Μια εικόνα χίλιες λέξεις λένε οι Κινέζοι. Μόλις το πρωί της Δευτέρας, ένα εξάμηνο μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, συνέβη η εξής σημειολογική κίνηση: Στον απόηχο των παρασκηνιακών παραπόνων του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η ηγεσία της Ν.Δ. αποφάσισε να…αναστηλώσει την φωτογραφία του, η οποία είχε αποκαθηλωθεί και να τοποθετηθεί δίπλα στις φωτογραφίες των πρώην προέδρων του κόμματος.
Και μόνο αυτή η κίνηση εκλαμβάνεται, όπως μεταδίδεται από ανώτερες κομματικές πηγές, ως μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς το μεσημέρι της Τρίτης έγινε γνωστό ότι κανονίστηκε συνάντηση συνάντηση των Κυρ. Μητσοτάκη και Βαγγ. Μεϊμαράκη, σε μια προσπάθεια να κλείσει ένα μέτωπο που είναι πάρα πολλούς μήνες ανοικτό.
Το ραντεβού των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 12:30 στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή.
Η στόχευση Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. βλέποντας επί της ουσίας, ότι υπάρχει ένα τρίγωνο, Συγγρού (όπου και τα γραφεία της Ν.Δ. έως τον Αύγουστο, διότι μετακομίζουν στο Μοσχάτο), Προεδρία της Δημοκρατίας (όπου βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος που είναι σε ανοικτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου) και Παναγή Κυριακού (όπου και το γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή), επιχειρεί να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα.
Η κυοφορούμενη ζύμωση και οι συζητήσεις που γίνονται για επικείμενη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη συνδέεται άμεσα με την χθεσινή αποκάλυψη του thetoc.gr για την προ ημερών κατ’ ιδίαν συνομιλία του πρώην προέδρου της Ν.Δ. με τον Κ.Καραμανλή, με τον οποίο συζήτησαν όλες τις εξελίξεις, αλλά και τα εσωκομματικά.
Εκεί φαίνεται ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο η στάση του πρώην Πρωθυπουργού που ζήτησε να υπάρχει νηνεμία στο εσωτερικό της Ν.Δ. και να μην δίνεται λαβή για εντάσεις, ενώ παρασκηνιακά φέρεται να διαδραμάτισε ρόλο «γεφυροποιού» και η Ντόρα Μπακογιάννη που συνομίλησε αρκετά με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη.
Μένει να ευοδωθούν οι επαφές και να γίνει η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη και Βαγγ. Μεϊμαράκη, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενόψει της φθινοπωρινής του αντεπίθεσης προς την κυβέρνηση θέλει να μεταδίδεται η εικόνα ενότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Βέβαια, και αυτό είναι ένα δύσκολο στοίχημα, καθώς και ο εκλογικός νόμος και η συζήτηση για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας θα δοκιμάσει τις αντοχές της Κ.Ο. ειδικά οι διατάξεις που αφορούν τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα.
Ήδη, έχουν σημειωθεί οι πρώτες διαφοροποιήσεις που προέρχονται από το καραμανλικό στρατόπεδο με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη να εκφράζει την άποψη ότι πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από το λαό.
Αυτό πιστεύει και ο Κ. Καραμανλής, αλλά και ο Πρ. Παυλόπουλος και σε αυτή τη γραμμή είναι και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που επενδύει στην εσωκομματική αναταραχή της Ν.Δ., κάνοντας ότι είναι δυνατόν να αναδεικνύει τις διαφορετικές γραμμές που υπάρχουν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε αυτό το πολιτικό τρίγωνο που δεν είναι ισοσκελές με ότι αυτό σημαίνει, η Συγγρού «βλέπει» οι άλλες δυο πλευρές, δηλ. Παναγ. Κυριακού και Προεδρικό Μέγαρο να έχουν, όπως φαίνεται από τις απόψεις που εκφράζουν στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής, μια νοητή ευθεία γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου.