Θεωρείται το ακριβότερο “οικόπεδο” της Ευρώπης και αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο πολλών σεναρίων ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της Αθήνας. Πολλοί μιλούν για την Αθηναϊκή Ριβιέρα, κάτι ανάλογο, δηλαδή, με το γαλλικό Σαιν Τροπέ, το Μονακό και τη Νίκαια.
Μετά από αρκετά χρόνια καθυστερήσεων μπήκαν σήμερα οι υπογραφές στη συμφωνία για το Ελληνικό που θα θέσει σε εφαρμογή μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έγιναν στην Ελλάδας, αφού πρώτα η ενέργεια αυτή ετέθη επιτακτικά ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις.
Την είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας είχε προαναγγείλει το μεσημέρι η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, συμπληρώνοντας ότι επέρχονται κάποιες αλλαγές, όπως π.χ. η μείωση της δόμησης και η αύξηση των χώρων πρασίνου.
Κατά πληροφορίες το Memorandum of Understanting (MoU) προβλέπει αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό του επενδυτικού σχήματος. Για παράδειγμα, ο επενδυτής θα καταβάλλει περί τα 1,5 δισ. για τα έργα κοινής ωφέλειας ενώ αρχικώς θα κατέβαλλε 1,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον προβλέπει πως οι δομημένοι χώροι περιορίζονται κατά 10%.
Η υπογραφή του MoU ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τη Lamda Development S.A. σηματοδοτεί όχι μόνον την πλήρη αλλαγή της εικόνας ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής, αλλά -σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ- θα ενισχύσει κατά 2% το ΑΕΠ της χώρας και θα προσφέρει 70.000 νέες θέσεις εργασίας.
Για να μπει σε φάση υλοποίησης η μεγαλύτερη επένδυση αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, μια επένδυση συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ βέβαια χρειάστηκε να παραμείνει η έκταση του Ελληνικού αναξιοποίητη για 16 ολόκληρα χρόνια, να περάσουν περίπου δύο έτη από την υπογραφή της σύμβασης για την απόκτηση του 100% της «Ελληνικό ΑΕ» από την εταιρεία ειδικού σκοπού Hellinikon Global ISA και να μπει το ζήτημα στα «προαπαιτούμενα» για την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης.
Πίσω από τη γιγαντιαία επένδυση, βρίσκονται η Lamda Development S.A. και το Global Investment Group το οποίο με τη σειρά του απαρτίζεται από την εταιρεία Eagle Hills από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον κινεζικό όμιλο Fosun Group και το Latsis Group.
Η επένδυση προβλέπει την ανάπτυξη οικιστικών ζωνών, ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων και καταστημάτων, θεματικών πάρκων, μουσείων τέχνης και πολιτισμού, υπαίθριων πολιτιστικών χώρων, κέντρων υγείας και ευεξίας, χώρων αθλητισμού και αναψυχής, τη δημιουργία ενός σύγχρονου επιχειρηματικού, εκπαιδευτικού, ερευνητικού κόμβου καθώς και την πλήρη αναβάθμιση της υπάρχουσας μαρίνας και του παραλιακού μετώπου με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους.
Πως θα είναι η Αθηναϊκή Ριβιέρα
Η επένδυση περιλαμβάνει 915 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και 1,20 δισ. ευρώ για την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές κοινής ωφέλειας (κατεδαφίσεις και εργοταξιακές υποδομές, πάρκα, δρόμους, παιδικές χαρές, παράκτιο μέτωπο, συγκοινωνίες, σύνδεση με δίκτυα κλπ.) ήτοι συνολικά επένδυση 2,115 δισ. ευρώ ενώ, σύμφωνα με τη σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών ο επενδυτής θα αποκτήσει την κυριότητα των 1.800.000 από τα συνολικά 6.200.000 τετραγωνικά μέτρα.
Το MoU μεταξύ άλλων προβλέπει πως οι δόσεις μέσω των οποίων θα πληρώσει ο επενδυτής θα μετακυλισθούν πιο μπροστά και θα είναι μεγαλύτερου ύψους. Προβλέπεται, επίσης, πως το κόστος συντήρησης του μητροπολιτικού πάρκου θα επιβαρύνει κατά μεγαλύτερο ποσοστό το επενδυτικό σχήμα.
Υπενθυμίζεται πως το σχήμα υπό τη Lamda Develοpment πρόσφερε τίμημα που κυμαίνεται μεταξύ 577.000.000 και 712.000.000 ευρώ (ανάλογα με το επιτόκιο προεξόφλησης που χρησιμοποιείται), ενώ με την αναγωγή στη δεκαετία διαμορφώνεται σε 915.000.000 ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν σε δόσεις. Το επενδυτικό σχήμα κατέθεσε τον Νοέμβριο του 2014, κατά την υπογραφή της σύμβασης, εγγυητική επιστολή διάρκειας 2 ετών ύψους 30.000.000 ευρώ. Μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε και αναμένεται η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. στη Lamda Develοpment και στους συνεταίρους της θα καταβληθεί η πρώτη δόση.
Αρχικά προβλεπόταν πως τότε οι επενδυτές θα κατέθεταν εγγυητική επιστολή αντίστοιχη με το σύνολο του τιμήματος που πρόσφεραν, ενώ θα πλήρωναν την πρώτη δόση, ύψους 300.000.000 ευρώ. Δυόμισι χρόνια αργότερα θα καλούνταν να καταβάλουν τη δεύτερη δόση (45.000.000 ευρώ), ενώ η τελευταία δόση του τιμήματος (ύψους 220.000.000 ευρώ) επρόκειτο να καταβληθεί εννέα χρόνια μετά τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. Με το MoU, η καταβολή του τιμήματος θα είναι περισσότερο εμπροσθοβαρής από την αρχική συμφωνία.
Η υπογραφή του MoU και η έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή, που είναι επίσης προαπαιτούμενο της συμφωνίας, στην ουσία ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων από πλευράς δημοσίου που ξεκινούν από το χωροταξικό σχέδιο και φτάνουν μέχρι την αδειοδότηση καζίνο εντός του ακινήτου που περιλαμβάνει την έκταση του πρώην αεροδρομίου και την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά.
Η αύξηση του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας
Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία, την ελληνική επιχειρηματικότητα και τις τοπικές κοινωνίες είναι προφανή και σύμφωνα με υφιστάμενες μελέτες και εκτιμήσεις της Εταιρείας, συμπυκνώνονται στα εξής:
Η αναμενόμενη συμβολή του έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας θα είναι της τάξης του 2% (μελέτη ΙΟΒΕ). Πρόκειται για παραγωγή νέου εθνικού πλούτου, που θα προέλθει από όλους τους κλάδους των ελληνικών επιχειρήσεων, ως συνέπεια της αναζωογόνησης αργού παραγωγικού δυναμικού και δημιουργίας νέων επενδύσεων.
Το έργο θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, τόσο βραχυπρόθεσμα (κατασκευαστική δραστηριότητα, 10.000 θέσεις εργασίας κατά την πρώτη 5ετία κατασκευής του έργου και δημιουργία επιπλέον 2.000 περίπου νέων θέσεων εργασίας κατά έτος για την υπόλοιπη περίοδο κατασκευής) όσο και μακροπρόθεσμα (σε βάθος 20ετίας) ~ 70.000 θέσεις (μελέτη ΙΟΒΕ).