Χωρίς τέλος ο οικονομικός σεισμός στη Βρετανία από το Brexit
– Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών έναντι του δολαρίου η στερλίνα
– Κραυγή αγωνίας από την Aston Martin: Ζητά από την κυβέρνηση Κάμερον να σταθεροποιήσει την οικονομία
– Ο ιδρυτής της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον ζητά να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος
– Δημοσκόπηση σοκ: Ένας τους πέντε Βρετανούς επιχειρηματίες σκέφτεται να μεταφέρει εκτός τις επιχειρήσεις του και ένας τους τέσσερις θα “παγώσει” τις προσλήψεις!
Δεν είναι μόνο οι κλυδωνισμοί σε πολιτικό επίπεδο, με τον Μπόρις Τζόνσον και Τερέζα Μέι να εμφανίζονται ως οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία της χώρας ούτε το χάος που παρατηρείται στο στρατόπεδο των Εργατικών, όπου ο Τζέρεμι Κόρμπιν βλέπει το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του να εγκαταλείπουν το καράβι. Το Brexit έφερε και οικονομικούς τριγμούς στη Μεγάλη Βρετανία, την ώρα που η απόφαση Κάμερον να παραιτηθεί αλλά τον… Οκτώβριο, βάζει τη χώρα σε μια δίνει πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας.
Ήδη η Aston Martin, η πιο ακριβή και γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας, ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει άμεσα σταθερότητα και ηρεμία στην οικονομία. Ο σερ Ρίτσαρντ Μπάνσον, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Virgin, από την πλευρά του κάλεσε την κυβέρνηση να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος (για το οποίο ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 3 εκατ. υπογραφές αλλά δεν φτάνουν τα… 17 εκατ. των ψήφων που πήρε το Brexit).
Ένας στους πέντε μεταξύ των επικεφαλής των βρετανικών επιχειρήσεων εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει αλλού ένα μέρος των δραστηριοτήτων της επιχείρησής του και σχεδόν δύο στους τρεις εκτιμούν πως η επιλογή του Brexit είναι αρνητική για τις δουλειές τους. Αυτό δείχνει δημοσκόπηση που έγινε λίγα 24ωρα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Ινστιτούτο των Διευθυντών (IoD), η βρετανική ομοσπονδία των επικεφαλής επιχειρήσεων, πραγματοποίησε από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή μια δημοσκόπηση μεταξύ περισσοτέρων από 1.000 μελών της.
Από τη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα (27.06.2016), προέκυψε ότι 64% των διευθυντών πιστεύουν πως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα είναι “αρνητική για τη δραστηριότητά τους”. Ένας στους τέσσερις (24%) προβλέπει να παγώσει τις προσλήψεις και πάνω από έναν στους πέντε (22%) εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει αλλού ορισμένες δραστηριότητες.
“Η πλειονότητα των επιχειρήσεων πιστεύει πως το Brexit θα είναι κακό γι’ αυτές και ως εκ τούτου τα σχέδια για επενδύσεις και προσλήψεις έχουν παγώσει ή έχουν περιοριστεί”, σχολίασε ο Σάιμον Ουόκερ, γενικός διευθυντής του IoD.
Σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Times, η γενική διευθύντρια της μεγαλύτερης βρετανικής οργάνωσης εργοδοτών, η CBI (Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών), αναφέρει σήμερα πως “δεν πρέπει να υποτιμηθεί” ο αντίκτυπος της απόφασης για Brexit.
“Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει επειγόντως για να ελαχιστοποιήσει τις αβεβαιότητες που επιβαρύνουν τις επενδυτικές αποφάσεις και φρενάρουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, δήλωσε η Κάρολιν Φέρμπερν. Τα εμπορικά επιμελητήρια της χώρας απηύθυναν την ίδια έκκληση να αποσαφηνιστεί η συνέχεια των εξελίξεων, την ώρα που η αοριστία επικρατεί όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει το Brexit.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ομίλου Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον κάλεσε το βρετανικό κοινοβούλιο να “πάρει στα σοβαρά” το αίτημα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα που υπογράφηκε από σχεδόν 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους. “Η απόφαση για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου βασίσθηκε σε ψεύτικες υποσχέσεις που έσπρωξαν μια μειονότητα στο σύνολο των ψηφοφόρων να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ”, έγραψε στο blog του ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος.
“Δύο χρόνια πριν καν γίνει πραγματικότητα το Brexit, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, έχει ήδη σημαντικές συνέπειες για τη βρετανική οικονομία και την κοινωνία”, πρόσθεσε εκτιμώντας πως “το Brexit κατακερμάτισε τη χώρα”. “Το κοινοβούλιο οφείλει να πάρει στα σοβαρά την αίτηση περισσότερων από τρία εκατομμύρια ανθρώπων που ζητούν ένα νέο δημοψήφισμα”, πρόσθεσε εκτιμώντας πως “η εναλλακτική επιλογή είναι να παρακολουθήσουμε την ταχεία παρακμή της χώρας”.
Την ίδια στιγμή, η βιομηχανία αυτοκινήτων πολυτελείας Aston Martin κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να φέρει γρήγορα σταθερότητα στην οικονομία μετά την ψήφο υπέρ του Brexit. “Αυτό που θέλουμε είναι σαφήνεια και αυτό που θέλουμε είναι να επιστρέψει η σταθερότητα το συντομότερο δυνατό. Πιστεύω πως αυτό είναι που θα βοηθήσει όχι μόνο την Aston Martin, αλλά ολόκληρη τη βιομηχανία του αυτοκινήτου”, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Aston Martin Μαρκ Ουίλσον.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsit.gr