Την κατά μέτωπο αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Τσίπρα για τα πεπραγμένα του περσικού πρώτου 6μήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει επιλέξει η ΝΔ, με τη Συγγρού εδώ και περίπου μια εβδομάδα να αξιοποιεί την παραμικρή αφορμή για να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό και το Μαξίμου για το αν υπήρξε «plan x».
Η τακτική αυτή της ηγετικής ομάδας της ΝΔ έχει ένα διπλό στόχο. Αφενός μεν να παρεμποδίσει το Μαξίμου να διαμορφώσει ανενόχλητο την πολιτική ατζέντα γύρω τις θεσμικές αλλαγές που προωθεί (εκλογικός νόμος, διαγωνισμός για τις άδειες των τηλεοπτικών ΜΜΕ, συνταγματική αναθεώρηση), αφετέρου δε να πολώσει υπέρμετρα το κλίμα με την κυβέρνηση για να αντιπαρέλθει τις δύσκολες εσωκομματικές ισορροπίες που υπάρχουν στο γαλάζιο στρατόπεδο και εκφράζονται ιδιαίτερα στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στη ΝΔ για πλευρές της συνταγματικής αναθεώρησης όπως η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.
Καθημερινές είναι πλέον οι παρεμβάσεις του εκπροσώπου και του γραφείου τύπου της ΝΔ για τα όσα δηλώνουν οι Γιάνης Βαρουφάκης και Τζ. Γκάλμπρεϊθ και δεν είναι τυχαίο ότι η Συγγρού επενδύει πολλά σ’ αυτή τη συζήτηση την οποία επέμεινε και κατάφερε να φέρει στη βουλή με το αίτημα της εξεταστικής επιτροπής με περίπου μια εβδομάδα διαφορά από τη μέρα που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος στον οποίο αντίστοιχα έχει επενδύσει πολλά ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα όμως ο κ. Μητσοτάκης εφαρμόζει την ίδια αντιπολιτευτική τακτική του σκληρού ροκ έχοντας το βλέμμα και στα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της ΝΔ όπου το τελευταίο διάστημα υπάρχει αναζωπύρωση ζυμώσεων και κινητικότητας μεταξύ των διαφόρων γαλάζιων ομάδων. Το ίδιο είχε κάνει άλλωστε ο πρόεδρος της ΝΔ οδεύοντας προς το συνέδριο του κόμματος όπου στις παραμονές του συνεδρίου της ΝΔ έριξε το σύνθημα «φύγετε» ζητώντας πρόωρες εκλογές.
Σ’ αυτό το πλαίσιο η Συγγρού προσδοκά μέσω της όξυνσης της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για την οικονομία να συγκρατήσει διαφορετικές φωνές και κυρίως κινήσεις που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν όταν ανοίξει και επίσημα η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος με αιχμή τον τρόπο εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας.
Μάλιστα προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή όπου συζήτησαν γύρω από το σύνολο των εξελίξεων και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ φαίνεται να υπάρχει σύμπτωση απόψεων γύρω από την επίσημη θέση της ΝΔ κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου, δεν είναι σαφές τι ακριβώς συζητήθηκε γύρω το θέμα της αναθεώρησης του συντάγματος.