Στους περίπου 540.000 ιδιοκτήτες η ακίνητη περιουσία των οποίων υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, πέφτει φέτος ο… κλήρος να σηκώσουν τα πρόσθετα βάρη του ΕΝΦΙΑ. Ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων –ο φόρος που επιβάλλεται επί της αξίας της περιουσίας και όχι επί του κάθε ακινήτου ξεχωριστά όπως συμβαίνει με τον ΕΝΦΙΑ- αναμένεται να αποδώσει περίπου 560 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 300 εκατ. ευρώ που ήταν ο απολογισμός για τον συμπληρωματικό φόρο του 2015. Ο διπλασιασμός της απόδοσης του φόρου – άρα και ο διπλασιασμός της επιβάρυνσης για τους 540.000 ιδιοκτήτες που θα τον πληρώσουν- θα προέλθει από τις τρεις νομοθετικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τα επιπλέον 270 εκατ. ευρώ:
1. Τη μείωση του ορίου υπαγωγής στον συμπληρωματικό φόρο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ.
2. Την αλλαγή των συντελεστών. Η κλίμακα του 2015, προέβλεπε συντελεστές από 0,1% έως 1%. Για το 2016, οι συντελεστές θα κυμαίνονται από 0,1% (όμως από τις 200.000 ευρώ) έως και 1,5%.
3. Την υπαγωγή στον συμπληρωματικό φόρο και των αγροτεμαχίων κάτι που σημαίνει αύξηση της φορολογητέας ύλης για όσους έχουν ακίνητα άνω των 200.000 ευρώ στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αγροτεμάχια.
Οι επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν αυτοί οι τρεις παράγοντες, αποτυπώνονται στον ακόλουθο πίνακα (σ.σ δημοσιεύτηκε χθες) στην Realnews και δείχνει την κατανομή των περιουσιών μετά την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών):
Τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ δεν θα σταλούν νωρίτερα από τον Αύγουστο καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Θα υπάρξουν φορολογούμενοι που θα έχουν μείωση φόρου αλλά και άλλοι που θα πληρώσουν πολύ περισσότερα. Η πρώτη ακτινογραφία, δείχνει τα εξής:
1. Όσοι έχουν κτίσματα, και δεν υπάγονται στον συμπληρωματικό φόρο, ή θα παραλάβουν το ίδιο εκκαθαριστικό ή θα πληρώσουν λιγότερα. Αυτοί που θα πληρώσουν λιγότερα είναι όσοι έχουν διαμερίσματα σε περιοχές όπου η μείωση της αντικειμενικής αξίας θα επιφέρει και μείωση του συντελεστή υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα, ο έχων διαμέρισμα στα Βριλήσσια όπου η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 2050 στα 1700 ευρώ, θα πληρώσει 25% λιγότερα καθώς για κάθε μέτρο θα καταβάλλει 4,5 ευρώ αντί για έξι ευρώ. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί σε Ιλιον, Καλλιθέα, Καματαερό, Μοσχάτο, Νέα Ερυθραία κλπ.
2. Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων θα επιβαρυνθούν καθώς αυξάνεται ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο.
3. Στην πρώτη γραμμή του πυρός θα βρεθούν αυτοί που έχουν ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω των 600 ευρώ ανά τ.μ ή πάνω από 4000 ευρώ ανά τ.μ. Όλοι αυτοί, εφόσον η αξία της περιουσίας ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον νέο αυξημένο συμπληρωματικό φόρο ενώ δεν θα έχουν καμία μείωση στη φορολογητέα ύλη από τη μείωση των τιμών ζώνης (σ.σ. σε όλες τις περιοχές που προαναφέρθηκαν, οι τιμές παρέμειναν παγωμένες).