H ποδοσφαιρική ομάδα της Λέστερ ξεκίνησε την κούρσα της στην Premier League ως το απόλυτο αουτσάιντερ. Κι όμως λίγους μήνες μετά πέτυχε το ακατόρθωτο! Η μικρή ομάδα του Claudio Ranieri κατόρθωσε να φτάσει στην κορυφή, κατακτώντας το αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, σε ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα του παγκόσμιου αθλητισμού!
Tι σηματοδοτεί όμως για την πόλη του Λέστερ αυτή η αναπάντεχη επιτυχία της ποδοσφαιρικής της ομάδας;
Ως έφηβος, ο Riaz Khan έγινε αρκετά γρήγορα φανατικός οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λέστερ. Με καταγωγή από την Ασία, έμοιαζε… σχεδόν «ξένο σώμα» ανάμεσα στους φιλάθλους της Λέστερ, η πλειοψηφία των οποίων ήταν λευκοί και σπάνια μιλούσαν με αλλοεθνείς. «Ήταν πολύ δύσκολα στην αρχή», παραδέχεται ο 50χρονος σήμερα Khan, καθηγητής της αγγλικής γλώσσας στο Λέστερ. Η ενασχόλησή του με τη βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα – ακόμη και από τη θέση του οπαδού – δεν άρεσε στους γονείς του, oι οποίοι δεν ήθελαν τίποτα και κανείς να αποσπάσει την προσοχή του μικρού τότε Khan από τον στόχο του να γίνει γιατρός. Τελικά έγινε καθηγητής της αγγλικής γλώσσας και φυσικά δεν έπαψε ποτέ να είναι φίλαθλος της Λέστερ.
Τα τελευταία 24ωρα δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της βρετανικής ομάδας ζουν το όνειρο του πρωταθλητή, πανηγυρίζοντας για το θαύμα της κατάκτησης του πρωταθλήματος του αγγλικού ποδοσφαίρου!
Η βρετανική ομάδα των «Αλεπούδων» (Foxes) που ιδρύθηκε το 1884 δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα τον αέρα του νικητή. Η αμέσως προηγούμενη καλύτερη επίδοσή της ήταν μόλις το… 1929, όταν κατέκτησε τη δεύτερη θέση του Football League.
Μετά το αθλητικό θαύμα, η πόλη Λέστερ, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βόρεια του Λονδίνου, έχει βρεθεί – ασυνήθιστα μεν, όχι άδικα δε – στο επίκεντρο της διεθνούς, όχι μόνο αθλητικής, ειδησεογραφίας.
Πέραν της τεράστιας αθλητικής της επιτυχίας, η πόλη είναι διάσημη και για έναν ακόμη λόγο. Για τα μοναδικά, δημογραφικά της στοιχεία. Η Λέστερ είναι η πιο πολυφυλετική πόλη της Μεγάλης Βρετανίας, μετά το Λονδίνο. Μόλις ένας στους δύο από τους σχεδόν 330.000 κατοίκους της δήλωσε «λευκός Βρετανός» στην τελευταία απογραφή, το 2011. Η συνύπαρξη ωστόσο τόσων πολλών και διαφορετικών φυλών – από Ασία, Καραϊβική, Αφρική – είναι τόσο αρμονική, που πολλοί μιλούν πλέον για το «μοντέλο» της Λέστερ. Την ώρα που την Ευρώπη ολόκληρη στοιχειώνει ο φόβος της τρομοκρατίας, η Λέστερ αποτελεί… φωτεινή εξαίρεση μέσα στο γύρω σκοτάδι.
Το να περάσει κανείς χρόνο στην πόλη του Λέστερ είναι συχνά εκτός από ευχάριστο και απογοητευτικό. Η βρετανική πόλη είναι μετριοπαθώς ευημερούσα, ενώ ακόμη και η αρχιτεκτονική της δεν είναι εκείνη που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του επισκέπτη.
Το ίδιο δύσκολη μοιάζει και η απάντηση από ντόπιο Βρετανό της Λέστερ στην ερώτηση «τι οδήγησε την ποδοσφαιρική σας ομάδα σε αυτή την απρόσμενη επιτυχία;». Πολλοί θα σου απαντήσουν ότι ο Claudio Ranieri έγινε ξαφνικά η ιδιοφυία του ποδοσφαίρου.
Οι πολίτες της Λέστερ τείνουν να γίνουν διάσημοι και για έναν ακόμη λόγο. Παρά την αναπάντεχη επιτυχία της ποδοσφαιρικής τους ομάδας, δεν φορούν – στην καθημερινότητά τους – τα χρώματα ή τη φανέλα των «Αλεπούδων». Αντίθετα, εκείνο που θα κάνει εντύπωση σε κάθε επισκέπτη της πόλης είναι το χρώμα των κατοίκων της και η «ποικιλία» του. Μαύροι, λευκοί… όλοι ζουν στο Λέστερ. Στην πόλη αυτή, καμία φυλή δεν έχει την πλειοψηφία, γιατί απλά όσες ζουν εκεί είναι πάρα πολλές! Και αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα από σειρά ερευνών, με πρώτη και καλύτερη εκείνη που πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα το Πανεπιστήμιο του Manchester.
Οι πρώτοι μετανάστες που έφτασαν στο Λέστερ μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου… ήρθαν σχεδόν από παντού: Από την Πολωνία, την Ουκρανία, την Ινδία, το Πακιστάν (όπως ο πατέρας του Riaz Khan), με όραμα να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στη Μεγάλη Βρετανία. Αργότερα, στη δεκαετία του 1970, στο Λέστερ έφτασαν και οι πρώτοι Αφρικανοί.
«Δεν είναι λίγες οι ασιατικές οικογένειες που έφτασαν πάμφτωχες στην πόλη του Λέστερ και μέσα σε 2-3 χρόνια έγιναν… εκατομμυριούχοι!», αποκαλύπτει ο Simon Woolley, κάτοικος της Λέστερ με καταγωγή από την Καραϊβική. O ίδιος αισθανόταν άραγε περίεργα ως μαύρος έφηβος όταν πήγαινε στο γήπεδο για να θαυμάσει από κοντά την αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα; «Δεν αισθανόμουν καλά, αλλά δεν σταμάτησα να πηγαίνω στο γήπεδο να παρακολουθώ τη Λέστερ», απαντά ο Woolley, επιβεβαιώνοντας πως αισθάνθηκε καλά «στο πετσί του» τον ρατσισμό των λευκών Βρετανών.
«Τα τελευταία χρόνια η ποδοσφαιρική ομάδα της Λέστερ άρχισε να αποκτά ολοένα και περισσότερους φιλάθλους, ανεξαρτήτου εθνικότητας, με ταχύτατους ρυθμούς», σχολιάζει ο Arlo White, ο άνθρωπος που καλύπτει την Premier League για το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
Κι όμως η Λέστερ, αυτή η μικρή βρετανική πόλη, δεν ήταν μέχρι πρότινος ξακουστή για το ποδόσφαιρο. «Η Λέστερ δεν ήταν κατεξοχήν μια πόλη με… ποδοσφαιρική παράδοση. Ήταν κυρίως γνωστή για το ράγκμπι και μετά για το ποδόσφαιρο», αποκαλύπτει ο John Williams, κοινωνιολόγος, με εξειδίκευση στον αθλητισμό του ποδοσφαίρου, στο Πανεπιστήμιο της πολης.
Και πρέπει εδώ να τονιστεί πως πρόκειται για μια πόλη που διαθέτει πολύ καλές ομάδες και σε άλλα κορυφαία αθλήματα, όπως το μπάσκετ και το κρίκετ.
Ποιο είναι όμως το πρόβλημα των αθλητικών ομάδων της Λέστερ; Ότι τους αγνοούν οι αντίπαλοί τους… Το ίδιο συμβαίνει και με την πόλη αυτή καθεαυτή. Δεν είναι τυχαίο ότι για πολλά χρόνια ζούσε στη σκιά του Μπέρμινχαμ.
«Οι άνθρωποι δεν ξέρουν που να τοποθετήσουν την πόλη. Εκείνοι από τον Νότο, θεωρούν ότι η Λέστερ βρίσκεται στον Βορρά, ενώ εκείνοι από τον Βορρά εκτιμούν ότι ανήκει στον Νότο», σχολιάζουν οι κοινωνιολόγοι.
«Η Λέστερ δεν είναι μια πόλη με πολιτιστική ταυτότητα. Αυτό είναι κάτι που δεν υπάρχει. Κανείς δεν θα πει πως είναι περήφανος που ζει ή που κατάγεται από τη Λέστερ. Ας είμαστε ειλικρινείς…», δηλώνει, σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος, ο Khan. «Πρόκειται για μια πόλη χωρίς χαρακτήρα», έγραφε πριν χρόνια ένας Βρετανός συγγραφέας.
Κι όμως για όλους, εκεί ακριβώς έγκειται η επιτυχία της πόλης. «Η επιτυχία της βρίσκεται στη διαφορετικότητά της και στην πολυφυλετικότητά της. Η συνύπαρξη τόσων φυλών είναι αρμονική. Και αυτό την κάνει ένα απίστευτο, ένα θαυμάσιο, ένα μοναδικό μέρος».