“Όχι” στη νομοθέτηση επιπλέον μέτρων εξακολουθούν να υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, χωρίς το Μαξίμου να δείχνει διατεθειμένο να αλλάξει την αρχική γραμμή που είχε θέσει για το θέμα.
AdTech Ad
Αυτό που εξηγούν κυβερνητικές πηγές, μετά και την ολοκλήρωση του Eurogroup, είναι πως ¨κάτι τέτοιο δεν στέκει συνταγματικά¨. Υπενθυμίζουν, άλλωστε πως και η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισε να δεσμευθεί νομοθετικά η Ελλάδα για το προληπτικό πακέτο με όποιο τρόπο επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία.
Άλλες πηγές εξηγούσαν πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τις δηλώσεις του κρατάει ισορροπία ανάμεσα στο ενδεχόμενο να νομοθετηθούν άμεσα τα ενδεχόμενα μέτρα (όπως απαιτεί η Λαγκάρντ) και να υπάρξει ένας αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης των αποκλίσεων. Ανάλογος μηχανισμός, όπως υποστηρίζουν, υπάρχει στην Γερμανία: Αν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενεργοποιείται αυτόματα και κόβει κατά το αντίστοιχο ποσοστό όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού.
Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται σε αυτή την πρώτη φάση είναι ο αυτόματος ¨κόφτης¨ δαπανών στον προϋπολογισμό για το προληπτικό πακέτο μέτρων των 3,5 δισ. για το 2018, ¨εφόσον και η άλλη πλευρά συζητά το θέμα της απομείωσης του χρέους¨, τονίζουν χαρακτηριστικά.
Αυτό, όπως ξεκαθαρίζουν, θα εφαρμοστεί αν δεν υλοποιηθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως τότε.
Κυβερνητικές πηγές συμπληρώνουν πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα εξακολουθήσει την πολιτική διαπραγμάτευση όπως και τις προηγούμενες ημέρες.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στο θέμα των επιπρόσθετων μέτρων, αλλά και του χρέους, καθώς θεωρείται πως το πακέτο των 5,4 δις. έχει ουσιαστικά κλείσει.