικοπής καταναλωτικών και λειτουργικών δαπανών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά 500.000.000 ευρώ. Οι ελεγκτές έχουν «χορτάσει» από εξαγγελίες για καταπολέμηση της σπατάλης στο δημόσιο, την ώρα που τα χρέη του κράτους σε ιδιώτες προμηθευτές έχουν φτάσει στα 7 δισ. και η αγορά που ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας.
Οι ελεγκτές ζήτησαν να απαλειφθεί τελείως από το πρόγραμμα και η πρόβλεψη για εισπράξεις 2 δισ. ευρώ από την περιβόητης «καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», τονίζοντας πως πρώτα πρέπει να γίνουν οι περικοπές δαπανών και εάν η είσπραξη των φόρων επιτευχθεί, τότε μόνο να απαλειφθούν μέτρα από το πρόγραμμα της σκληρής λιτότητας.