Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου – από το real.gr
Tο Eurogroup της Κύπρου δεν θα είναι τελικά το μεγάλο γεγονός που αναμέναμε πριν από την ανάπαυλα του καλοκαιριού. «Δεν αναμένουμε μεγάλες αποφάσεις», έλεγε προ ημερών στις Βρυξέλλες αξιωματούχος με αρμοδιότητα να προετοιμάσει την ατζέντα της συνάντησης.
Σύμφωνα με τον ίδιο κοινοτικό αξιωματούχο θα συζητηθεί η κατάσταση στην ευρωζώνη γενικά, αμέσως μετά η κατάσταση σε συγκεκριμένα μέλη της ευρωζώνης και η κατάσταση του ESM. Οι 17 υπουργοί θα τοποθετηθούν επίσης για τις εξελίξεις της Τετάρτης (απόφαση του δικαστηρίου της Καρλσρούης, νίκη των ευρωπαϊστών στις Ολλανδικές εκλογές), αλλά θα ανταλλάξουν απόψεις και με τον Μ. Ντράγκι ο οποίος θα αναλύσει το σκεπτικό των τελευταίων αποφάσεων της ΕΚΤ.
Με βάση τα κείμενα εργασίας οι προβλέψεις για τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, ανάπτυξης, πληθωρισμού, ανεργία, δεν είναι καλές. Ακόμα χειρότερη είναι όμως η συνολική εικόνα: «Υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές μεταξύ της κατάστασης σε ορισμένα κράτη και σε ορισμένα άλλα, που δεν έχει νόημα να μιλάμε για μία ενιαία κατάσταση στην ευρωζώνη», αναφέρει κοινοτική πηγή. «Τα spreads επί των κρατικών τίτλων έχουν μειωθεί, αλλά γίνεται μείωση δαπανών τόσο από τα κράτη, όσο και από τα νοικοκυριά».
Το ερώτημα που θα απασχολήσει τους 17 σήμερα αλλά και στο κοντινό μέλλον είναι «από που θα έλθει η ανάπτυξη». Κανείς δε διαφωνεί για την ουσία του ζητήματος όμως οι σκέψεις είναι πολλές γύρω από τον τρόπο. Τα κράτη συνεχίζουν και έχουν ένα επίπεδο ευέλικτων δαπανών και το ζητούμενο είναι τα λεφτά που ξοδεύονται να χρησιμοποιηθούν σε δραστηριότητες που ενισχύουν την ανάπτυξη.
Η συζήτηση επί συγκεκριμένων χωρών θα ξεκινήσει με την Ισπανία. Η Ισπανική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κομισιόν έχει έτοιμο ήδη ένα πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα αποτελέσματα του οποίου θα πρέπει να αναμένονται τον προς τα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου.
Η Πορτογαλία, επόμενη χώρα στην ατζέντα «πάει πολύ καλά και στο δημοσιονομικό και στο διαρθρωτικό κομμάτι», σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο. «Τα φορολογικά έσοδα υστερούν, αλλά η αναδιάρθρωση της οικονομίας πάει πιο γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε», συνεχίζει. Οι δανειστές μπορούν να είναι ευτυχείς διότι οι εξαγωγές της Πορτογαλίας αυξάνονται, μάλιστα πιο γρήγορα από τις προβλέψεις.
Σε σχέση με την Ιρλανδία, δεν υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα, βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην πλήρη επιστροφή της στις αγορές, «μια πραγματική επιτυχία».
Για την Κύπρο, οι υπουργοί οικονομικών θα περιμένουν «τι θα ζητήσει η κυβέρνηση», ενώ αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει κανένα πολιτικό νέο για υλοποίηση του προγράμματος: «Η Κύπρος χρειάζεται πλήρες Πρόγραμμα. Στο Eurogroup του Οκτωβρίου τα σπουδαία».
Σε σχέση τέλος με την Ελλάδα, «το χρονοδιάγραμμα εκτείνεται». Οι 17 θα πάρουν τις πρώτες εντυπώσεις της Τρόικας και για το πως πάει το πακέτο των 11.7 δισεκατομμυρίων. Ο ίδιος ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος προβλέπει ότι η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις αρχές του Οκτωβρίου. Μετά θα ακολουθήσει η όποια άλλη συζήτηση «πρώτα η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα, τότε αν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε, το συζητάμε».
Για την Ελλάδα, όλα εξαρτώνται από την ολοκλήρωση της αποστολής της Τρόικας. Μετά, το euro working group θα συζητήσει την έκθεση και μετά το Eurogroup θα πάρει αποφάσεις.
Mε δεδομένο το ρυθμό των συζητήσεων μέχρι σήμερα, οι πάντες εκτιμούν ότι ακόμα και η ημερομηνία του επόμενου Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου θα ξεπεραστεί. «Μετά πάμε στον Νοέμβριο»… «Δεν θα γίνει καμία συζήτηση πέραν της τήρησης του γνωστού Μνημονίου μέχρι τότε».