Ως μια επιβεβλημένη κίνηση για να μην νοθευτεί το μήνυμά του για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της Νέας Δημοκρατίας και της μετατροπής της σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή παράταξη χαρακτηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και στελεχών της η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαλύσει την ΟΝΝΕΔ και να τεθούν εκτός κόμματος ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, έως χθες το βράδυ γραμματέας του κόμματος και ο πρόεδρος της νεολαίας, Βασίλης Γεωργιάδης.
Η κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, στον απόηχο του συνεδρίου – φιάσκο της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο και τα όσα τραγελαφικά έγιναν θεωρούνται και ένα αυστηρό και ηχηρό μήνυμα του ίδιου του προέδρου της Ν.Δ. στα διάφορα «γαλάζια» συστήματα που έχουν ως κεντρικό άξονα της πορείας τους, τη νομή της εξουσίας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ που είχε μιλήσει στην έναρξη του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ για το τέλος των μηχανισμών, οι οποίοι όμως έδωσαν τα…«ρέστα» τους την δεύτερη μέρα με τα παρασκηνιακά παζάρια για την μοιρασιά των συνέδρων και των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής, επέδειξε πυγμή και έκανε κάτι που δεν είχε κάνει προκάτοχός του.
Ουσιαστικά, ακολούθησε τη συνταγή Γιώργου Παπανδρέου, διαλύοντας και αυτός την ΟΝΝΕΔ, όπως και ο πρώην Πρωθυπουργός διέλυσε, εν μέσω αντιδράσεων την νεολαία του ΠΑΣΟΚ, κίνηση που δεν είχε κάνει ούτε ο εκσυγχρονιστής πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
«Η απόφαση για την επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ και να πάνε κάποιοι στα σπίτια τους, ήταν μονόδρομος. Πρόεδρος χωρίς διαγραφές δεν γίνεται…και η Ν.Δ. έχει παράδοση σε αυτό, όσον αφορά τις νέα ηγεσίες» έλεγε στο thetoc.gr κεντρικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον απόηχο της κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν είχε περιθώρια για καθυστερήσεις, καθώς οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που έγιναν αμαύρωναν την εικόνα του κόμματος και το απαξίωναν στα μάτια της κοινής γνώμης.
Η απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. θεωρείται και ως μια αυστηρή προειδοποίηση προς όλες τις βαρονίες του κόμματος και τους διάφορους εσωτερικούς μηχανισμούς, ότι δεν θα ανεχθεί από εδώ και πέρα συμπεριφορές, πράξεις και κινήσεις που θα υπονομεύουν τον ίδιο και συνολικά την πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πρόκειται για αλλαγή στάσης από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη που φαίνεται ότι πλέον δεν θα ανέχεται καμία κίνηση ή συμπεριφορά που θα αποκλίνει από τις κεντρικές γραμμές του κόμματος, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την εικόνα ενός αρχηγού με πυγμή.
Από υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, η κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν παράλληλα και ένα αυστηρό μήνυμα προς όλους όσοι αντιδρούν στις ριζικές αλλαγές που θα εγκριθούν από το συνέδριο και τις οποίες αποκάλυψε το thetoc αλλά και στην διεύρυνση που προετοιμάζει αργά, αλλά σταθερά ο πρόεδρος της Ν.Δ.
«Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε με ένταση ότι η Ν.Δ. αλλάζει και αφήνει πίσω της το παρελθόν. Δεν μπορούσε ο Κυριάκος να δεχθεί αυτή τη νοσηρή κατάσταση» λένε συνεργάτες του και τονίζουν το σύνθημα που ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος έλεγε από την εσωκομματική περίοδο και καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ: «μια νέα Νέα Δημοκρατία από την αρχή».
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η Ν.Δ. αλλάζει και αναγκαστικά κάποιοι θα «ξεβολευτούν» και πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, αλλά και ο ίδιος ο Κυρ. Μησοτάκης δεν υπάρχει περίπτωση να μπει σε μια λογική εσωτερικών παζαριών.
Η ιστορία της ΟΝΝΕΔ απλά ήταν η «χρυσή ευκαιρία» για τον ίδιο, ώστε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι κάτι επιτέλους αλλάζει στη Ν.Δ. Ως εκ τούτου λένε στενοί του συνεργάτες ότι το σύνθημα του συνεδρίου για «οξυγόνο» γίνεται πράξη λίγες ώρες πριν ακόμα αρχίσει η κορυφαία κομματική διαδικασία.
Η διαγραφή του Ανδρ. Παπαμιμίκου και του Β. Γεωργιάδη, αλλά και η διάλυση της ΟΝΝΕΔ και η επανίδρυσή της, αμέσως μετά το συνέδριο του κόμματος, ήταν μια απόφαση που ελήφθη μετά από τετράωρη σχεδόν σύσκεψη του στενού επιτελείου του Κυρ. Μητσοτάκη.
Ο νέος πρόεδρος βρισκόταν μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση: θα ήταν ο πρώτος αρχηγός της Ν.Δ. που έπρεπε να διαγράψει, όχι απλά ένα βουλευτή, αλλά τον ίδιο τον γραμματέα του κόμματος, παρά το γεγονός ότι την προσεχή Κυριακή με τη λήξη του συνεδρίου έληγε η θητεία του.
Η απόφασή του ήταν οριστική και νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ο Κυρ. Μητσοτάκης, με δημόσια δήλωσή του ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την εκλογική διαδικασία του συνεδρίου, αναφέροντας ότι δεν έγιναν εκλογές και άρα δεν θα συμμετάσχουν στο συνέδριο της ΝΔ οι νεολαίοι και επεσήμανε την διάλυση της ΟΝΝΕΔ και την επανίδρυσή της άμεσα.
Η επόμενη κίνησή του ήταν η διαγραφή των Ανδρ. Παπαμιμίκου και Β. Γεωργιάδη, με τον πρώτο να αντιδρά στις πληροφορίες που είχε ότι θα τεθεί εκτός κόμματος με διαρροές για συγκέντρωση νεολαίων έξω από το εκθεσιακό κέντρο που θα γίνει το συνέδριο της Ν.Δ. και για προσφυγή στη δικαιοσύνη. Εξάλλου είχε λάβει το μήνυμα από τη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος και προανήγγειλε τις διαγραφές.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρούσε τον Ανδρ. Παπαμιμίκο ηθικό αυτουργό όσων έγιναν στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και μαζί και τον «άνθρωπό του», τον Β. Γεωργιάδη, τον όποιο όμως αποδέχθηκε πριν ένα μήνα ο Κυρ. Μητσοτάκης να ηγηθεί της νεολαίας χωρίς εκλογές και να μην στηθούν κάλπες, αφού ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.
Η μόνη παραχώρηση που έγινε από τον Κυρ. Μητσοτάκη αργά το απόγευμα της Δευτέρας ήταν να αφήσει τον Ανδρ. Παπαμιμίκο να παραιτηθεί και να μην τον διαγράψει. Οι δυο τους είχαν προγραμματισμένο ραντεβού για χθες, αλλά μετά τα όσα τραγελαφικά έγιναν στη Θεσσαλονίκη αυτό ακυρώθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες μίλησαν τηλεφωνικά και απλά ο Κυρ. Μητσοτάκης που επιβεβαίωσε ότι έχει αποφασισθεί η διαγραφή του και συμφωνήθηκε ότι πρέπει να παραιτηθεί.
Αυτό το έπραξε ο Ανδρ. Παπαμιμίκος, αν και από την πρώτη στιγμή έδωσε διαβεβαιώσεις για την κομματική του νομιμοφροσύνη. Βέβαια ο ίδιος με την δήλωση παραίτησής του όχι μόνο από τη θέση του γραμματέα του κόμματος, αλλά και από μέλος της Ν.Δ. θέλησε να δείξει ότι θυσιάζεται για το κόμμα. «Αναλαμβάνω ευθύνες για μια ακόμη φορά που μου αποδίδονται, αλλά και δεν μου αναλογούν. Γι’ αυτό το λόγο και διευκόλυνα τον πρόεδρο της Ν.Δ. και του υπέβαλλα την παραίτησή μου από γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και από μέλος της Ν.Δ.» σημείωσε, ενώ άφησε και αιχμές πως κάποιοι δεν ήθελαν την παρουσία του στο συνέδριο, όπου ο ίδιος θα έδινε μάχη για τη θεσμοθέτηση τάσεων.
Το δρόμο της εξόδου πήρε αργά το βράδυ της Δευτέρας και ο Β. Γεωργιάδης, ο οποίος παραπέμφθηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Πειθαρχικό του κόμματος με το ερώτημα της διαγραφής. Ο πρώην υπουργός Απόστολος Κράτσας που προεδρεύει του οργάνου, χωρίς ουσιαστικά συνεδρίαση, και χωρίς να καλέσει έστω τυπικά για απολογία τον ελεγχόμενο τον διέγραψε από μέλος της Ν.Δ. και αυτοδικαίως έχασε την προεδρία της ΟΝΝΕΔ, η οποία από το μεσημέρι της Δευτέρας έπαψε να υφίσταται.
Οι κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη βρήκαν σύμφωνους όλους τους κορυφαίους παράγοντες της Ν.Δ. και είναι ενδεικτικό ότι μαζί του συμφώνησαν και ο αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης, που ήταν ανοικτή γραμμή με τον Ανδ. Παπαμιμίκο και τον Β. Γεωργιάδη, αλλά και ο Απόστολος Τζιτζικώστας που έχει φιλική και πολιτική σχέση με τον παραιτηθέντα γραμματέα.
Με την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη το συνέδριο θα έχει 400 συνέδρους λιγότερους, αφού δεν θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά η νεολαία. Αυτό σημαίνει ότι η προεδρική φρουρά πηγαίνει με καλύτερους όρους στο συνέδριο του κόμματος, όπου θα συμμετάσχουν και 850 σύνεδροι περισσότεροι από τον αρχικό σχεδιασμό που είναι της επιρροής της.
Η ιστορία της ΟΝΝΕΔ, όπως έλεγαν κεντρικά στελέχη που είναι δίπλα στη νέα ηγεσία, έδειξε ότι οι μηχανισμοί ζουν και… βασιλεύουν στη Ν.Δ. και δεν αφορά το θέμα μόνο τη νεολαία, αλλά τις βαρονίες του κόμματος που χρησιμοποιούσαν πάντα την οργάνωση για να ελέγχουν και τμήμα του κόμματος.