Με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να «τρίζει» οι Ευρωπαίοι έχουν στρέψει το βλέμμα τους στον Ταγίπ Ερντογάν και τη στάση που κρατά.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν κάνει προσπάθεια να κρύψει την απέχθειά του για τον τρόπο που χειρίζεται η ΕΕ την προσφυγική κρίση. Τουλάχιστον, τις περισσότερες φορές. Σε κάποιες δηλώσεις του, εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής με δυτικό προσανατολισμό που πιέζει για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. Πιο συχνά όμως, με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, είναι επιθετικός και ανοίγει συγκρούσεις με την Ευρώπη.
Ετσι, από τον Μάρτιο- όταν και υπεγράφη η συμφωνία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών- είναι πολλές οι προσβολές και οι απειλές που έχει εκστομίσει ο Ερντογάν. Το Politico, θυμίζει κάποιες από τις πολλές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά της ΕΕ και μερικά- από τα σαφώς λιγότερα- θετικά σχόλια.
1. Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία
«Η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο από ότι η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ», είπε στις 19 Απριλίου.
2. Μην εκφοβίζετε την Τουρκία για την τρομοκρατία
«Η ΕΕ λέει ”πρέπει να αλλάξετε τον αντιτρομοκρατικό νόμο, με αντάλλαγμα τις αλλαγές στη βίζα”. Με συγχωρείτε, αλλά θα προχωρήσουμε στον δικό μας δρόμο και εσείς μπορείτε να προχωρήσετε στον δικό σας», είπε στις αρχές Μαΐου.
3. Η Ευρώπη έχει το πρόβλημα
«Πρώτα από όλα, περιμένουμε οι χώρες της ΕΕ να διορθώσουν τους δικούς τους νόμους, που στηρίζουν την τρομοκρατία. Οι ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν παράδεισοι για τις πολιτικές προεκτάσεις τρομοκρατικών ομάδων. Οταν υπάρχει αυτό, είναι σαν μαύρη κωμωδία το γεγονός ότι η ΕΕ επικρίνει τη δική μας χώρα για τον ορισμό της τρομοκρατίας», δήλωσε λίγες ημέρες αργότερα.
4. Η ΕΕ εφευρίσκει πράγματα όσο προχωρά
«Ορισαν 72 προϋποθέσεις. Αυτές μόλις προέκυψαν. Δεν υπήρχαν», είπε στις 10 Μαΐου, σχολιάζοντας τα κριτήρια για να εξασφαλίσει η Τουρκία απελευθέρωση βίζας, παρότι ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός όταν αυτά τα κριτήρια ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
5. Η Ευρώπη ενδιαφέρεται περισσότερο για τις φάλαινες
«Ντροπή σε εκείνους στη Δύση που στρέφουν την ευαισθησία τους στις λεγόμενες ελευθερίες, δικαιώματα και νόμους για τους γάμους ομοφυλοφίλων και όχι στα παιδιά και τις γυναίκες της Συρίας και τους αθώους που έχουν ανάγκη τη βοήθεια. Ντροπή σε εκείνους που αρνούνται να δείξουν σε 23 εκατ. Σύρους την ευαισθησία που δείχνουν σε φάλαινες, φώκιες και χελώνες στη θάλασσα», είπε στις 13 Μαΐου.
6. Καμία συμφωνία -ανοίγουμε τις πύλες
«Μπορούμε να ανοίξουμε τις πύλες προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ανά πάσα στιγμή. Και μπορούμε να βάλουμε τους πρόσφυγες σε λεωφορεία προς την Ευρώπη. Οπότε, πώς θα αντιμετωπίσετε τους πρόσφυγες χωρίς συμφωνία; Θα τους σκοτώσετε;», είπε το Νοέμβριο του 2015.
7. Διπρόσωποι Ευρωπαίοι
«Οποιος παραπονιέται για τους πρόσφυγες είναι διπρόσωπος και υποκριτής. Ολοι αυτοί που δεν έχουν αποδεχθεί μία ουδέτερη ζώνη στη Συρία», είπε τον Μάρτιο.
Και οι πιο φιλικές δηλώσεις του…
8. Ας συνεργαστούμε
«Για να διατηρήσουν υπό έλεγχο την παράνομη μετανάστευση, η Ευρώπη και η Τουρκία πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν νομικούς μηχανισμούς, όπως η συμφωνία του Μαρτίου, για τη μετεγκατάσταση των Σύρων. Επιβραβεύοντας τους πρόσφυγες που ακολουθούν τους κανόνες και καθιστώντας σαφές ότι οι παράνομοι μετανάστες θα σταλούν πίσω στην Τουρκία, μπορούμε να τους πείσουμε να μην ρισκάρουν τις ζωές τους στη θάλασσα», έγραψε στον Guardian.
9. Η ένταξη στην ΕΕ είναι σημαντική
«Η ένταξη στην ΕΕ είναι στρατηγικός στόχος στην Τουρκία και θα είναι πηγή σταθερότητας. Ελπίζω ότι η συμφωνημένη απελευθέρωση της βίζας θα καθησυχάσει κατά κάποιο τρόπο τον εκνευρισμό από την αναμονή πάνω από 50 χρόνια, στις πύλες της ΕΕ και ότι αυτό θα επιταχύνει την ενταξιακή διαδικασία για την Τουρκία», είπε στις αρχές Μαΐου.