Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με τους συμβεβλημένους γιατρούς να βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και τα φαρμακεία να μην εκτελούν τις συνταγές του Οργανισμού. Η εξασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης …
για εκατομμύρια πολίτες της χώρας έχει μετατραπεί σε μία υπόθεση ψυχοφθόρα καθώς η αναζήτηση γιατρού του ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση φαρμάκων ή εξετάσεων απαιτεί γερά νεύρα, αλλά και υψηλού κόστους, αφού η πληρωμή των φαρμάκων γίνεται εξ ολοκλήρου από την τσέπη των ασφαλισμένων.
Με φόντο τις κινητοποιήσεις και τις απαιτήσεις των παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ συγκαλείται σήμερα στις 3μμ διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, με τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, κκ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιάννη Βρούτση, για την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.
Οι προτάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι δύο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είτε συμψηφισμός των χρεών που έχει ο ΕΟΠΥΥ προς φαρμακοποιούς, γιατρούς και άλλους παρόχους του με τα ποσά που αυτοί οφείλουν στις εφορίες είτε απευθείας εισροή των ασφαλιστικών εισφορών του κλάδου υγείας στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω του υπουργείου Εργασίας όπως γίνεται τώρα. Το πλεονέκτημα της πρώτης περίπτωσης είναι ότι το πρόβλημα των χρεών του ΕΟΠΥΥ θα λυθεί μεν άμεσα, αλλά δεν θα εισφέρει το πολύτιμο ρευστό που χρειάζεται ούτως ή άλλως ο Οργανισμός για να καλύψει ιατροφαρμακευτικά τους ασφαλισμένους. Η εφαρμογή της δεύτερης πρότασης θεωρείται ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ΕΟΠΥΥ, ωστόσο πιθανότατα θα δημιουργήσει νέες «μαύρες τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία, ιδίως στην κάλυψη των συντάξεων.
«Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ δεν εξαρτάται από τη βούληση του υπουργού Υγείας» δήλωσε πάντως σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο κ. Λυκουρέντζος, προσθέτοντας ότι «το υπουργείο Οικονομικών μεταβιβάζει κάθε μήνα την υποχρέωσή του. Εκεί που συναντούμε μεγάλες δυσκολίες είναι από την πλευρά των ταμείων και αυτό διότι η ύφεση της οικονομίας έχει επηρεάσει πάρα πολύ την ικανότητα των ταμείων να εισπράττουν τις εισφορές. Και αναφέρομαι στο Ταμείο των Εμπόρων, των μικρομεσαίων, τον ΟΑΕΕ, αναφέρομαι στο ΙΚΑ όπου η ύφεση στην οικοδομή έχει θέσει σε ανεργία 130 επαγγέλματα» εξήγησε ο υπουργός Υγείας.
Οδύσσεια για τους ασφαλισμένους η περίθαλψη
Στο μεταξύ, σύσσωμος ο κλάδος των φαρμακοποιών ανανέωσε την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεών του, διεκδικώντας πλέον τα ποσά που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ… από συστάσεώς του, πέραν των οφειλών του τρέχοντος έτους.
Έτσι, μετά την ομόφωνη απόφαση των φαρμακοποιών της Αθήνας για συνέχιση επ’ αόριστον της άρσης της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ, στην επίθεση πέρασε και ο μέχρι πρότινος πιο διαλλακτικός Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ο οποίος σήμερα με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «αναξιόπιστη» την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των οφειλομένων.
«Έμφραγμα» όμως διαπιστώνεται και στις ιατρικές επισκέψεις των ασφαλισμένων. Εννέα στους δέκα γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ. Αυτό πρακτικά για τους ασφαλισμένους μεταφράζεται στο ότι πληρώνουν τον γιατρό για τις υπηρεσίες που τους παρέχει, καταβάλλοντας 10 ευρώ, δηλ το ποσό της αμοιβής τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Πηγή: protothema.gr