Με κινήσεις εντυπωσιασμού της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση προσπαθεί να απαντήσει στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων για το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τις επόμενες ώρες στην Βουλή.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για μετωπική σύγκρουση στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας ιδιαίτερη έμβαση στα «νέα βάρη που φορτώνει στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών» με το τέταρτο μνημόνιο, ενώ στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ρητορικής θα είναι το υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο κατά την αξιωματική αντιπολίτευση σημαίνει άνευ προηγουμένου εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει πίσω την αναδρομική περικοπή του ΕΚΑΣ καθώς και το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων, μέτρα τα οποία είχαν ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο από το υπουργείο Οικονομικών.
Λίγες ώρες μετά την κατάθεσή των μέτρων που ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων για την αναδρομική περικοπή του ΕΚΑΣ σε 90.000 μικροσυνταξιούχους από τις αρχές του 2016 και το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων για 2 χρόνια με στόχο την εξοικονόμηση 118 εκ. ευρώ, η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει πίσω τις διατάξεις αναζητώντας ισοδύναμα.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται κοντά σε μία λύση όπως την δέσμευση ότι τμήμα του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη του κονδυλίου που θα προέκυπτε από την αναδρομική καταβολή του ΕΚΑΣ, ή την ανακοίνωση ισοδύναμων μέτρων από όλα τα υπουργεία για την εξασφάλιση 118 εκ. ευρώ προκειμένου να αντικατασταθεί το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων για το οποίο έχουν θέσει βέτο οι ΑΝΕΛ.
Σε κάθε περίπτωση όμως σημειώνουν ότι κάθε αλλαγή θα πρέπει να έχει την έγκριση των θεσμών και εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι δανειστές θα αποδεχτούν τις προτάσεις της ελληνικής πλευρά οι οποίες θα έχουν και μία δόση …ευχής για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών που θα δημιουργηθούν από την απόσυρση των μέτρων.
Τι θα πει ο Τσίπρας στην ομιλία του
Σύμφωνα με πληροφορίες σε συνδυασμό και με τις δηλώσεις τουυπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει στην ομιλία του την απόσυρση των δύο μέτρων που αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους φορείς των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην βουλή αναμένεται να κάνει αναφορά στον νέο κύκλο που ανοίγεται για την ελληνική οικονομία μετά την ψήφιση των μέτρων και την καταβολή της δόσης στην Ελλάδα, ενώ θα αναφερθεί και στην σημασία που έχει για την ελληνική οικονομία η εκκίνηση της συζήτησης για την διευθέτηση του χρέους.
Αναμένεται επίσης να επιτεθεί με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση και κυρίως στον αρχηγό της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη τονίζοντας τις διαφορές του ΤΑΙΠΕΔ από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Τέλος εκτιμάται ότι θα τονίσει την ανάγκη ψήφιση του νομοσχεδίου προσκειμένου η κυβέρνηση να εμφανιστεί δυνατή στο επερχόμενο Eurogroup της Τρίτης και να διεκδικήσει μία δέσμευση για το χρέος.
Σκληρή στάση από Κυριάκο
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τονίζει σε όλους τους τόνους και θα το πει και στη Βουλή, ότι «η κυβέρνηση καταδικάζει τη χώρα σε αέναο μνημόνιο» και πλέον η έμφαση θα δίνεται στο μνημόνιο της Αριστεράς που όπως λένε από το επιτελείο του, απώλεσε κάθε ίχνος αριστερής ευαισθησίας.
«Ο μύθος αυτός της αριστεράς τελείωσε» λένε και αυτό θα αναδεικνύουν το επόμενο διάστημα, όπου εκτός από τα ζητήματα της οικονομίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει και νέο άνοιγμα στην κοινωνία, εστιάζοντας στην καθημερινότητα του πολίτη.
Και δεν είναι μόνο το υπερταμείο που θεωρούν στη ΝΔ ότι δεν το αντέχει πολιτικά και ιδεολογικά η κυβέρνηση, αλλά ακόμα και ο μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής (κόφτης), υποστηρίζουν κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «θα καταδικάσει τους πολίτες σε μόνιμες πολιτικές λιτότητας, προσδιορίζοντας ως το βασικό πρόβλημα, το λάθος μείγμα λαμβανομένων μέτρων, με έμφαση στην υπέρμετρη φορολογία».