Για μια ακόμα φορά στα έξι χρόνια των Μνημονίων υποβαθμίζεται ο ρόλος του Κοινοβουλίου και καταστρατηγείται κάθε έννοια κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς οι βουλευτές θα πρέπει να μελετήσουν μέσα σε μόλις τρεις ημέρες και να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν, ένα συνονθύλευμα διατάξεων, που απλώνονται σε 284 σελίδες και 102.500 λέξεις.
Και σαν μην έφτανε αυτό, θα πρέπει να επικυρώσουν – εικάζοντας ότι όλα έγιναν όπως πρέπει- με τη ψήφο τους τις συμβάσεις παραχώρησης των Περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport.
Πολυνομοσχέδιο σκούπα
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά, ασφαλώς σοκάρει το γεγονός ότι έφτασε πάλι στη Βουλή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ένα νομοσχέδιο Φρανκεστάιν, το οποίο κινείται επί παντός επιστητού: από την ίδρυση και λειτουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων- ένα θέμα το οποίο κανονικά θα έπρεπε να συζητηθεί σε ξεχωριστό νομοσχέδιο λόγω των ειδικών και «ευαίσθητων» αρμοδιοτήτων που παραχωρούνται από το υπουργείο Οικονομικών- ως το νέο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, από το ποιος χαρακτηρίζεται. κατ’ επάγγελμα αγρότης ως τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, από τι μπορεί να πωλείται εκτός φαρμακείων ως τον οδοστρωτήρα των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους.
Και κάπου εδώ αρχίζει να χτυπάει «κόκκινο» η πίεση όσων ανατρέχουν στις διατάξεις που «φουσκώνουν» υφιστάμενους φόρους ή εφευρίσκουν νέους εκεί που δεν υπάρχουν, πόσο μάλλον όταν ως το παρά πέντε της κατάθεσης του νομοσχεδίου πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν δημοσίως ότι δεν έρχεται ή δεν αυξάνεται ο ένας ή ο άλλος φόρος.
Εκτεθειμένοι Σκουρλέτης και Σταθάκης
Έτσι, μετά από τη μεταβολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος τελικά υπέγραψε και έφερε στη Βουλή μικρότερο αφορολόγητο από τις 9.100 ευρώ, εκτεθειμένοι έμειναν και οι κ.κ. Σκουρλέτης και Σταθάκης, οι οποίοι σε δημόσιες παρεμβάσεις τους επέμειναν ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο και ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί φόρος στο Ίντερνετ.
Φορολογικό πογκρόμ για 1,5 δις ευρώ
Μια απλή ανάγνωση των διατάξεων και της Έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου φανερώνει τη σκληρή πραγματικότητα: Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τουλάχιστον 1,481 δις ευρώ από το νέο φορολογικό πογκρόμ, χωρίς να έχει τιμολογηθεί η αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα, καθώς και η κατάργηση των απαλλαγών από το συμπληρωματικό φόρο- που πλέον ξεκινά από τις 200.000 ευρώ- ακόμα και για τα αγροτεμάχια. Ειδικότερα:
Από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% το υπουργείο Οικονομικών περιμένει 437 εκατ. ευρώ
Από την επιβολή Φόρου Διαμονής σε ξενοδοχεία και δωμάτια 74 εκατ. ευρώ
Από την επιβολή Τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και στη σταθερή τηλεφωνία (άρα και στο Ίντερνετ) 90 εκατ. ευρώ
Από την αύξηση του φόρου στον ηλεκτρονικό τζόγο 54 εκατ. ευρώ
Από την επιβολή ΕΦΚ στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στον καφέ άλλα 84 εκατ. ευρώ
Από την αύξηση των Τελών Ταξινόμησης 30 εκατ. ευρώ
Από την κατάργηση του μειωμένου ΕΦΚ στα Δωδεκάνησα 13 εκατ. ευρώ
Από το «πακέτο» των αυξήσεων σε τσιγάρα, καπνό, μπύρα και καύσιμα άλλα 699 εκατ. ευρώ.