Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια στα ΜΜΕ και τα κόμματα, κος Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ” με το δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Για τα δάνεια των ΜΜΕ
Σ.ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Το ίδιο το ερώτημα σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής είναι αν τα δάνεια τα οποία δόθηκαν στα ΜΜΕ δόθηκαν με βάση τους κανόνες των τραπεζών με τους ίδιους κανόνες με τους οποίους δόθηκαν και στην υπόλοιπη επιχειρηματική κοινότητα. Δεν είναι λοιπόν αρνητικό ή κακό ή καταδικαστέο αν δόθηκε ένα δάνειο το ερώτημα που προκύπτει είναι αν δόθηκε με τους ίδιους κανόνες με τους οποίους δόθηκαν ή δεν δόθηκαν δάνεια στους υπόλοιπους επαγγελματίες ή ακόμα και στα στεγαστικά δάνεια και αν αυτό έγινε κατά παράβαση των κανόνων της τράπεζας ή γενικότερα της ελληνικής πολιτείας και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη ή αν έχει κάποιος ήδη αναλάβει την ευθύνη για αυτές τις παραβάσεις και παραβιάσεις.
Εμείς μέχρι στιγμής έχουμε αποτυπώσει την κατάσταση με βάση όλο το έγγραφο υλικό το οποίο έχει έρθει στη Βουλή και είναι τεράστιο και μόνο με την πρώτη κατάθεση μάρτυρα που έγινε την προηγούμενη Τρίτη που ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας. Τις επόμενες ημέρες θα εξεταστούν ως μάρτυρες, αύριο ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank , την επόμενη Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς και την επόμενη Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank. Όταν ολοκληρωθεί και η δημόσια εξέταση των μαρτύρων θα μπορούσαμε ίσως να σας δώσουμε κάποια στοιχεία συνολικής εικόνας και του ύψους των δανείων αλλά και των παραβάσεων, παραβιάσεων που ήδη σε ένα βαθμό έχουν προκύψει από τη δημόσια εξέταση.
Ο κ. Φραγκιαδάκης έχει ανακοινώσει ότι το ύψος των δανείων που έχει η Εθνική τράπεζα προς τα ΜΜΕ ανέρχεται στα 430 εκ. από αυτά οι καλυμμένοι κίνδυνοι είναι περίπου στο 1/3 και οι προβλέψεις οι οποίες έχουν ήδη εγγραφεί είναι 227 εκ. Οι προβλέψεις είναι, ας το πούμε έτσι, οι επισφάλειες.
Να κάνω ένα δεύτερο διαχωρισμό, η συζήτηση που κάνουμε δεν αφορά την ασφάλεια από εδώ και μπρος των τραπεζών γιατί αυτές οι προβλέψεις, αυτές δηλαδή οι πιθανές μη καλύψεις δανείων, έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό που κάναμε ως ελληνική πολιτεία και στην ανακεφαλαιοποίηση. Δηλαδή από τη μια μεριά μεν οι τράπεζες είναι σταθερές από την άλλη όμως προκύπτει το ερώτημα ότι η ελληνική κοινωνία κάλυψε σε ένα ποσοστό και αυτές τις επισφάλειες και αυτές τις αδυναμίες και αυτές τις καθυστερήσεις.
Είναι η πρώτη φορά που η Βουλή έχει στα χέρια της φακέλους και πορίσματα και της Τράπεζας της Ελλάδος και του οικονομικού εισαγγελέα.
ΔΗΜ: Σας βοήθησε επαρκώς η Τράπεζα της Ελλάδος γιατί διατυπώθηκαν υπαινιγμοί από τον κ. Παππά;
Σ.ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δεν θα ήθελα να μπω σε αυτή τη συζήτηση αυτή τη στιγμή. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε ως εξεταστική λάβει υλικό από την Τράπεζα της Ελλάδος όμως συμπληρώνουμε την ανάγνωση και την αναγνώριση του θέματος και από τις δικογραφίες που μας έστειλαν οι Εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος αλλά και από την εξέταση των συμβάσεων των τραπεζών. Θα ήθελα στο τέλος να σας πω την αξιολόγηση γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ένας από τους φορείς που θα κληθεί στην Επιτροπή.
Σ.ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σε αντίθεση με τα συνήθη επιχειρηματικά και προσωπικά δάνεια οι προσωπικές και οι εμπράγματες εγγυήσεις στην περίπτωση των δανείων των ΜΜΕ είναι πάρα πολύ χαμηλές. Να το πω απλά, όταν εσείς και εγώ ή οποιοσδήποτε επαγγελματίας πάρει ένα δάνειο θα του ζητήσουν κάποια εγγύηση που πολλές φορές είναι και η πρώτη κατοικία. Θα βάλει ενέχυρο δηλαδή … στην περίπτωση των ΜΜΕ δεν καλύπτονταν από εμπράγματες εγγυήσεις. Εκτός από τις εμπράγματες εγγυήσεις, που ήταν ένα από τα βασικά θέματα που εξέτασε η Επιτροπή, ένα δεύτερο θέμα που εξετάστηκε είναι αν μέσα από τις αναχρηματοδοτήσεις πρώτον, χρηματοδοτούνται τόκοι, δηλαδή πληρώνονται τόκοι γιατί υπάρχει πρόβλεψη από τη νομοθεσία από το ’07 και νομίζω και οδηγία της Τράπεζας της Ελλάδος να μην πληρώνονται τόκοι και το δεύτερο είναι αν δόθηκαν και νέες χρηματοδοτήσεις που περιέχονταν μες τα δάνεια. Δηλαδή χρωστάει κάποιος, για παράδειγμα, 81 εκ. δίνουν όμως δάνεια 96 εκ. άρα δίνουμε πρακτικά έτσι χρηματοδότηση και στους τόκους που χρωστάει αλλά και νέα χρηματοδότηση. Εδώ λοιπόν υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για ένα σπιράλ καθοδικό μιας σχέσης τραπεζών –ΜΜΕ όπου η δικαιολογία είναι για να μην χρεοκοπήσει το μέσο και χαθούν θέσεις εργασίας δίνουμε νέο δάνειο το οποίο όμως δημιουργεί νέα εξάρτηση τράπεζας –Μέσου και υπάρχει μια συνολική καθοδική πορεία και των δύο όπου μεγαλώνουν οι επισφάλειες για τη τράπεζα και μεγαλώνει ο δανεισμός για το Μέσο. Το μόνο ερώτημα που έμπαινε εδώ είναι το ότι εφόσον στην υπόλοιπη οικονομία οι τράπεζες βάζανε υψηλότερα επιτόκια και ζητάγανε μεγαλύτερες εγγυήσεις γινόταν αυτό προς τους μετόχους των ΜΜΕ; Διότι θα μπορούσε να γίνει αν μπαίναν νέες εγγυήσεις.
Για τον Τηλέτυπο
Σ.ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Υπάρχει μια μεγάλη εκκρεμότητα πράγματι στον Τηλέτυπο όπου εκεί ένα θέμα που απασχόλησε πολύ την επιτροπή ήταν κατά πόσο οι εγγυήσεις μπορεί να είναι η ταινιοθήκη. Δηλαδή αν μπορεί να είναι οι εγγυήσεις το οπτικοακουστικό υλικό που έχει στα αρχεία του αυτό το κανάλι. Θα ήθελα να μην αναφερθώ στα λειτουργούντα γιατίι πολλά από τα λειτουργούντα κανάλια έχουν βάλει εγγύηση τις ταινιοθήκες τους,ι θέλω να σας πω ότι ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στην τραπεζική και μιντιακή αγορά που είχε δημιουργηθεί ήταν αυτό του ALTER όπου εκεί υπήρχε εγγύηση ταινιοθήκης η οποία δεν μπόρεσε να αξιοποιηθεί.
… μπορεί να αξιοποιηθεί εν μέρει από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, δεν λέω να κατασχεθεί αλλά ποιο λόγο έχουν αλλιώς οι εγγυήσεις!
Αυτή η συζήτηση θα γίνει στην εξεταστική, εμείς θα θέλαμε να ζητήσουμε και από τα ΜΜΕ και από την ευρύτερη δημόσια συζήτηση να είναι μια σοβαρή μετρημένη συζήτηση για να βγουν σοβαρά συμπεράσματα χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.
Δεν αμφισβητείται η τραπεζική λειτουργία, αντίθετα νομίζω ότι δομούμε ένα πλέγμα αξιοπιστίας και διαφάνειας. Το μήνυμα που στέλνει η ελληνική Βουλή είναι ότι αυτός ο κανόνας ισοτιμίας και διαφάνειας, ο κανόνας δικαίου που θέλουμε να έχουμε για τα παιδιά μας και θέλουμε να τον κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές πρέπει να επανέλθει και σε αυτή τη σχέση, τη σχέση των ΜΜΕ, του πολιτικού συστήματος και των τραπεζών.
Για τα δάνεια που δόθηκαν το 2014 στα ΜΜΕ
Σ.ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Πράγματι υπήρχε στην Επιτροπή μια παρουσίαση αρκετών αναχρηματοδοτήσεων και αναδιαρθρώσεων αλλά και ομολογιακών δανείων όπου πλέον συμμετείχαν σχεδόν όλες οι τράπεζες την περίοδο ’14-’15. Υπήρχαν πολλές ερωτήσεις που αφορούσαν την περίοδο λίγο μπρος και λίγο πίσω από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Το θέμα πάντως των προσωπικών εγγυήσεων από τους μετόχους αλλά και τις άρσεις του ενεχύρου, δηλαδή της απελευθέρωσης των εγγυήσεων με άλλη πράξη της τράπεζας, είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Να το πω απλά καταθέτεται μια εγγύηση, μπορεί να είναι χρηματική ή εμπράγματη, ένα ακίνητο, άρα λοιπόν το δάνειο είναι καλώς καμωμένο μετά όμως από ένα εξάμηνο ξαφνικά αίρεται η εγγύηση αυτή άρα απελευθερώνεται το δικαίωμα του δανειολήπτη να έχει ελεύθερο αυτό το περιουσιακό στοιχείο ή τα λεφτά άρα απασφαλίζεται η εγγύηση της τράπεζας. Αυτό είναι ένας έμμεσος τρόπος δημιουργίας ακάλυπτης δανειοδότησης. Υπήρχε ερώτηση της κας Καβαδία που αφορούσε τον όμιλό του κ. Αλαφούζου όσον αφορά την τοποθέτηση προσωπικής εγγύησης.
ΔΗΜ: Θεωρείται νόμιμο αυτό, νομότυπο; Είναι σωστό; Πως αξιολογήθηκε;
Σ.ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να το κρίνει η Επιτροπή όταν κάνει το πόρισμά της.
ΔΗΜ: Ρωτήσατε αν θα δοθεί τραπεζική ενημερότητα σε όσους μετόχους ΜΜΕ τη ζητήσουν για να καταθέσουν αίτηση στο διαγωνισμό αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών με βάση όλα αυτά τα στοιχεία περί της αδειοδότησής τους της ακάλυπτης ή ενδεχομένως χωρίς προσωπικές εγγυήσεις. Αυτό γιατί το ρωτήσατε είχατε κάτι κατά νου;
Σ.ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Καταρχήν επιλέξαμε όλοι οι βουλευτές που ανήκουμε στην Εξεταστική, εφόσον προέκυψε από ομόφωνη απόφαση της Βουλής πρώτον όλες οι συνεδριάσεις να είναι στο τηλεοπτικό δίκτυο της Βουλής για να μην υπάρχει καμία πρόθεση κάποιου να βγάλει διαρροές, να προσβάλει την όλη συζήτηση και το δεύτερο είναι ότι δεν έχει και αμοιβή η Επιτροπή αυτή γιατί θέλει να κάνει πολλές συνεδριάσεις και να μην μπει καμία συζήτηση ότι όλο αυτό συνδέεται με την αμοιβή των βουλευτών.
Όσον αφορά το θέμα της ενημερότητας των καναλιών, όταν μετά από 5 ώρες συζήτηση διαπίστωσα ότι όλη η συζήτηση αφορά σε αναχρηματοδοτήσεις, αναδιαρθρώσεις δανείων που καθυστερούν ακόμα και τους τόκους και τους δίνουνε νέο δάνειο για να καλυφθούνε, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας και της απώλειας θέσεων εργασίας γιατί έμπαινε αυτό ως επιχείρημα, αυτό που αναρωτήθηκα ήταν τελικά μήπως γίνουν κάποιες αναδιαρθρώσεις δανείων τελευταία στιγμή οπότε προκύπτουν όλοι ότι είναι ενήμεροι. Γιατί μπορεί να έρθει η τράπεζα γα το δάνειο του σπιτιού σας για παράδειγμα, να σας κάνει μια ρύθμιση και την επόμενη μέρα να είστε τυπικά εντάξει, από κόκκινος να είστε πράσινος σαν δάνειο. Μήπως χρησιμοποιηθεί κανένα τέτοιο εργαλείο και δοθούν μέσα σε μια μέρα ενημερότητες τραπεζικές ότι όλοι είναι τραπεζικά καλά και ταχτοποιημένα και έχουμε πάλι «φούσκες τραπεζικές» στο τηλεοπτικό περιβάλλον; Γιατί ο διαγωνισμός ήταν κοντά όταν έκανα εγώ αυτή την ερώτηση. Το αισθάνθηκα ως κοινή γνώμη να κάνω αυτό το ερώτημα, επειδή ακούγαμε για πέντε ώρες περιπτώσεις που είχαμε μια εξαίρεση, που είχαμε μια αναδιάρθρωση, που είχαμε μια παράταση. Εν πάση περιπτώσει η Επιτροπή θα κρίνει στο τέλος, στο πόρισμά της, τι έγινε οπότε ήταν μια ερώτηση απλή. Μπορεί κάποιος ο οποίος αναδιαρθρώνει τα δάνειά του ανά ένα χρόνο χωρίς να καλύπτει τις υποχρεώσεις να θεωρείται τραπεζικά ενήμερος; Η απάντηση του κ.Φραγκιαδάκη ήταν ότι δεν θα δεχτούν αναδιαρθρώσεις που θα γίνουν προ της έκδοσης της ενημερότητας και θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα της τράπεζας. Νομίζω ότι ήταν μια απάντηση την οποία οφείλει να τη δίνει ο διευθύνων σύμβουλος σε κάθε περίπτωση γιατί αυτό είναι και το καθήκον…
Σ.ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σχεδιάζουμε ο Ιούλιος να είναι ένας πολύ πυκνός μήνας, θέλουμε να δούμε τουλάχιστον δέκα σημαντικά πρόσωπα που είχαν συμμετοχή και γνωρίζουν τι ακριβώς γινόταν σε αυτό το τρίγωνο των σχέσεων τραπεζών-κομμάτων- ΜΜΕ διότι έχουμε και το δανεισμό των κομμάτων σε εκκρεμότητα και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα όπου και εδώ προέκυψαν ζητήματα όταν κάποια δάνεια δεν είναι ενήμερα, δεν πληρώνονται δηλαδή και δεν έχουν και εγγυήσεις. Θα μου επιτρέψετε όμως τα συμπεράσματα στο τέλος του Ιουλίου.
Δεν θα σταματήσουμε, θα είμαστε παρόντες στη Βουλή όπως ο ελληνικός λαός μας έστειλε.