Η συχνότητα των θανάτων γνωστών καλλιτεχνών, διασημοτήτων και προσωπικοτήτων διεθνούς φήμης, μέσα στο 2016, έχει αρχίσει να προβληματίζει τους πάντες.
Η αρχή έγινε όταν την δεύτερη εβδομάδα του Γενάρη ανακοινώθηκε ο θάνατος του Ντέιβιντ Μπάουι. Η παγκόσμια κοινότητα δεν πρόλαβε να ξεπεράσει το σοκ και μία εβδομάδα μετά ο Άλαν Ρίκμαν έφυγε και αυτός από τη ζωή βυθίζοντας στη θλίψη τους θαυμαστές του, ενώ χθες, η είδηση ότι ο θρυλικός Prince είναι νεκρός, έκανε τους πάντες να αναρωτηθούν: «Τι στο καλό συμβαίνει το 2016;».
Το ίδιο ερώτημα φαίνεται ότι προβλημάτισε και το BBC, το οποίο όμως δεν το άφησε αναπάντητο και έσπευσε να συγκεντρώσει στοιχεία για να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο τόσοι πολλοί σελέμπριτι άφησαν τον μάταιο τούτο κόσμο την χρονιά που μόλις -σχεδόν- μπήκε.
ΕPA
Ο Νικ Σέρπελ, ο άνθρωπος που γράφει τις νεκρολογίες στο BBC, είναι ο πρώτος που επιστρατεύει το βρετανικό Μέσο για να απαντήσει στο εξής ερώτημα: «Είναι η νέα πραγματικότητα αυτό το κύμα θανάτων διασημοτήτων;». «Ναι», απαντάει από την πλευρά του ο Σέρπελ σχολιάζοντας ότι ο αριθμός των θανάτων σημαινόντων ανθρώπων αυτή τη χρονιά είναι «φαινομενικός».
Όπως εξηγεί, εξετάζοντας τα βασικά στατιστικά στοιχεία των επικήδειων που γράφτηκαν για όλα τα Μέσα του (τηλεόραση, ίντερνετ, εφημερίδα, ράδιο), υπάρχει μια πολύ σαφής ανοδική τάση την οποία το BBC χαρακτηρίζει ως άλμα καθώς, όπως φαίνεται και από τον πίνακα που επιστρατεύει ως απόδειξη, οι θάνατοι που σημειώθηκαν από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τις 31 Μαρτίου του ίδιου χρόνου ήταν μόλις 5, τη στιγμή που στο ίδιο χρονικό διάστημα το 2016 είναι 24.
Ο πίνακας με τους επικήδειους. Πηγή: BBC
Επιβεβαίωση και από την Daily Telegraph
Για να εδραιώσει ακόμα περισσότερο τη θέση ότι το 2016 έχει υπάρξει κάτι σαν επιδημία θανάτων, το BBC χρησιμοποιεί και στοιχεία από άλλα Μέσα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στη λίστα με τους θανάτους διάσημων που έχει η Daily Telegraph. «Μέχρι στιγμής το 2014, ο αριθμός των ατόμων στη λίστα ήταν 38. Αλλά αυτή την περίοδο την περασμένη χρονιά, ο αριθμός των ανθρώπων στη λίστα ήταν 30. Αυτή τη χρονιά, ο αριθμός είναι ήδη 75», αναφέρει το BBC.
To deathlist.net
Πρόκειται για ένα site το οποίο στη αρχή κάθε χρονιάς δημιουργεί μία λίστα με τους 50 σελέμπριτι που θεωρεί ότι θα φύγουν από τη ζωή μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Όπως σημειώνει το BBC, στα 6 από τα 10 περασμένα έτη, οι προβλέψεις έπεφταν μέσα μόλις για δύο ή ακόμα λιγότερα άτομα. Αυτή τη χρονιά όμως, το deathlist.net έχει επιβεβαιωθεί για 5 ονόματα.
EPA
Το κρίσιμο ερώτημα
Όλα αυτά, σχολιάζει το BBC, προκαλούν το ερώτημα: «Γιατί;». Κατά τον Σέρπελ υπάρχουν αρκετοί λόγοι. «Οι άνθρωποι που ξεκίνησαν να γίνονται διάσημοι στα ’60s μπαίνουν τώρα στα 70 τους και ξεκινούν να πεθαίνουν», λέει. «Υπάρχουν επίσης πολύ περισσότεροι διάσημοι σε σχέση με πριν. Στη γενιά του πατέρα μου ή του παππού μου, οι μόνοι διάσημοι άνθρωποι στην πραγματικότητα ήταν από το σινεμά -δεν υπήρχε τηλεόραση. Μετά, αν κάποιος δεν ήταν στην τηλεόραση, δεν ήταν διάσημος», εξηγεί.
Ο παράγοντας baby-boom
Πολλοί από αυτούς που πεθαίνουν σήμερα ανήκουν στη γενιά του baby-boom. Γεννήθηκαν δηλαδή μεταξύ του 1946 και του 1964, μία περίοδο που καταγράφηκε μία μεγάλη αύξηση πληθυσμού. Στην Αμερική για παράδειγμα, το 2014, 76 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή του 23% του πληθυσμού ανήκε στη γενιά αυτή, με την ίδια κατάσταση να ισχύει πάνω-κάτω και σε άλλες χώρες.
«Με περισσότερα μωρά να γεννιούνται στη γενιά του baby-boom, αυτό σήμαινε ότι περισσότεροι θα γινόντουσαν τελικά διάσημοι. Σήμερα αυτοί οι διάσημοι που έχουν ηλικία από 70 έως 52, πεθαίνουν», σχολιάζει το BBC τονίζοντας ότι και ο Ντέιβιντ Μπάουι (69) και ο Άλαν Ρικμαν (69) και ο Prince (57) ανήκαν σε αυτή τη γενιά.
EPA
Τι κάνει κάποιον σελέμπριτι
Ένας άλλος παράγοντας που δίνει την εντύπωση ότι έχει πεθάνει ένας πολύ μεγάλος αριθμός διασημοτήτων είναι, όπως σχολιάζει το βρετανικό Μέσο, τα κοινωνικά δίκτυα καθώς από τη στιγμή που ανακοινωθεί ένας θάνατος, η είδηση θα κάνει τον γύρο του κόσμου.
Θα συνεχιστεί αυτό;
Τα άσχημα νέα είναι πως πιθανώς θα συνεχιστεί. «Για τα επόμενα 10 χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι θα μπαίνουν στα 80 τους και θα συνεχιστεί σε αυτό το επίπεδο», σχολιάζει ο Σέρπελ. «Και αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τους θανάτους έκπληξη, όταν πεθαίνουν άνθρωποι που δεν πρέπει», συνεχίζει.
Όπως ενημερώνει το BBC, αυτή τη χρονιά ο Σέρπελ πήρε άδεια για να διαρκέσει μία ολόκληρη ώρα -διαρκούσε 30 λεπτά- ο συνδυασμός των νεκρολογιών που παρουσιάζει για το BBC News στο τέλος κάθε χρονιάς.