Στον… τοίχο έπεσαν οι προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτου να «αναχαιτίσει» τις αιτιάσεις της Γερμανίας και των λοιπών σκληρών της Ευρωζώνης που για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ζητούσαν η κυβέρνηση να ψηφίσει τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ και το πρόσθετο πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ, ώστε να προσδιορισθεί η ρύθμιση του χρέους και να ακολουθήσει μετά η εκταμίευση.
Το Eurogroup έδωσε νέο… “χαστούκι” στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να ψηφιστεί και το προληπτικό πακέτο πρόσθετων μέτρων για το 2018. Οι δανειστές “αγνόησαν” τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της Eurostat και συμφώνησαν ότι για να κλείσει η συμφωνία πρέπει να υπάρξει ψήφιση του συνολικού πακέτου των μέτρων ακόμη και της… κάβας (!).
Στο νέο πακέτο μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, που θα είναι έτοιμο για ενεργοποίηση, θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
*αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ από το 13% στο 24%
*μειώσεις των κύριων συντάξεων
*απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
*περικοπές μισθών στο Δημόσιο
*πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο
*κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ του 6% (φάρμακα, βιβλία, θέατρα).
Δρομολογείται ήδη νέο Eurogroup για την Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου, αν και προ ημερών ο κ.Τσακαλώτος το τοποθετούσε για τις 25 ή 26 Απριλίου (και άλλες πληροφορίες μιλούσαν αρχικά για Μ.Παρασκευή 29 του μηνός).
Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να καλύψει και τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.
Άλλωστε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εστίασε στην κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «έχουν περάσει 4 μήνες από την τελευταία εκταμίευση για την Ελλάδα. Η ρευστότητα στενεύει».
Να σημειωθεί ότι ο χρόνος τελειώνει οριστικά τον Ιούλιο καθώς τα ομόλογα της ΕΚΤ δεν μπορούν να αποπληρωθούν χωρίς τη δόση που θα φέρει η ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης. Με την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου δόσεις συνολικού ύψους 5,9 δισ. ευρώ από τη δανειακή σύμβαση των περίπου 86,5 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τις δύο επιμέρους δόσεις που κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί στην Ελλάδα από τον Νοέμβριο (τα πρώτα 3,7 δισ. ευρώ) και τον Δεκέμβριο (τα υπόλοιπα 3,2 δισ. ευρώ).