Οι Ταλιμπάν κρατούν ομήρους σήμερα δεκάδες επιβάτες λεωφορείων ενώ εκτέλεσαν τουλάχιστον 16 μεταξύ αυτών, οι οποίοι κρίθηκαν ύποπτοι ότι εργάζονταν για την αφγανική κυβέρνηση. Με την επίθεσή τους αυτή οι Ταλιμπάν έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να πολεμούν την κυβέρνηση, μια εβδομάδα μετά τον διορισμό του νέου ηγέτη τους.
Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση από τότε που ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα ορίστηκε νέος αρχηγός των Αφγανών Ταλιμπάν. Ο Χαϊμπατουλάχ διαδέχθηκε τον μουλά Μανσούρ που σκοτώθηκε σε επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Πακιστάν.
Σύμφωνα με τις αρχές της νότιας επαρχίας Κουντούζ, οι αντάρτες επιτέθηκαν σήμερα στους επιβάτες λεωφορείων τους οποίους υποψιάζονταν ότι εργάζονταν για την αφγανική κυβέρνηση. Ακινητοποίησαν “τρία ή τέσσερα λεωφορεία και κατέβασαν τους επιβάτες. Εξακρίβωσαν τις ταυτότητες τους”, σύμφωνα με τον Σιρ Αζίζ Καμαουάλ, διοικητή της τοπικής αστυνομίας. “Εκτέλεσαν 17 ανθρώπους. Άφησαν ελεύθερους ορισμένους επιβάτες αλλά συνεχίζουν να κρατούν άλλους”, διευκρίνισε. Σύμφωνα με το Reuters, 170 είναι οι απαχθέντες.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Κουντούζ, ο Σάγιεντ Μαχμούντ Ντανίς, έκανε λόγο για “16 εκτελέσεις επιβατών από τους αντάρτες. Εξακολουθούν να κρατούν άλλους 30”, τόνισε.
Οι Ταλιμπάν δεν έχουν ακόμη μιλήσει αλλά σύμφωνα με κατοίκους, οι αντάρτες έχουν συστήσει “ισλαμικό δικαστήριο” μέσα σε τοπικό τζαμί για να εξακριβώνει αν οι άνθρωποι που κρατούν έχουν σχέση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τις αρχές της Καμπούλ.
Οι Ταλιμπάν σταματούν συχνά την κυκλοφορία στις περιοχές όπου είναι σε θέση ισχύος για να ελέγξουν την ταυτότητα επιβατών και οδηγών. Εκτελούν ή κρατούν ομήρους αυτούς που νομίζουν ότι δουλεύουν για την κυβέρνηση.
“Κανένας επιβάτης δεν φορούσε στολή αστυνομικού, ωστόσο ορισμένοι μπορεί να υπηρετούσαν στις δυνάμεις της τάξης στο παρελθόν”, δήλωσε ο διοικητής Σιρ Αζίζ Καμαουάλ.
1,2 εκτοπισμένοι Αφγανοί
Αν οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι επιτίθενται μόνο στους υπαλλήλους της κυβέρνησης των “αποστατών” και στις δυνάμεις ασφαλείας, “υπηρέτες” –όπως τους αποκαλούν– των ξένων δυνάμεων, οι άμαχοι είναι τα πρώτα θύματα της σύγκρουσης.
Σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Διεθνής Αμνηστία εξηγεί ότι ο αριθμός των Αφγανών που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω της βίας για να καταφύγουν κάπου αλλού μέσα στη χώρα υπερδιπλασιάστηκε σε τρία χρόνια: από 486.300 το 2012 σε 1,7 εκατομμύρια πέρυσι.
Η περιοχή της Κουντούζ πλήττεται ιδιαίτερα από αυτό το κύμα των εκτοπισμών. Πέρυσι το φθινόπωρο οι Ταλιμπάν κατάφεραν να καταλάβουν την ομώνυμη πρωτεύουσα για μερικές ημέρες πριν απωθηθούν. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι σφοδρές μάχες που μαίνονταν τότε επί ημέρες στο κέντρο της Κουντούζ, ανάγκασαν “13.000 οικογένειες να εγκαταλείψουν την πόλη”.
Έκτοτε, οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στα προπύργιά τους στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να επιστρέψουν οι αντάρτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν είχαν αποτέλεσμα.
Οι παρατηρητές αναμένουν εξάλλου ότι ο νέος αρχηγός των Ταλιμπάν θα ακολουθήσει τη γραμμή του προκατόχου του και θα αρνηθεί την επανάληψη του διαλόγου με την Καμπούλ.