Αλάρμ, προειδοποιητικά φώτα κινδύνου, άναψε ο Παναγιώτης Μαυρίκος στην μεσαία λωρίδα της Αττικής Οδού. Ελάττωσε ταχύτητα, δεν μπορούσε να κάνει δεξιά λόγω της κίνησης οχημάτων και προτίμησε να οδηγήσει ελεγχόμενα λοξά αριστερά το πολυτελές τζιπ κολλώντας το κοντά στο τσιμεντένιο διαχωριστικό στηθαίο χωρίς τελικά να το σύρει πάνω σε αυτό όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Πριν σταματήσει εντοπίζονται καπνοί μπροστά αριστερά κάτω από το καπό του αυτοκινήτου, διακρίνονται υγρά κάτω από τον κινητήρα, και μετά από περίπου 20 δευτερόλεπτα ξεσπά πυρκαγιά από μπροστά προς τα πίσω.
Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από τις συνεχείς αναλύσεις των βίντεο από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, που οδηγούν τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι ο 42χρονος εκδότης εντόπισε πρόβλημα στο αυτοκίνητο, ίσως και καπνούς-αναθυμιάσεις από «υποβόσκουσα» φωτιά που πέρασαν στην καμπίνα του, και έχοντας πλήρη συναίσθηση του προβλήματος επιχείρησε να ακινητοποιήσει το όχημα.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι υπήρξε διαρροή βενζίνης εν κινήσει, προκλήθηκε «τυφλή» φωτιά, η οποία εξαιτίας του αέρα από την κίνηση του αυτοκινήτου δεν είχε λάβει διαστάσεις. Όταν ο Παναγιώτης Μαυρίκος σταμάτησε το αυτοκίνητο η διαρροή του καυσίμου περιορίστηκε στο σημείο ακινητοποίησης με αποτέλεσμα η φωτιά τυλίξει το όχημα. Ο οδηγός του προσπάθησε να βγει από την πόρτα του αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό, καθώς ο ίδιος το είχε κολλήσει κοντά στο στηθαίο. Προσπάθησε να κινηθεί προς την πλευρά του συνοδηγού αλλά τον πρόλαβαν οι φλόγες.
Οι πραγματογμώνονες της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος εκτιμούν πως πιθανότατα σε κάποια σημεία του ελαστικού τμήματος σωλήνα τροφοδοσίας καυσίμου υπήρξε διαρροή που μπορεί να προήλθε από σταδιακή φθορά του σωλήνα, η οποία δεν είχε γίνει αντιληπτή. Το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη, ωστόσο οι πραγματογνώμονες αναφέρουν πως όποια στιγμή και να έγινε, το πρόβλημα ή η πυρκαγιά θα ξεσπούσε αμέσως, όταν ο οδηγός έθετε σε κίνηση το όχημα ή λίγα λεπτά μετά, πέρα από το γεγονός ότι η οσμή της βενζίνης θα ήταν ιδιαίτερα αισθητή. Την ίδια ώρα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο όχημα ανήκει στην σύζυγο του Παναγιώτη Μαυρίκου, και εκείνος το πήρε έκτακτα γιατί είχε το δικό του στο συνεργείο και κινούταν με ταξί, ωστόσο εκείνη την μέρα το πήρε γιατί είχε κάποια συνάντηση. Οι πραγματογνώμονες του δημοσίου, μαζί με τους τεχνικούς συμβούλους της οικογένειας Γιώργο Ραυτογιάννη και Νίκο Διαμαντή, την επόμενη εβδομάδα θα ερευνήσουν τον τόπο του περιστατικού και το όχημα.
Η περίπτωση νάρκωσης του Παναγιώτη Μαυρίκου και δολιοφθοράς στα σωληνάκια καυσίμου του πολυτελούς αυτοκινήτου είναι τα απομακρυσμένα ενδεχόμενα που θέλουν να αποκλείσουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, ως αιτίες που μπορεί να προκάλεσαν την πυρκαγιά και τον θάνατο του εκδότη. Σε αυτές τις έρευνες θα βοηθήσουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων τα οποία αναμένονται το επόμενο 15θήμερο, και τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων ΕΛ.ΑΣ. και Π.Σ., των τεχνικών συμβούλων της οικογένειας και τεχνικού εκπροσώπου της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Οι αξιωματικοί του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής αναμένουν τις εκθέσεις του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων με τις χημικές αναλύσεις και της αυτοψίας του χώρου του περιστατικού. Από τα πρώτα στοιχεία αυτών των εκθέσεων δεν προκύπτουν ευρήματα εμπρηστικού ή εκρηκτικού μηχανισμού.
Η φωτιά ήταν η αιτία θανάτου του Παναγιώτη Μαυρίκου σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα των ιατροδικαστών. Από τη νεκροτομή μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν παθολογικά αίτια και ο θάνατος του εκδότη φαίνεται να έχει προέλθει από την φωτιά στο τζιπ που οδηγούσε. Αν υπήρχε ζαλάδα, προσωρινή αδιαθεσία, απώλεια αισθήσεων ή υπόταση δεν μπορεί να διαπιστωθεί από την νεκροτομή απανθρακωμένης σορού. Οι αρχές αναμένουν σε περίπου δύο εβδομάδες τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων για να διαπιστώσουν αν υπάρχει λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή υπνωτικών χαπιών που μπορεί να προκάλεσαν νάρκωση. Στις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής σε χρόνο ρεκόρ το εργαστήριο DNA της Ελληνικής Αστυνομίας ταυτοποίησε ότι η απανθρακωμένη σορός στο μοιραίο τζιπ ανήκει στον 42χρονο εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκο. Τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί συγκλίνουν περισσότερο στην εκδοχή του δυστυχήματος.
Το πεντακάθαρο βίντεο από τις κάμερες της Αττικής Οδού και η καταγραφή 1,5 λεπτού των κρίσιμων στιγμών συνηγορεί και αυτό στην περίπτωση του δυστυχήματος, αναφέρουν αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση.
Οι έρευνες για τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά και τον θάνατο του 42χρονου εκδότη εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου να εξαλειφθούν ή να επιβεβαιωθούν οι όποιες υπόνοιες εγκληματικής ενέργειας. Γι αυτό τον λόγο από την πρώτη στιγμή στον τόπο του περιστατικού έφθασαν στελέχη του ΤΕΕΜ, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και αξιωματικοί του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Δίωξης Εκβιαστών, που διεξήγαγαν την πολύκροτη έρευνα σε βάρος του Παναγιώτη Μαυρίκου (και δύο ακόμα δημοσιογράφων) για την υπόθεση εκβίασης της υπαλλήλου της ΕΥΔΑΠ Αμαλίας Κάτζου.
Λόγω ιδιαιτερότητας της υπόθεσης αμέσως δόθηκε εντολή την προανάκριση για το συμβάν να αναλάβει το τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, ενώ το αυτοκίνητο οδηγήθηκε με γερανό σε ειδικό θάλαμο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για εξερεύνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευρήματα έκρηξης ή εμπρησμού από αυτοσχέδιους μηχανισμούς. Αυτοψία στο χώρο πραγματοποίησαν και πυροτεχνουργοί δίχως πάντως -μακροσκοπικά τουλάχιστον- να προκύψουν ίχνη ή ενδείξεις έκρηξης ή ανάφλεξης κάποιου μηχανισμού. Δεν εντοπίστηκαν επίσης, αντίστοιχα ίχνη στο οδόστρωμα, όπως μαύρισμα ή κρατήρας που να επιβεβαιώνουν κάποια έκρηξη.
Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την έρευνα θα ζητήσουν την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του εκδότη, προκειμένου να διαπιστώσουν αν είχε έρθει σε τηλεφωνική επαφή το τελευταίο χρονικό διάστημα με κάποιον που θα μπορούσε να τον έχει απειλήσει. Παράλληλα, θα εξετάσουν ένα προς ένα τα άτομα που είχαν έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί του για να ερευνήσουν το κατά πόσο κάποιος θα μπορούσε να έχει ισχυρό κίνητρο για να προβεί σε κάποια δολοφονική δολιοφθορά. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν σχετικά: «Αν κάποιος ήθελε να σκοτώσει τον εκδότη θα μπορούσε να το κάνει με πολλούς άλλους τρόπους δεν θα χρειαζόταν να μπει σε αυτή τη διαδικασία δολιοφθοράς που δεν θα ήταν σίγουρος για το θανατηφόρο αποτέλεσμα».
Ο εκδότης συνελήφθη τον Φεβρουάριο μαζί με δύο ακόμα δημοσιογράφους για τον εκβιασμό της υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων της ΕΥΔΑΠ. Μετά τις αρχικές αποκαλύψεις για τη δράση των κατηγορουμένων, καταγγελίες σε βάρος του εκδότη της «Ακρόπολης» και των συγκατηγορούμενών του έκαναν στη Δίωξη Εκβιαστών, στελέχη της ΔΕΗ, της Εθνικής Τράπεζας, άλλων μεγάλων οργανισμών και ΔΕΚΟ όπως και τέσσερις επιχειρηματίες. Σχηματίστηκε συμπληρωματική δικογραφία σε βάρος των ήδη κατηγορουμένων, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης. Ο Παναγιώτης Μαυρίκος φαίνεται να είχε υποβάλλει μηνύσεις σε βάρος εκείνων που τον κατήγγειλαν ενώ έστειλε εξώδικο και στη Δίωξη Εκβιαστών. Για την πρώτη υπόθεση ο εκδότης είχε αφεθεί ελεύθερος δίνοντας εγγύηση 50.000, ενώ ένας δημοσιογράφος έχει προφυλακιστεί.