Αβεβαιότητα και ανησυχία είναι οι λέξεις που αποδίδουν με τη μεγαλύτερη ακρίβεια την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στους Ελληνες της Μεγάλης Βρετανίας, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης εβδομάδας.
Η ετυμηγορία του βρετανικού λαού καθιερώθηκε στο λεξιλόγιο όλης της υφηλίου ως «Brexit» και προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα, από την πολιτική της χώρας μέχρι την κοινωνία του Νησιού και την παγκόσμια οικονομία. Ανάμεσα σε εκείνους που επηρεάζονται μεσοπρόθεσμα είναι οι Ελληνες που σπουδάζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από το 2014, ο αριθμός τους κυμαίνεται κοντά στους 52.000, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί δραστικά λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών στην Ελλάδα όσον αφορά την αγορά εργασίας και το φορολογικό καθεστώς. Συγκεκριμένα, μόνο το 2015 περισσότεροι από 10.500 Ελληνες έλαβαν Εθνικό Αριθμό Ασφάλισης, τον βρετανικό ΑΜΚΑ, χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούσαν να εργαστούν. Η επικείμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή του Brexit επηρεάζει και τις εργασιακές σχέσεις των Ελλήνων με τις βρετανικές εταιρείες, αφού οι εργαζόμενοι πλέον θα διαχωρίζονται σε Βρετανούς και μη.
Τα πράγματα για τους Ελληνες εργαζομένους στη Μεγάλη Βρετανία πλέον είναι χειρότερα, αλλά και περίπλοκα εξαιτίας του Brexit. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρκετά πιθανό να τους μετατρέψει σε «εργαζομένους β’ κατηγορίας», στην περίπτωση που για την πρόσληψή τους θα υπάρχουν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, όπως για παράδειγμα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, μορφωτικό επίπεδο κ.λπ., αλλά θα απαιτείται και βίζα, η οποία θα τους χορηγείται με μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες μέχρι και την τελική αδειοδότηση για εργασία στη Βρετανία.
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ
Παράλληλα, οι ίδιοι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απίθανο ότι θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις παροχές του κοινωνικού κράτους και ειδικότερα στα επιδόματα. Ακόμη, θα έχουν λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους Βρετανούς. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι η βίζα να καταστεί υποχρεωτική για τους 1,6 εκατ. αλλοδαπούς εργαζομένους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (Social Market Foundation), το 88% των ξένων που απασχολούνται σήμερα στη Βρετανία δεν θα πληροί τα κριτήρια γι’ αυτή την άδεια εργασίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συνθήκες εργασίας είναι λιγότερο ευνοϊκές για τους νέους μετανάστες από την Ελλάδα και την Ε.Ε. Τρανταχτό παράδειγμα το γεγονός ότι δεν δικαιούνται το τρίμηνο επίδομα ανεργίας μέχρι να βρουν νέα εργασία. Παρ’ όλα αυτά, εάν δεν έχουν βρει δουλειά μέσα σε ένα εξάμηνο, είναι αναγκασμένοι να αποχωρήσουν από τη χώρα. Με τα παραπάνω δεδομένα, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, όχι μόνο για κάθε Ελληνα που θα αναζητήσει εργασία, αλλά και για κάθε Ευρωπαίο πολίτη.
Η ίδια αβεβαιότητα υπάρχει και στους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορεί τα πρώτα 24ωρα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να εκδόθηκαν καθησυχαστικές ανακοινώσεις, που ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, ωστόσο η ανησυχία συνεχίζει να υφίσταται.
ΕΥΡΩ-ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, δε, αφορά τους φοιτητές και τους ερευνητές που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία τίθενται εν αμφιβόλω και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τι μέλλει γενέσθαι με αυτά. Το πεδίο γίνεται ακόμα πιο ασαφές αναφορικά με τα δίδακτρα, καθώς το καθεστώς που καλύπτει τους Ελληνες φοιτητές αλλάζει και αυτοί θεωρούνται πλέον «international students».
Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» μίλησαν με Ελληνες που ζουν και εργάζονται ή σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία για το κλίμα που επικρατεί στο Λονδίνο, όπου χτυπάει η καρδιά της οικονομίας και βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων. Παράλληλα, μας μετέφεραν τις ανησυχίες που υπάρχουν σε μια γενιά η οποία επέλεξε συνειδητά να πάρει τον δρόμο της μετανάστευσης, αφού το μέλλον στη χώρα μας χαρακτηρίζεται με τον πιο επιεική τρόπο ζοφερό.
Γιάννης Αμούτζας
Χρηματοοικονομικός αναλυτής
Απροθυμία για τα πρότζεκτ
«Καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι τόσο η Μεγάλη Βρετανία όσο και η Ευρώπη δεν θα είναι ίδιες μετά τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης. Υπάρχει διάχυτη ανησυχία στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, με τους επενδυτές να σπεύδουν να ζητούν αναλύσεις για την έκθεση των επενδύσεών τους στη βρετανική αγορά, αλλά και για το ρίσκο που τις συνοδεύει. Υπάρχει επίσης έντονη απροθυμία να συνεχιστούν όσα projects έχουν στο επίκεντρο τη Βρετανία. Τα αναπάντητα ερωτήματα που απασχολούν τους συναδέλφους αφορούν στις διαδικασίες για την άδεια παραμονής, στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, στην ευκολία πρόσβασης στην απασχόληση, αλλά και στις προοπτικές εξέλιξης. Ολες, ωστόσο, οι συζητήσεις καταλήγουν στην αδυναμία να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις, με αποτέλεσμα να πρυτανεύει η υπομονή. Εν αναμονή, λοιπόν, των εξελίξεων προκειμένου να αξιολογήσουμε τα δεδομένα σε μια πιο στέρεη βάση».
Μιχάλης Ντιναλέξης
Πολιτικός μηχανικός
Αβεβαιότητα και ακυρώσεις
«Τον διχασμό που προκαλούν τα δημοψηφίσματα τον είχαμε ζήσει ως Ελληνες. Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου όμως η πόλωση οξύνεται μετά το δημοψήφισμα. Στελέχη πολυεθνικών και ακαδημαϊκοί με τους οποίους συναναστρέφομαι είναι πολύ εκνευρισμένοι για τους ανθρώπους “χωρίς κρίση” που ψήφισαν Brexit. Τα εν ενεργεία συμβόλαια δεν τίθενται εν αμφιβόλω, όμως οι πελάτες μας προέρχονται από την Ε.Ε. και υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον. Παράλληλα, τρία προγραμματισμένα projects επενδύσεων (από Ελληνες) στα οποία συμμετείχα ακυρώθηκαν. Μεγάλη είναι όμως και η αβεβαιότητα των Ελλήνων φοιτητών, οι οποίοι δεν γνωρίζουν αν σε δύο χρόνια θα αναθεωρηθεί η κατηγορία τους από home σε international students, με επακόλουθο τον υπερδιπλασιασμό των διδάκτρων. Μετά από έξι χρόνια που ζω στη Βρετανία, το μέλλον είναι δυσοίωνο».
Αλέξανδρος Ονουφριάδης
Μεταδιδακτορ. ερευνητής Γενετικής
Κίνδυνος στα πανεπιστήμια
«Υπάρχει έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, στον απόηχο του δημοψηφίσματος. Πολλά ερευνητικά προγράμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο ηγετικός ρόλος που έχει σε παγκόσμιο επίπεδο η Μεγάλη Βρετανία κινδυνεύει να χαθεί, αφού πολλοί νέοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί από όλη την Ευρώπη εργάζονται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, το κόστος των σπουδών στα βρετανικά πανεπιστήμια κινδυνεύει να αυξηθεί κατακόρυφα για τους Ευρωπαίους πολίτες. Αυτό το γεγονός θα καταστήσει τα βρετανικά πανεπιστήμια λιγότερο ελκυστικά για τους Ευρωπαίους, δημιουργώντας πιθανόν μια τρύπα στον προϋπολογισμό τους. Αρκετά πανεπιστήμια έχουν ήδη αρχίσει να επικοινωνούν με τους φοιτητές και το ερευνητικό προσωπικό τους, καθησυχάζοντάς τους ότι οποιεσδήποτε αλλαγές θα γίνουν τουλάχιστον μετά από δύο έτη».
Ελενα Ποιμενίδου
Ιδιωτική υπάλληλος
Εκπληξη και διαβεβαιώσεις
«Εργάζομαι σε μια πολυεθνική εταιρεία, που απασχολεί εκατοντάδες υπαλλήλους στα γραφεία της Μεγάλης Βρετανίας. Από αυτούς, οι περισσότεροι καταγόμαστε από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Η δυσαρέσκεια και η έκπληξη των συναδέλφων μου την Παρασκευή το πρωί ήταν έκδηλες, καθώς τόσο οι συζητήσεις των προηγούμενων ημερών όσο και το κλίμα της προ του δημοψηφίσματος περιόδου στο Λονδίνο ήταν υπέρ του Bremain. Η διεύθυνση της εταιρείας έσπευσε να μας καθησυχάσει πως δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή για όσους εργαζόμαστε στην Αγγλία, ωστόσο ο απόηχος των γεγονότων μάς αφήνει φανερά ανήσυχους για το μέλλον μας».
Θοδωρής Σπαθόπουλος
Μηχανικός
Σταθερότητα στη… Φυσική
«Η προτροπή για πολιτική ουδετερότητα στο γραφείο ίσως να έκανε την ημέρα του δημοψηφίσματος να κυλήσει πιο σιωπηλά από όσο άρμοζε. Η επομένη όμως φρόντισε να καλύψει αυτό το σιωπηλό κενό. Τα πολλαπλά e-mails από τη διεύθυνση προσπάθησαν να προλάβουν και να καθησυχάσουν τα πηγαδάκια μπροστά από την τηλεόραση που πρόβαλλε live τις εξελίξεις, πολιτικές ερμηνείες και εκλογικά στατιστικά. Η προτροπή για ψυχραιμία και η επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν άμεσες (!) συνέπειες στο καθεστώς της εργασιακής μας καθημερινότητας κατάφεραν μεν να στείλουν τις πρώτες ανήσυχες σκέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού, αλλά όχι να τις διαγράψουν. Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραφε και ένα από τα πολλά e-mails, “οι νόμοι ενός κράτους μπορεί να αλλάξουν, αλλά οι νόμοι της Φυσικής παραμένουν σταθεροί και, ως μηχανικοί, θα πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στους ίδιους ρυθμούς μέχρι νεωτέρας”».
Κωνσταντίνα Ρόιδου
Χρηματοοικονομικη ελεγκτής
Ο φόβος οδηγεί στα άκρα
«Είναι ίσως η πρώτη φορά που ένα πολιτικό ζήτημα γίνεται τόσο καθημερινό θέμα συζήτησης. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από την αγωνία και τις σκέψεις του καθενός. Το πιο έντονο και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έκρηξη μιας συναδέλφου, η οποία ένιωσε “ξένη” σε μια χώρα που σεβάστηκε και που επί μία δεκαετία πλήρωνε τους φόρους της, μεγάλωσε τα παιδιά της και ένιωθε σπίτι της, το Ηνωμένο Βασίλειο. Οταν οι ακραίες φωνές ζητούν απομόνωση, τότε ο φόβος των μεταναστών που αισθάνονται ξένο σώμα είναι μοιραίο να οδηγήσει σε ακραίες σκέψεις. Ελπίζοντας ότι μπορεί να μην επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια τελικά, αναμένουμε τις εξελίξεις».
Βασίλης Βιτανόπουλος
Ηλεκτρολόγος μηχανικός
Να… μαζεύουμε τα πράγματά μας
«Η επόμενη μέρα μάς βρήκε όλους λίγο μουδιασμένους. Ισως γιατί δεν περιμέναμε αυτό το αποτέλεσμα ή ίσως γιατί, ακόμα και τώρα, πιστεύουμε ότι μία από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ε.Ε. δεν μπορεί να βγει από αυτήν. Βέβαια, το κοινό αστείο μεταξύ Ευρωπαίων συναδέλφων ήταν να ξεκινήσαμε να μαζεύουμε τα πράγματά μας. Η πραγματικότητα ωστόσο στην εταιρεία είναι διαφορετική. Ως εταιρεία με παγκόσμια παρουσία -και νοοτροπία-, βασίζει τη στελέχωσή της σε υπαλλήλους από όλο τον κόσμο. Οπότε προσωπικά δεν συνάντησα κάποια διαφορετική αντιμετώπιση και ίσως αυτός να είναι και ο κανόνας στο Λονδίνο, όπου οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι ανέρχονται στο 1.000.000. Προφανώς, πολλά ερωτήματα όπως τα κριτήρια παραμονής των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο και το status αυτών σε σχέση με αυτό των Βρετανών εργαζομένων θα μας απασχολήσουν στο εγγύς μέλλον».
Στέφανος Ιωάννου
Φοιτητής Οικονομικών
Βίζα για να πάμε στην Ελλάδα
«Το Brexit επηρεάζει σημαντικά τις σπουδές μου, γιατί ως φοιτητής στο πανεπιστήμιο παίρνω ευρωπαϊκό φοιτητικό δάνειο. Η αποσκίρτηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. θα έχει ως αποτέλεσμα το δάνειο αυτό να σταματήσει να χορηγείται σε μας, τους φοιτητές. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αποπεράτωση των σπουδών μου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από την περασμένη Πέμπτη υπάρχει ένα ψυχρό κλίμα στο Λονδίνο, αλλά και γενικότερα στη Βρετανία. Εμείς που έχουμε ελληνική καταγωγή νιώθουμε ότι δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι στη χώρα αυτή, έστω κι αν έχουμε γεννηθεί εδώ. Η εμφάνιση, το όνομα και το επίθετό μας είναι πράγματα που δεν μπορούμε να κρύψουμε. Κατ’ αρχάς, οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων θα μειωθούν και οι τιμές τους θα αυξηθούν. Οσοι έχουμε αγγλικό διαβατήριο θα χρειαζόμαστε βίζα για να επισκεφτούμε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά πολύ περισσότερο την Ελλάδα».
Πηγή:parapolitika.gr