“Μία καλή εξέλιξη όχι για την Νέα Δημοκρατία αλλά για την ίδια την Δημοκρατία” θεωρεί η αξιωματική αντιπολίτευση το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας που έβαλε τέλος στο ενδεχόμενο εφαρμογής της απλής αναλογικής στις αμέσως επόμενες εκλογές.
Τα στελέχη της ΝΔ δεν έκρυβαν μετά το τέλος της ψηφοφορίας την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή, κάνοντας λόγο για “ήττα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε επενδύσει στην εξεύρεση των 200 ψήφων και δεν το πέτυχε”.
Το πρώτο που επισημαίνουν στη ΝΔ είναι ότι απομακρύνθηκε η απειλή της ακυβερνησίας. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περιορίστηκε να καταγγείλει πως “η απλή αναλογική που εμφανίζεται ως η αποθέωση της λαϊκής κυριαρχίας, στην πραγματικότητα, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος υπονόμευσής της”, αλλά αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του για να απευθυνθεί με συγκεκριμένα επιχειρήματα στους πολίτες που “βρίσκουν την ιδέα της απλής αναλογικής ελκυστική, θεωρώντας ότι αποτυπώνει ως εκλογικό σύστημα με δικαιότερο τρόπο την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας”.
Οι απαντήσεις του επικεντρώθηκαν σε “τρεις αλήθειες”, όπως είπε χαρακτηριστικά: Πρώτον, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο οι παραπάνω έδρες που παίρνει το πρώτο κόμμα σε σχέση με την απόλυτη απλή αναλογική κυμαίνονται πρακτικά μεταξύ 25 και 35, ενώ το μπόνους “δεν είναι υπονόμευση της λαϊκής κυριαρχίας, αλλά σεβασμός στη βούληση των πολιτών για το ποιος επιθυμούν να τους κυβερνήσει”. Δεύτερον, μία σύντομη ιστορική ανασκόπηση καταδεικνύει ότι όσες φορές εφαρμόστηκε η απλή αναλογική στη χώρα μας, η εμπειρία ήταν τραυματική. Και τρίτον, η εφαρμογή της απλής αναλογικής με τον υφιστάμενο συσχετισμό δυνάμεων στο πολιτικό σύστημα, καθιστά εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, καθώς με βάση τα αποτελέσματα του περασμένου Σεπτεμβρίου θα χρειαζόταν, για παράδειγμα, τετρα-κομματική συνεργασία για να σχηματιστεί Κυβέρνηση!
Το δεύτερο που τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση αφορά στην αποτυχία του κυβερνητικού “κυνικού τακτικισμού” που στόχο είχε να δυσχεράνει τον σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας από τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές και να καταστήσει “τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης όμηρο του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του εκλογικού συστήματος”. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ την περιέγραψε ως μία προσπάθεια “μαγειρέματος των κανόνων του παιχνιδιού ώστε να διατηρήσουν πρόσβαση στην εξουσία ακόμη κι από θέση μειοψηφίας”. Η οποία δεν πέρασε, όπως λένε χαρακτηριστικά.
“Δεν έχει πουθενά συμμαχίες”
Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρούν επίσης το γεγονός ότι απέναντι σε αυτό τον τακτικισμό βρέθηκε μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που παρά τις “όποιες διαφορές τους”, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα, αντιτάχθηκαν “στην προσπάθεια σας να υπονομεύσετε την πολιτική σταθερότητα και να οδηγήσετε τη χώρα σε ακυβερνησία”.
Μετά και την σκληρή κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση τόσο από την Φώφη Γεννηματά όσο και από τον Σταύρο Θεοδωράκη συνεργάτες του Πρόεδρου της ΝΔ, σχολίαζαν για τον ΣΥΡΙΖΑ πως “είναι φανερό ότι δεν έχει πουθενά συμμαχίες”. Σε ερώτηση δε εάν τα περί “συμμαχίας πολιτικών δυνάμεων” που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης αφορούν μόνο στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, σημείωναν χαρακτηριστικά: “Αφορούν στον εκλογικό νόμο, αλλά είναι μία συζήτηση που μπορεί να τη βρούμε και μπροστά μας”.
Ανοιχτή σε συζήτηση για αναλογικότερο μπόνους
Ως άνοιγμα προς αυτές τις πολιτικές δυνάμεις ερμηνεύεται πάντως και η πρόθεση που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης να συζητήσει μετά τις επόμενες εκλογές, όταν σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο η ΝΔ ανοίξει εκ νέου το ζήτημα του εκλογικού νόμου και το ενδεχόμενο ενός αναλογικότερου μπόνους στο πρώτο κόμμα.
Αναζητώντας, όπως τονίζει, τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις, η ηγεσία της ΝΔ δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει μεταξύ άλλων προτάσεις για μεικτό εκλογικό σύστημα που να συνδυάζει μικρότερες περιφέρειες με σταυρό με διευρυμένες περιφέρειες με λίστα, αλλά και την προοπτική ενός “πιο αναλογικού μπόνους που θα συνδέεται με τη δύναμη του πρώτου κόμματος, χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις στην κυβερνησιμότητα”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του κόμματος.
“Βεβαίως και η χώρα χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις. Αυτές όμως πρέπει να είναι προγραμματικού χαρακτήρα και όχι ετερόκλητες συμμαχίες με αποκλειστικό σκοπό τη νομή της εξουσίας”, εξηγεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας και εκείνος, όπως και πολλοί στη ΝΔ, την αισιοδοξία πως στην επόμενη Βουλή μπορεί να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία για να ψηφιστεί ένας” σύγχρονος εκλογικός νόμος” και να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή του ότι αυτός που ψηφίστηκε “θα καταγραφεί στην ιστορία ως ο μόνος εκλογικός νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ”.