Το Grexit μπορεί να έχει φύγει από την επικαιρότητα αλλά δεν έχει φύγει από το τραπέζι και δεν θα φύγει αν δεν επιστρέψουμε με ασφάλεια στις αγορές σημειώνει ο Νότης Μηταράκης.
Ο βουλευτής της Ν.Δ και σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις το Φθινόπωρο και δηλώνει ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: Να παραμείνει στην εξουσία όσο το δυνατό περισσότερο και ανεξάρτητα από την πίεση που προκαλούν τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο κόσμος, βέβαια, θα γίνεται φτωχότερος, θα νιώθει όλο και περισσότερο ανασφάλεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με το Brexit ο κ. Μηταράκης εκτιμά ότι το κόστος για την Ελλάδα δεν θα είναι τόσο μεγάλο όσο για την Ολλανδία, την Ιρλανδία και την Κύπρο, που έχουν στενούς οικονομικούς δεσμούς αλλά υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να δούμε με πολύ μεγάλη προσοχή. Η Ελλάδα δέχεται κάθε καλοκαίρι περίπου 2 εκατ. Αγγλους τουρίστες, με έναν μέσο όρο 9 διανυκτερεύσεων. Για το 2016 τα πακέτα έχουν κλείσει. Το 2017 τι θα γίνει; Επίσης, οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν σε ετήσια βάση τα 2,5 δισ. ευρώ. Είναι κυρίως τρόφιμα, φρέσκα και τυποποιημένα. Η υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ και του δολαρίου θα τα καταστήσει αυτόματα ακριβότερα.
Έχοντας εργαστεί στο παρελθόν στο Λονδίνο στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ο κ. Μηταράκης εκτιμά ότι «οι επιπτώσεις του Brexit θα είναι πιο έντονα αισθητές στο Ηνωμένο Βασίλειο απ’ ό,τι στις ευρωπαϊκές χώρες». Αναφερόμενος στην επίθεσή του στην εφημερίδα “Αυγή” επιμένει ότι υπάρχει «πολιτικό και ηθικό θέμα». Οπως αναφέρει «ο ΣΥΡΙΖΑ υπέκλεψε την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα του ήθους και της διαφάνειας. Και εδώ προκύπτει ότι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους του κομματικού οργάνου, ένας συνεταίρος του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Αυγής) είναι «αγνώστου καταγωγής και προελεύσεως».
Είχαμε χρέος να το αναδείξουμε, αφού αυτό ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής και το υλικό προέκυψε από τα έγγραφα που ζήτησε η ίδια η Επιτροπή από τις τράπεζες. Επίσης, μην ξεχνάτε, άλλωστε, και την πρόσφατη μεθόδευση της κυβέρνησης να αλλάξει τη ρητή και καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε off shore εταιρείες που είχαν νομοθετήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα σε ένα απλό ερώτημα: Ποιο φυσικό πρόσωπο βρίσκεται πίσω από την offshore εταιρεία της «Αυγής»; Αν υπάρχουν και νομικά ζητήματα αυτό θα φανεί στη συνέχεια.»
Μιλά, τέλος, για το οικονομικό κόστος του προσφυγικού στο νησί που εκλέγεται, τη Χίο, και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν εγγυάται την ασφάλεια ούτε των προσφύγων ούτε των κατοίκων. Ειδικότερα, υπογραμμίζει: «οι μεγαλύτερες είναι στον τουρισμό. Η μείωση των αφίξεων έχει ξεπεράσει το 60% σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Πριν από λίγες ημέρες επισκέφθηκε το νησί μας ο αρμόδιος υπουργός για τη μετανάστευση. Ανέλαβε μια γενική δέσμευση ότι θα δώσει στον Δήμο 200.000 ευρώ, έκανε και μερικές νουθεσίες για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και αποχώρησε… Αναρωτιέμαι αν αυτός είναι ο ρόλος του κράτους…
Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια ούτε των προσφύγων ούτε των κατοίκων της Χίου. Οι διαδικασίες εξέτασης του ασύλου κινούνται εξαιρετικά αργά. Είχαν πει ότι θα παραμένουν στη Χίο για 72 ώρες και καταλήξαμε να φιλοξενούνται μόνιμα 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Δομές δεν υπάρχουν, και πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της κρατικής ανυπαρξίας. Πρέπει άμεσα να βρεθούν οι κατάλληλες δομές εκτός Χίου για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.»