Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει μπει η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου που ανέρχεται στα 5.000 ευρώ και η εκ βάθρων αλλαγή της φορολογικής κλίμακας.
Με ένα πρόχειρο υπολογισμό του anatropinews.gr, ένας μέσος φορολογούμενος με εισόδημα 20-25.000 ευρώ, θα έχει πρόσθετη επιβάρυνση γύρω στα 1.000 ευρώ – χωρίς να υπολογίζονται στο ποσό αυτό οι απώλειες που έχει από τις φοροαπαλλαγές που καταργούνται, ούτε η έκτακτη εισφορά!
Για μισθωτούς και συνταξιούχους, η κατάργηση του αφορολόγητου και μόνο (χωρίς, δηλαδή, την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας) σημαίνει ότι χάνουν αυτομάτως 35-40 ευρώ από τις μηνιαίες αποδοχές τους, λόγω της αύξησης της παρακράτησης. Σε περίπτωση αλλαγής της φορολογικής κλίμακας, το ποσό αυτό ενδέχεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερο.
ΔΕΙΤΕ τις νέες φορολογικές κλίμακες που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ και το σχέδιο για τις φοροαπαλλαγές.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει δώσει εντολές στις υπηρεσίες να αξιολογήσουν το δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση του αφορολογήτου σε μία προσπάθεια να αποτραπούν άλλα επώδυνα μέτρα, όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο και να κλείσει το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το όφελος από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου μπορεί να φτάσει έως τα 2,5 – 3 δισ. ευρώ εφ’ όσον δεν δοθεί καμία έκπτωση φόρου στους φορολογουμένους.
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν διάφορα σενάρια που προβλέπουν:
•Την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για όλους τους φορολογουμένους.
•Την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
•Τη διατήρηση του αφορολογήτου ορίου για τους συνταξιούχους.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του που είχε παραδώσει στην κυβέρνηση είχε συστήσει την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και την αντικατάστασή του με έκπτωση από τον τελικό φόρο κατ’ ανώτατο όριο 2.160 ευρώ και με συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Όσοι, δηλαδή, έχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα μπορέσουν να μειώσουν τη φορολογική επιβάρυνση ή επί της ουσίας να «ξανακερδίσουν» εν μέρει το αφορολόγητο όριο. Το ΔΝΤ στην πολυσέλιδη έκθεση προτείνει τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των εισοδημάτων και όπως προκύπτει από τις αναλύσεις τους, το αποτέλεσμα είναι ουδέτερο για τα δημόσια ταμεία, ωστόσο σε κάθε περίπτωση υπάρχει μετατόπιση του φορολογικού βάρους.
Η πρόταση του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση για μία συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος προβλέπει τη μείωση των φορολογικών κλιμακίων σε τρία ή τέσσερα. Ειδικότερα:
•Από 0 – 22.000 ευρώ συντελεστής 18%.
•22.001 – 45.000 ευρώ συντελεστής 35%.
•45.001 – 100.000 ευρώ συντελεστής 40%.
•Πάνω από 100.001 ευρώ συντελεστής 45%.
Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα TAXISnet του υπουργείου Οικονομικών. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να υπογραφούν οι δύο υπουργικές αποφάσεις από τον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη που υποχρεώνουν αφ’ ενός τις επιχειρήσεις να συνδεθούν με το TAXISnet, αφ’ ετέρου θα περιλαμβάνονται οι νέες τεχνικές προδιαγραφές. Όταν θα είναι έτοιμες οι εταιρείες που κατασκευάζουν ταμειακές μηχανές, θα ξεκινήσει η διαδικασία διασύνδεσης, αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν προσφάτως τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το TAXISnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, γνωμοδοτώντας πως οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου είναι επαρκείς.
Με τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών, η καταβολή και η είσπραξη του ΦΠΑ θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο και θα μπει ένα οριστικό τέλος στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποχρεούνται να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις. Με τη διασύνδεση ο ΦΠΑ θα πιστώνεται απευθείας στον λογαριασμό του Δημοσίου.
Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι μόλις ολοκληρωθεί το έργο, θα σταματήσει η έκδοση πλαστών τιμολογίων και θα καταπολεμηθεί η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ, καθώς πρόκειται για ένα πολύ πιο αποτελεσματικό «εργαλείο» από αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα. Κι αυτό διότι με την έκδοση της απόδειξης από την επιχείρηση, θα ενημερώνεται την ίδια στιγμή (σε πραγματικό χρόνο) και το υπουργείο Οικονομικών για την πράξη αυτή. Έτσι, θα έχει πλήρη εικόνα για τις κινήσεις κάθε επιχείρησης και όταν αργότερα θα διενεργήσει η εφορία έλεγχο στα οικονομικά βιβλία και στις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων, θα μπορεί εύκολα να διαπιστώσει αν υπήρξαν εικονικά τιμολόγια ή αν δόθηκαν λιγότερες αποδείξεις από όσες έπρεπε.
Παράλληλα, έχοντας στη διάθεσή τους τα πλήρη στοιχεία των πωλήσεων, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε διασταυρώσεις σχετικά με τα δηλωθέντα κέρδη των επιχειρήσεων, ακόμα και σε διασταυρώσεις των καταναλωτών, δεδομένου ότι θα γνωρίζουν τα στοιχεία και τις δαπάνες που πραγματοποιούν.
Ταχυδρομούνται τις επόμενες μέρες περίπου 254.000 εκκαθαριστικά σημειώματα. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαρισθεί 5.215.000 φορολογικές δηλώσεις και τα ποσά που υπολογίζει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών ανέρχονται στα 6,45 δισ. ευρώ. Για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης απομένουν ακόμα 340.000 δηλώσεις. Αυτές θα έχουν εκκαθαρισθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και οι υπόχρεοι θα πληρώσουν την πρώτη δόση που τους αναλογεί στα τέλη του Οκτωβρίου. Οι τελευταίοι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο συνολικά σε πέντε δόσεις, με την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου. Βέβαια, αρκετοί φορολογούμενοι δηλώνουν αδυναμία πληρωμής του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα και ζητούν από τους εφόρους περισσότερες δόσεις. Συγκεκριμένα, περίπου 460.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν μόνο ένα μικρό ποσό έναντι της δόσης, ενώ περίπου 450.000 φορολογούμενοι δήλωσαν καθολική αδυναμία πληρωμής.
ΠΗΓΗ: real.gr