“Σφήνα” του πρώην προέδρου της Ν.Δ Βαγγέλη Μεϊμαράκη αποτελεί η παρέμβαση του τελευταίου (Real News) υπέρ της απευθείας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από διαπιστωμένη αδυναμία της Βουλής, την ώρα που οι γνωρίζοντες τα υπόγεια ρεύματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως ο πρόεδρος του κόμματος κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.
Το θέμα αυτό (για το οποίο ας σημειωθεί υπήρξε και αντίδραση των “53” στον ΣΥΡΙΖΑ) θα αποτελέσει ως φαίνεται αφορμή για αντιπαράθεση Μητσοτακικών- Καραμανλικών στη Ν.Δ, ενώ έως τώρα υπέρ της απευθείας εκλογής ΠτΔ τάσσονται οι Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής και με παλαιές δηλώσεις του ακόμα και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Η ισχύουσα διάταξη για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι προβληματική, αναγνωρίζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτηρίζει προβληματική την ισχύουσα διάταξη, διότι η μη εκλογή Προέδρου συνεπάγεται διάλυση της Βουλής και εκλογές «με αστάθεια και αβεβαιότητα μακράς διάρκειας». Αυτό πρέπει να επιλυθεί με «σκοπό αυτή η κορυφαία πράξη του Κοινοβουλίου να λειτουργήσει συνθετικά και ενωτικά». Στον άξονα της πλήρους αποσύνδεσης της προεδρικής εκλογής από τη διενέργεια εκλογών εντάσσεται και η πρόταση του, η οποία έχει ως εξής :
Τα κόμματα προτείνουν τον υποψήφιο Πρόεδρο και η Βουλή εκλέγει με βάση τις τρεις ψηφοφορίες (200, 200, 180). Σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου, η πρόταση των κομμάτων με τους ίδιους υποψηφίους θα τίθεται σε λαϊκή ετυμηγορία. Με την επιλογή αυτή ενισχύεται η κατευθυντήρια γραμμή προς τα κόμματα να συναινέσουν στο πρόσωπο του ΠτΔ, ο οποίος ταυτόχρονα θα έχει πλήρη σεβασμό στο Κοινοβούλιο και τα κόμματα.
Επίσης δεν θα υπάρχει κλίμα ανασφάλειας από τις επαναλαμβανόμενες εκλογές και δεν θα αλλοιωθεί το πολίτευμα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας που ορίζει ο νομοθέτης στο Σύνταγμα του 1975. Αλλοίωση η οποία εμπεριέχεται στην πρόσφατα εκφρασμένη πρόταση περί εκλογής ΠτΔ απευθείας από τον λαό, σημειώνει ο κ. Μεϊμαράκης, εκτιμώντας ότι εάν επικρατήσει αυτή η άποψη θα προκύψει «διπολικό σύστημα της εκτελεστικής εξουσίας» και αυξημένες αρμοδιότητες του Προέδρου.
Η πρόταση Μεϊμαράκη, για τους γνωρίζοντες, είναι ταυτόσημη με εκείνη του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που κατέθεσε το 2014 η Ν.Δ, σε επικαιροποίηση προηγούμενου σχεδίου επιτροπής υπό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο- τότε αντιπρόεδρος του κόμματος.
Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος είχε εισηγηθεί τότε να εκλέγεται ΠτΔ από τον λαό εφόσον αποτύχει η κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά μόνο από τους υποψηφίους που έχουν ήδη εκτεθεί σε αυτή ως προτάσεις των κομμάτων. Με αυτό τον τρόπο και σε συνδυασμό τη λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, ο ανώτατος πολιτειακός άρχων αποκτά άμεση σχέση με το λαϊκό αίσθημα και λειτουργεί εξισορροπιστικά δίχως, όμως, να διαταράσσεται ο θεσμικός πυρήνας του πολιτεύματος.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αντιστέκεται -για όχι ιδιαίτερα ευκρινείς λόγους έως σήμερα- στην απευθείας εκλογή ΠτΔ και είναι βέβαιο πως το ζήτημα θα προκαλέσει έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος.