Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 1989. Ώρα 15:00.
Σε μια μαύρη οθόνη πέφτει το πρώτο σήμα του σταθμού. Πολύχρωμο, χαρούμενο, ένα κανάλι πολλά υποσχόμενο άνοιγε τις βαριές πόρτες στα πλατό του.
Ο Γενικός Διευθυντής του καναλιού, Νίκος Σκουλάς, μπροστά από την κάμερα, σαν σωστός οικοδεσπότης άνοιξε την πόστα του «σπιτιο9ύ» του και μας σύστησε την υπόλοιπη οικογένεια του Mega…
Την ίδια μέρα, στην ίδια συνχνότητα, στις 18:00.
Ο χάρτης της Ελλάδος με το ροζ χρώμα να κυριαρχεί στη φράση «ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ» και το πρώτο δελτίο ειδήσεων της ημέρας αλλά και του σταθμού ξεκινά με τη σημερινή βουλευτή του ΚΚΕ και γνωστή δημοσιογράφο, Λιάνα Κανέλλη, στη θέση της παρουσιάστριας και πολιτικό σχολιαστή, τον Γιάννη Πρετεντέρη.
Τον χάρτη τον «κατέκτησε» αφού από μια άκρη ως την άλλη της χώρας σύντομα άκουσαν, γνώρισαν, συντονίστηκαν και τελικά αγάπησαν το Mega Channel. Βέβαια – από ό, τι φάνηκε χρόνια αργότερα – το ροζ δεν ήταν το σωστό χρώμα του καναλιού…
Το δελτίο, εκτός από την επικαιρότητα της ημέρας, προβλήθηκε και βίντεο με γνωστές ηθοποιούς (Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μιμή Ντενίση, Νόνικα Γαληνέα, Άννα Φόνσου, Ξένια Καλογεροπούλου και Πέγκυ Σταθακοπούλου) να δίνουν τις δικές τους ευχές στο νέο τηλεοπτικό σταθμό.
Την επόμενη μέρα, οι κριτικές των εφημερίδων ήταν διθυραμβικές. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έκανε λόγο για έναν πρόγραμμα “ζωντανό, με γρήγορο ρυθμό, σχεδόν χωρίς λάθη”, για σειρές “θαυμάσια τακτοποιημένες σε τρεις ζώνες: παιδική, μεγάλης ακροαματικότητας και νυχτερινή”, ενώ τα δελτία του καναλιού τα αξιολόγησε ως “σύντομα και περιεκτικά… αντικειμενικά, σοβαρά αλλά όχι σοβαροφανή”, που “απέδωσαν άρτια την επικαιρότητα”. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η εφημερίδα επαίνεσε τις σωστά κατανεμημένες διαφημίσεις, που επέτρεπαν στο κάθε πρόγραμμα να ξεκινήσει την προβλεπόμενη ώρα, κάτι που σήμερα δεν ισχύει τόσο στο MEGA όσο και στα περισσότερα κανάλια της ιδιωτικής τηλεόρασης.
Η πορεία του καναλιού
Τον πρώτο χρόνο μετάδοσής του, ο σταθμός βασιζόταν κατά 68% στο ξένο πρόγραμμα, ενώ το ποσοστό των ελληνόφωνων προγραμμάτων ήταν μόλις 32%. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τα ποσοστά αντιστράφηκαν.
Τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος καλύπτεται από ελληνικές εκπομπές – σημαντικό μέρος των οποίων αποτελούν παραγωγές του σταθμού.
Το 1994, το MEGA εισήχθη στο ΧΑΑ, ενώ από το 1996 η Ομογένεια μπορούσε να παρακολουθεί προγράμματά και από το 1999 ο σταθμός άρχισε να εκπέμπει και δορυφορικά. Από τις 5 Οκτωβρίου 1999, ο σταθμός άρχισε να εκπέμπει και στην Κύπρο.
Το MEGA είναι ο σταθμός, που έδωσε νέα πνοή στα τηλεοπτικά δρώμενα της χώρας, με το Δελτίο Ειδήσεων του και τον τρόπο που αντιμετωπίζει την ελληνική και διεθνή επικαιρότητα, με πολλές ενημερωτικές εκπομπές, κάποιες από τις οποίες θεωρούνται σταθμοί στην ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης, αλλά και με τις αξιόλογες σειρές, τις ψυχαγωγικές εκπομπές, τα τηλεπαιχνίδια, τη σάτιρα, το ξένο πρόγραμμά του, που αγαπήθηκαν φανατικά από το κοινό και χάρισαν σημαντικές πρωτιές στο ενημερωτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα του σταθμού.
Όταν έγινε στόχος της 17 ΝΟΕΜΒΡΗ
15 Μαρτίου 1995, λίγο μετά τις 20.30. Η τρομοκρατική οργάνωση “7Ν” εκτόξευσε δύο ρουκέτες κατά του τηλεοπτικού σταθμού Mega στη Παιανία. Μάλιστα, τη στιγμή του χτυπήματος βρισκόταν σε εξέλιξη το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού το οποίο παρουσίαζε ο Αιμίλιος Λιάτσος, ενώ στο κοντρόλ καθώς και στην αίθουσα σύνταξης βρίσκονταν ακόμη δημοσιογράφοι και τεχνικοί, όταν το κτίριο συγκλονίστηκε από τις ρουκέτες που έριξαν ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Σάββας Ξηρός.
Παρά την αναστάτωση που ακολούθησε, συνεχίστηκε κανονικά η ροή του δελτίου, ενώ ο παρουσιαστής είπε απλώ στον αέρα ότι σημειώθηκε έκρηξη. Όταν η αστυνομία έφθασε στα στούντιο του καναλιού, επιβεβαίωσε ότι ο σταθμός είχε χτυπηθεί από τους τρομοκράτες και εντόπισε τις δυο ρουκέτες. Την ευθύνη θα αναλάβει στις 28 Μαρτίου η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».
Το μέλλον του MEGA
Τα πρώτα χρόνια η άδεια του σταθμού ήταν προσωρινή “δοκιμής τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού” επί συγκυβέρνησης Τζαννή Τζαννετάκη. Το 1993, δόθηκε άδεια λειτουργίας επτά ετών, και η οποία διατηρείται νομοθετικά σε ισχύ μέχρι σήμερα. Το βράδυ της Τρίτης 19 Ιουλίου η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, έδωσε στη δημοσιότητα τους υποψήφιους που περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
Το MEGA CHANNEL δεν είναι ανάμεσά τους…
Ιστορικές στιγμές του Mega Channel
1993: Η Αλίκη Βουγικουκλάκη καλεσμένη στο Ενώπιος Ενωπίω του Νίκου Χατζηνικολάου τρέλανε τα μηχανάκια της AGB. Η τηλεθέαση της συνέντευξης της Εθνικής μας Σταρ, κατά την οποία αποκάλυψε τον μυστικό της δεύτερο γάμο, έφτασε το 78,1%!
Το 1994 η Ρούλα Κορομηλά ξεκίνησε το “Μπράβο” και για έξι σεζόν έκανε εκπομπές που άφησαν ιστορία. Αυτό όμως που σίγουρα δεν έκαναν πολλοί ήταν οι τηλεμαραθώνιοι, με τον έναν από αυτούς να διαρκεί 30 ολόκληρες ώρες.
1998: Οι σειρές – και ακόμη περισσότερο οι δραματικές – ήταν το “καλό χαρτί” του καναλιού. Σε ένα 5-λεπτο εκτόξευσε τη θεαματικότητα στο μερίδιο-ρεκόρ του 76,38%
2007: To “Παρα Πέντε” υπήρξε το πιο πετυχημένο σίριαλ της προηγούμενης δεκαετίας, και στις δυο σεζόν που προβλήθηκε, ενώ το τελευταίο επεισόδιο της σειράς στις 18 Ιουνίου 2007 έφτασε το 68% της τηλεθέασης.
Θρίλερ – με ελέχιστες ελπίδες – οι τελευταίοι μήνες του καναλιού
Οι τελευταίοι μήνες φάνηκαν αιώνες για τους εργαζόμενους του καναλιού, όμως τελικά δεν κατάφεραν να βγουν νικητές. Το μέλλον τους – που τόσο καιρό αγωνιούσαν και προσπαθούσαν γι’ αυτό και για το κανάλι τους φαίνεται δύσκολο,
Συνολικά το MEGA καλείται να πληρώσει άμεσα 100 εκατ. ευρώ σε δάνεια, οι μεγαλομέτοχοι εδώ και καιρό αναζητούσαν λύση στο αδιέξοδο, με τα χρέη τα πνίγουν το κανάλι και τους εργαζόμενους απλήρωτους για 6 μήνες. Οι τίτλοι τέλους είχαν αρχίσει να πέφτουν λίγους μήνες πριν. Το κάποτε πρώτο κανάλι της χώρας περνάει στην Ιστορία με τον χειρότερο τρόπο, κηρύσσοντας δηλαδή πτώχευση, στο αμέσως επόμενο διάστημα, μέσω των τραπεζών, που έχουν υποθηκευμένα τα δάνειά του. Με τις τράπεζες να έχουν πάρει τον έλεγχο και τους μετόχους να μην μπορούν να βρουν κοινή γραμμή ήταν θέμα χρόνου το τέλος.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, πάντως, ξεκίνησαν δυναμικές κινητοποιήσεις, που όμως όταν η επικαιρότητα τους κάλεσε την έσπασαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η Παρασκευή 15 Ιουλίου – λίγες μόλις μέρες πριν το αποκλεισμό του καναλιού από το διαγωνισμό του καναλιού από τις τηλεοπτικές άδειες – προκειμένου να καλύψουν την προσπάθεια πραξικοπήματος στη γειτονική Τουρκία.
Μετά από αρκετό καιρό το MEGA έσπασε τις συνεχόμενες επαναλήψεις και μετέδωσε κανονικό πρόγραμμα. Ως δια μαγείας η πλειοψηφία των τηλεθεατών επέστρεψαν στη συχνότητα που 27 χρόνια τους συντρόφευε σαν να ήξεραν ότι μπορεί και να… τα έλεγαν για τελευταία φορά.
Η πρώτη έντυπη διαφήμιση του MEGA έγραφε: “Το Μεγάλο κανάλι στη μικρή οθόνη”. Σήμερα οι οθόνες μεγάλωσαν και το mega… μίκρυνε.
Πηγή:parapolitika.gr