Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο anatropinews.gr
Έκτακτη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων έχει προγραμματίσει για την προσεχή Κυριακή ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην περίπτωση που το βρετανικό δημοψήφισμα εξελιχθεί υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Ο πρόεδρος της Κομισιόν που θα βρεθεί αύριο Δευτέρα στην Αθήνα έστειλε ήδη το δικό του μήνυμα για τις εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε το Brexit, ωστόσο μεταξύ των επιτρόπων τηρείται “σιγή ασυρμάτου” καθώς θεωρείται πως οιαδήποτε επίσημη παρέμβαση της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας λίγα 24ωρα πριν την ετυμηγορία του βρετανικού λαού ίσως δώσει ισχύ στο μήνυμα των ακραίων του Νάϊτζελ Φάρατζ.
Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, όπως πληροφορείται το anatropinews.gr, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν να υποχωρεί το προβάδισμα του Brexit και σε ορισμένες από αυτές να κερδίζει το Bremain. Δεν είναι λίγοι, δε, εκείνοι που λένε πως ίσως ο ιστορικός του μέλλοντος γράψει πως “η Τζο Κοξ έσωσε την Ευρώπη”, εννοώντας πως η στυγερή πολιτική δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών φαίνεται ότι επιδρά με τρόπο που να σοκάρει το συντηρητικό βρετανικό κοινό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε στους εργαζομένους της που ασχολούνται με την επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις να χρησιμοποιούν δημοσίως τη λέξη Brexit ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Politico.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν έλαβαν ένα email από τη γενική διεύθυνση της Κομισιόν στο οποίο αναφέρονταν διάφοροι τρόποι για να αποφύγει κάποιος να χρησιμοποιήσει τη λέξη Brexit. Το email έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προειδοποιήσεων που έγιναν φέτος από της Κομισιόν προς τους εργαζόμενούς της για το συγκεκριμένο θέμα.
Έτσι, σύμφωνα με τις οδηγίες της Κομισιόν, αντί για το Brexit θα μπορούσε να χρησιμοποιείται η φράση «η βρετανική κατάσταση» ή το «βρετανικό δημοψήφισμα».
Ακόμα και οι Επίτροποι έλαβαν συστάσεις να μην μιλούν δημοσίως για το Brexit, ιδιαίτερα μετά τη γκάφα του Γερμανού Έτινγκερ που προκάλεσε την αντίδραση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ο τελευταίος, μάλιστα, συνομίλησε σχετικά με τον Ντέϊβιντ Κάμερον και ο Βρετανός πρωθυπουργός του ζήτησε να μην υπάρξουν δημόσιες δηλώσεις από αξιωματούχους των Βρυξελλών γιατί κάτι τέτοιο θα το αξιοποιούσε ο Φάρατζ και θα μιλούσ ε-όπως ήδη το έχει κάνει- για παρέμβαση των Βρυξελλών στην εκλογική διαδικασία μιας ανεξάρτητης χώρας, γεγονός που θα προκαλούσε το συναίσθημα του μέσου συντηρητικού βρετανού ψηφοφόρου.
Η Κομισιόν έχει ήδη επεξεργαστεί εναλλακτικά σχέδια αντίδρασης, εκείνο, όμως, που όλοι φοβούνται είναι το domino effect του Brexit καθώς θεωρείται βέβαιο πως μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα προκαλούσε παρατεταμένη κρίση σε ολόκληρη την Ένωση και αρκετές χώρες θα ζητούσαν να διεξαγάγουν κι εκείνες δημοψηφίσματα υπέρ της παραμονής ή όχι στην Ένωση. Ήδη ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βικτορ Ορμπάν το έχει προεξοφλήσει ενώ οι ακροδεξιοί στην Ολλανδία, την Αυστρία, ακόμα και το ευρωφοβικό γερμανικό AfD και η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στο anatropinews.gr πως “η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου θα προκαλούσε αλυσίδα τέτοιων αιτημάτων από ακροδεξιά και ευρωφοβικά κινήματα και κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση, την ύφεση, την κρίση χρέους και το προσφυγικό, οι επιδράσεις θα ήταν ανεξέλεγκτες και θα οδηγούσαν, ίσως, στη διάλυση της Ευρώπης εντός της δεκαετίας”.
Σεραφείμ Π. Κοτρώτσος