Bloomberg: Οι ιδιώτες δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα -Γιατί δεν έρχονται οι ξένες επενδύσεις

Μπορεί η Ελλάδα και οι πιστωτές της να απέφυγαν μία ακόμα κρίση, συμφωνώντας στην εκταμίευση μίας ακόμα δόσης, ωστόσο το deal δεν κομίζει και πολλά στο βαθύτερο πρόβλημα: Οοι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να μην θέλουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στην χώρα.

Σε άρθρο του στο Bloomberg, o Μαρκ Γουάιτχάουζ, οι ροές κεφαλαίων μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και της Ελλάδας, παρέχουν έναν χρήσιμο δείκτη εμπιστοσύνης για την ακεραιότητα στην νομισματική ένωση

Μπορεί να μελετηθεί υπό το πρίσμα των υποχωρεώσεων της Τράπεζας της Ελλάδας προς τις άλλες κεντρικές τράπεζες, ένα αριθμός που αυξάνει.

Η άνοδος του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, και η παρατεταμένη αντιπαράθεση με τους πιστωτές, οδήγησε σε μία έξοδο: Στο χρόνο πριν από τον Ιούνιο του 2015, ένα ποσό ίσο με το 40% του ελληνικού ΑΕΠ έφυγε από την οικονομία. Αυτό σταμάτησε ότι ο Τσίπρας έκανε μεταβολή τον Ιούλιο, όταν συφώνησε σε σκληρά μετρα προκειμένου να πάρει περισσότερα δάνεια.

Ωστόσο, από τότε δεν έχουν εισρεύσει στη χώρα ιδιωτικά κεφάλαια, αντανακλώντας αφενός τις επιπτώσεις από τα capital controls, αλλά και την ανησυχία που παραμένει για παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την αθροιστική ροή τριών μηνών των κεφαλαίων μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης ευρωζώνης (τα αρνητικά νούμερα δείχνουν εκροές)


Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πως θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία, αν δεν επιστρέψουν τα ιδιωτικά κεφάλαια.

Κι αυτό -συνεχίζει ο Γουάιτχαουζ, δεν πρόκειται να συμβεί αν οι επενδυτές δεν πεισθούν ότι τα οικονομιμά της χώρας είναι βιώσιμα.

Read Previous

Θεοδωράκης: Εθνικό κεφάλαιο ο Κώστας Σημίτης

Read Next

Επ’ αόριστον επίσχεση εργασίας από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ