Η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές για τα μέτρα που πρέπει να λάβει, τον αυτόματο μηχανισμό περικοπών και την ελάφρυνση του χρέους, αλλά όχι πολύ γρήγορα, εκτιμούν οι αναλυτές της Roubini Global Economics, Mert Yildiz και Brunello Rosa.
Όπως λένε, μάλιστα, η Ελλάδα δεν θα κάνει ποτέ τη ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που θέλουν οι πιστωτές, γιατί κάτι τέτοιο είναι πολιτικά αδύνατο. Από την άλλη, οι πιστωτές δεν θα δώσουν ποτέ τη ριζική ελάφρυνση χρέους που χρειάζεται η Ελλάδα, γιατί θέλουν να διατηρήσουν ένα μέσο πίεσης πάνω στη χώρα.
Μετά από αυτά, οι αναλυτές της εταιρείας συμβούλων του γνωστού οικονομολόγου Nouriel Roubini εκτιμούν ότι ένα νέο δημοψήφισμα ή η προσφυγή στις κάλπες δεν αποκλείεται φέτος το καλοκαίρι, αν και θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα τραβήξει τις καταστάσεις τόσο πολύ.
Σε κάθε περίπτωση, η RGE αναφέρει ότι η 20η Ιουλίου είναι το τελικό deadline μέσα στο οποίο θα πρέπει να λυθούν όλες οι διαφορές των δύο πλευρών, καθώς τότε θα πρέπει να αποπληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αναλυτές δεν αποκλείουν την εκ νέου κλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε διψήφια επίπεδα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά θεωρούν ότι το κόστος δανεισμού θα επιστρέψει γύρω στο 8% όταν η Αθήνα αποπληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ.
Σε πιο μακρινό ορίζοντα, η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ αναμένεται να πυροδοτήσει ένα διατηρήσιμο ράλι τιμών στα ελληνικά ομόλογα, αλλά κάτι τέτοιο δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα.